”Manole” Isarescu se lupta strasnic si eficient ca Romania sa nu intre in Zona Euro

29 ianuarie 2018 • General

Aderarea la Euro este principalul proiect al Romaniei in 2018.

Aflat intr-o pozitie blocanta, “Manole” Isarescu este principalul opozant al aderarii la euro a Romaniei si disimuleaza bine. Spera probabil ca o Romanie neancorata temeinic in Europa va glisa spre est.

Opozitia la euro nu este legata de pescrierea anumitor fapte asa cum crede anturajul lui “Manole”. Motivatia este ceva mai nuantata.

Pana si Guvernul Romaniei catre care Isarescu arunca recent anatema pentru lipsa de respectare a criteriilor de convergenta a livrat surprinzator si a tinut deficitul bugetar sub 3%.

Criteriul ratat este cel al inflatiei. Desi este singurul obiectiv de performanta a lui “Manole” Isarescu acesta l-a ratat in 11 din 12 ani de cand BNR “tinteste” inflatia. Acesta este motivul pentru care se codeste sa prezinte in Parlament raportul de activitate al BNR.

Convergenta nominala este clar definita in tratate si a fost indeplinita de Romania. Fara blocajul lui “Manole” Isarescu Romania ar fi avut acum Euro ca moneda.

Convergenta reala este o himera tintele fiind neprevazute in tratate ci doar avansate fluid de corifeii platiti sa lupte impotriva aderarii la moneda euro.

Sa vedem in 2018 pe cine mai da vina Isarescu daca guvernul mentine economia in interiorul criteriilor nominale.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Maru
29-01-2018 la ora 9:55 am

isarescu manole blocheaza aderaraea Pentru ca nu vrea sa adopte standardele ecb si cel mai important nu vrea sa stopeze sursele de specula a bancilor pe cursul d schimb

frg
29-01-2018 la ora 5:10 pm

Las-o jos ca macane, parerea mea.
Suntem pregatiti sa avem ca moneda nationala euro cum au fost si grecii. Acum se pare ca e la moda acuzatia de “iti place estul, rusofilule”, in loc sa fim cinstiti si sa recunoastem ca o lungim cu reformele in multe domenii si asta ne omoara visul de a plati in euroi.
In alta ordine de idei in ce perioada preconizezi ca va ajunge TLV-ul la 1.8 ?

Alex
30-01-2018 la ora 8:48 am

În sfârșit, cineva spune lucrurilor pe nume. Manipularea, in Romania, se desfășoară cu succes. Dacă nu ește prost, atunci numai un ticălos poate pleda împotriva aderării la zona euro, când aproape toate tranzacțiile au referință moneda europeana. Spunea Mafiotul Basoiu; “să nu ne grecizam”. Pai grecii stau la aceeași masă cu nemții și francezii și niciodată nu pot fi dați afară “din restaurant” Pensionarii greci au același nivel de trai precum a celorlalți.

ion
30-01-2018 la ora 3:15 pm

@lucian “Romanie neancorata temeinic in Europa va glisa spre est” , ai putea sa spui ce intelegi prin est, ca in afara de o “eticheta” nu prea se vede nimik spre est. Daca ai mai multe informatii poti sa le diseminezi te rog …

george
02-02-2018 la ora 9:19 am

Risc si eu un pronostic off topic : Pana la sfarsitul anului Mugur Isarescu pleaca iar noul guvernator BNR va fi Enache Jiru.

Lucian
05-02-2018 la ora 10:13 am

O idee iteresanta cu Jiru. De ce nu.

Doar ca nu apuca sa il aresteze pe Manole pana la sfarsitul anului.

COMENTEAZA