Licitatia BNR anulata si nevoia de elicopter

29 august 2016 • General

BNR a anulat licitatia pentru cele 5 masini in valoare de 1 milion de euro. Cei care isi doreau masini de peste 450 de cai putere au constatat, in intelepciunea lor, ca un elicopter ar fi mai nimerit pentru deplasari viitoare, in fuga.

Din momentul in care a ajuns in domeniul public intentia de a sparge recordul de pret per masina, a fost remarcabila presiunea exercitata de cei care au dat un vot negativ arogantei conducerii BNR.

Istoria achizitiei de masini foarte scumpe pentru sefii BNR este plina de amanunte interesante. O enumerare pe scurt a acestora este revelatorie.

Reprezentantii BNR afirma in emisiuni TV ca populatia Romaniei trebuie sa fie multumita atunci cand se achizitioneaza bunuri scumpe pentru ca plateste TVA si accize la bugetul statului din emisiuneaa monetara pe care o dispune CA BNR.

In 2008 BNR a achizitionat 4 masini pentru suma de 296 mii euro. Link aici

http://m.ziare.com/stiri/si-bnr-plateste-296-000-euro-pentru-patru-autoturisme-in-leasing-500171-font3

In 2010 BNR anula achizita de masini de teren Mercedes ML 63 AMG, tot dupa o dezvaluire in spatiul public a exceselor. Link aici

http://m.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/bnr-isi-cumpara-12-masini-de-teren–in-valoare-totala-de-aproape-1-milion-de-euro–178067

si aici

http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1266775963

In 2012 BNR a achizitionat 5 masini cu 680 de mii de euro. Link aici

http://m.ziare.com/bnr/bnr-cumpara-cinci-autoturisme-cu-680-000-de-euro-1203479-font3

Aceasta achizitie venea imediat dupa declaratia lui Isarescu potrivit careia Dacia e cam galagioasa la viteza. Este evident ca viitorul elicopter trebuie sa fie silentios. Link aici

http://m.ziare.com/dacia/isarescu-dacia-duster-e-galagioasa-la-viteza-mare-1086816-font3

In 2013 BNR revine dupa ratarea cu ML 63 AMG si achizitioneaza o masina de teren mai scumpa, “vopsita” drept necesara pentru situatii de urgenta.

Articolul din gandul.info avea titlul “Cum arată „autovehiculul pentru situaţii de urgenţă” pentru care BNR este dispusă să plătească până la 130.000 de euro”.

Link aici http://m.gandul.info/financiar/cum-arata-autovehiculul-pentru-situatii-de-urgenta-pentru-care-bnr-este-dispusa-sa-plateasca-pana-la-130-000-de-euro-10379883

In 2016 BNR anuleaza licitatia pentru 5 limuzine a 3,75 milioane lei.

Link aici
http://www.profit.ro/stiri/bnr-a-anulat-licitatia-pentru-cumpararea-a-5-limuzine-de-3-75-milioane-lei-dupa-ce-a-descoperit-erori-15554562

BNR afirma ca populatia Romaniei trebuie sa fie multumita atunci cand achizitioneaza bunuri scumpe pentru ca plateste TVA si accize la bugetul statului din emisiunea monetara pe care o dispune CA BNR.

Pe aceasta logica monopolul BNR nu ar trebui sa se opreasca nici la achizitia de avioane, dar asta dupa returnarea celor 375 milioane de dolari neincasati in ultimii 10 ani pe aurul de la Londra.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

27 Comentarii

Da.....
29-08-2016 la ora 6:05 am

Între timp GPS -ul ia urma si indianului talpa iute . In timp ce poporenii mureau datorită condițiilor economice , duduia economia , supravegherea bancara era la cote maxime , adică se punea praf pe dosare si Pamant peste juatituabiili , Pachete întregi de credite au fost vândute cu cetățeni cu tot unor recuperatori . Protecția datelor cu caracter personal oare exista,? , Cum poate fi văzută o situație in care vinzi un contract de credit cu cetățean cu tot?.

Da.....
29-08-2016 la ora 6:21 am

Mai mult decât atât fugaresti , urmărești cu dulăi plătiți de poporul român și bine hrăniți si antrenați ca cetățeanul să nu-și mai găsească de lucru in veci , trimiți mesaje pe telefon cu oferta la video chat
Asta este. România cu instituții solide , puternice si respectă întocmai si la timp legea junglei.

Gheorghita
29-08-2016 la ora 6:28 am

Tare asta cu 375 milioane de dolari, e mai mult deca cei 40.000 euroi din ultima luna si suna mai bine. Am o curiozitate: se puteau castiga cei 375 milioane de dolari prin trazactii cu risc ZERO? Eu inteleg ca o rezerva trebuie sa fie oricand pregatita sa fie utilizata, de aia e rezerva, ca sa aiba lichiditate maxima si risc zero. Parerea mea. De aceea il intreb pe d-l Isar: operatiunile prin care spuna dansul ca se puteau castiga milioanele astea de dolari, au risc zero si asigura lichiditate oricand? Daca da, atunci intr-adevar BNR-ul putea sa castige banii astia. Daca nu, inseamna ca se insista pe o prostie doar pentru a fi in ton cu restul de acuze.

Nicu
29-08-2016 la ora 6:37 am

Atunci cand nu exista autostrăzi cel mai indicat este elicopterul. Trebuie omu sa ajunga mai rapid la acțiuni artistico-culturale.
Cu Darabont acolo o sa apara si un heliport pe Lipscani pana la sfârșitul anului.

Da.....
29-08-2016 la ora 6:37 am

Când cetățenii români mureau , BNR era autista , se fălea la televiziuni d-nul Vasilescu ca reprezentant al instituției și spunea că legea nu le permite să verse in bugetul statului impozit
Acesta fiind motivul pentru care s-au orientat spre achiziții de mașini și VESELA din porțelan. . Au transformat România intr-o tarla cu sclavi intr-un mod absolut premeditat , ruinand -o mai ceva ca un razboii . Generații întregi au luptat pe front pentru tara aceasta .

Vali
29-08-2016 la ora 6:38 am

Ma intreb daca dom’ Isarescu are idee de ce s-a pus in miscare in TOATA LUMEA ??? Sau zicem cu a zis dom’Tariceanu ca pe noi nu ne va atinge …. al doilea mare val al crizei 2017-2019 (ca in 2008-2010) ??
Ia bagati okisoru’ aici sa va spargeti de ras !
Vine valuuuuuu si o sa va ia caluuuuuu , baaaaaa ! 😀 2017 – 2019 ! 😀 !
http://ponziworld.blogspot.ro/2016/08/the-first-ever-global-synchronized-real.html

Lucian
29-08-2016 la ora 6:42 am

Da se puteau. Aceleasi tranzactii utilizate si pana in 2006.
Aurul depozitat nu primeste nimic de 10 ani daca tot exista o preocupare legata de imediat.
Lichiditatea imediata este una din conditiile aurului monetar pe care o respecta si Bundesbank desi foloseste si plasament de aur si leasing de aur. Ultima raportare a Bundesbank privind rezervele Internationale nu trece la si altele aurul de calitate pastrat in tara. Link aici https://www.imf.org/external/np/sta/ir/IRProcessWeb/data/deu/eng/curdeu.pdf
Contractul cu paravan este o schema ingenioasa dar tot prejudiciul de 375 milioane dolari rezulta.
Aurul pastrat in tara poate fi utilizat oricand. Situatia Venezuelei din 2015 si 2016 demonstreaza ca da.
Link-urile atasate la articole Au menirea de a oferi raspunsuri la aceste intrebari din surse credibile.
Discutia legata de aur este ceva bazat pe informatii si fapte concrete.

Gheorghita
29-08-2016 la ora 6:49 am

@Da… Vanzarea creditelor catre un recuperator se numeste “cesiune de creante” si inseamna ca banca unde ai credit, dupa ce isi pierde speranta ca va mai recupera vreun ban de la tine, vinde datoria ta la banca spre un recuperator, care-i da doi lei pe ea si incearca la randul sau sa obtina de la tine o suma de bani mai mare decat a dat pe creanta. Partea buna este ca recuperatorul a fi dispus sa obtina de la tine mai putin decat aveai sa-i dai bancii, intrucat el ti-a cumparat datoria la un pret mai mic si, in al doilea rand, are variante de plata special concepute pentru restantieri (esalonari). Partea proasta este ca multi dintre ei au angajati care dau peste tine cu nesimtire si incearca sa te intimideze cu telefoane la serviciu, pe la vecini si alte rahaturi din astea, dar daca ai “cojones” (cum am mai auzit pe acest blog la cineva, nu dau nume, persoana importanta) rezisti si le dai cu flit. Acum, depinde si de situatie: daca ai venit iti opresc 1/3 sau 1/2 din el, in functie de cate dosare de executare ai, daca ai bunuri pe care le pot vinde se poate ajunge si acolo.
Ce nu intelege lumea este ca supraveghere bancara inseamna ca bancile trebuie sa respecte legile tarii si regulamentele lor de functionare, nu sa le impui la ce pret (dobanda) sa-si vanda produsele. Pe piata bancara e concurenta ca si pe piata auto de exemplu, unde nu-i poate impune nimeni Daciei sa vanda un Logan cu 5.000 euroi sau cu 20.000 euroi ca asa vrea statul roman. Daca sar calul cu pretul concurenta ii elimina automat. E bine, intr-adevar, sa vegheze cineva piata ca sa nu se formeze carteluri, intelegeri intre banci. Aici stiu ca au existat sanctiuni in diverse momente. BNR poate influenta dobanzile la lei, dar la chf, euro, usd eu stiu ca nu. In perioada de extaz a creditelor in chf se dadeau cu dobanzi de 5% (cele cu ipoteca, astea dor cel mai tare), cand la euro erau pe la 7% si la lei pe la 9% sau mai sus, din cate stiu. Pentru a contracara imprumuturile in chf, BNR ar fi trebuit sa influenteze (prin rata dobanzii de politica monetara) scaderea robor astfel incat dobanzile la lei sa fie undeva pe la 5-6%. Doar acum, in 2015-2016, cand robor la 6 luni e 1%, ratele dobanzilor la lei sunt pe la 5%. Eu cred ca era imposibil ca BNR sa aduca robor la 1% in 2008, dar daca d-l Isar poate dovedi prin calcule ca era posibil poate ma razgandesc.

ek
29-08-2016 la ora 6:49 am

Stie cineva Curtea de Conturi a efectuat vreodată control pe rezervele de aur?

Lucian
29-08-2016 la ora 6:58 am

De dovedit prin calcule se va face or obabil in timpul instrumentarii plangerii de la DNA.

Din calcule este evident ca nu puteai sa iti dai bonus de performanta la BNR, in criza, fara sa penalizezi economia.

Supravegherea pe partea de carteluri este efectuata de Consiliul Concurentei nu de supravegherea BNR.

Ce putea sa faca supravegherea BNR si nu a facut era sa se asigure de inexistenta clauzelor abuzive in contractele de credit mai ales ca bancile Au inceput creditarea doar dupa obtine rea aprobarii BNR pe intreg pachetul ce include si forma contractului de credit.

Supravegherea BNR cunostea probabil mai bine decat cetatenii Romaniei ce inseamna MIFID si de ce nu ar fi trebuit sa avizeze produsul numit credit ipotecar in CHF vandut la persoane fizice care nu indeplineau criteriile de sofisticare

Gheorghita
29-08-2016 la ora 7:03 am

@Lucian pai atunci BNR ce a motivat legat de schimbarea strategiei din 2006 incoace? Stau in picioare argumentele lor? Este clar faptul ca decizia a fost luata cu rea intentie sau e posibil sa fie o eroare de calcul? Stiu ca exista multe articole pe acest subiect si cred ca am vazut ceva, dar nu mai retin. Oricum, din cat am inteles eu economia (politica), am dedus ca exista mai multe viziuni, curente si ca o decizie care pare buna intr-un moment poate deveni o catastrofa la un moment dat.
Parerea mea este ca o intalnire televizata fata in fata cu BNR ar fi utila, pentru ca fiecare publica online niste argumente, celalalt raspunde la un moment dat dar discutia nu se duce pana la capat si noi tot prosti ramanem, adica nu ne dam seama cine are dreptate. Toate aceste puncte pe care insistati legate de activitatea BNR ar trebui discutate direct cu ei, fiecare cu argumentele lui si vedem ce iese. Oricum, noua, majoritatii, aspectele economice ne vor fi la fel de clare ca fizica lui Einstein, dar economistii probabil ca vor intelege si vom avea mai multe opinii pertinente de studiat.

Gheorghita
29-08-2016 la ora 7:06 am

@Lucian postul de mai sus e legat de rezerva de aur, nu am precizat.

Lucian
29-08-2016 la ora 7:11 am

Este o decizie interna BNR. O astfel de decizie nerevazuta de 10 ani in conditiile in care aurul a trecut printr-un maxim al pretului iar lumea printr-o criza financiara in care aurul a fost la mare cautare (link in prima opinie despre aur referitor la tranzactiile facute de BIS cu banci comerciale) este putin spus deficitara. Sa platesti timp de 10 ani fara sa reanalizezi sursele de venit, faptul ca la FED NY Poti tine aurul fara sa platesti este straniu.

Eu cred ca este o incercare de acoperire a adevarukui in retorica legata de complexitatea febomenului.

Lucrurile sunt simple: tinem aur afara si BNR a recunoscut dupa tentative de manipulare, platim desi am putea sa nu o facem, nu primim nimic la schimb desi am putea.

Simplu.

Vorbim de rezerva Statului Roman si nu de avutia personala a unui angajat.

Lucian
29-08-2016 la ora 7:16 am

Da bine punctat raspunsurile BNR au acest rol de a nu concluziona discutia pe un anumit subiect.

Va amintesc ca nu stim veniturile lunare ale lui Isarescu nici pana acum. Oricand or sa apara tot la 40 mii euro pe luna vor converge.

Iar in acest caz nu este nimic ilegal.

In cazul aurului BNR este foarte atenta cu declaratiile iar dezinformarile sunt pastrate la nivel de declaratii ale Guvernatorului Isarescu la sezatori. In cazul unei anchete o sa poata sa spuna ca era o compunere imaginara.

Gheorghita
29-08-2016 la ora 7:17 am

@Lucian legat de clauzele abuzive, ce consideri ca ar fi trebuit BNR sa insiste sa apara in contractele de credit pentru a proteja clientii? Crezi ca era posibil sa introduca precizarea ca, indiferent de variatia cursului, plata se va face la cursul istoric, pentru ca asta e durerea cea mai mare? Exista asa ceva precizat in contractele din alte tari? Daca tot am ajuns aici si ai 5 minute, te rog sa-mi explici un lucru: legat de cursul la CHF, bancile cand dau credit spun ca trag banii din linii de la alte banci, linii sau credite pe care trebuie sa le ramburseze la un moment dat. Ei primesc banii de la debitori in 30 ani, dar liniile cand le ramburseaza? Daca au facut-o deja din 2008-2009 la cursurile de atunci, inseamna ca ele nu pierd mai nimic daca accepta plata ratelor la cursuri mai mici. Daca inca ramburseaza liniile, atunci nu le convine sa vanda franci debitorilor la cursuri mai mici, intrucat pierd. Cum e treaba? Incerc sa-mi dau seama daca bancile intr-adevar pierd bani la chestia asa legata de cursul istoric sau e doar o smecherie de-a lor de a mai ciupi ceva bani de la debitori. Multumesc

Lucian
29-08-2016 la ora 7:17 am

Am raspuns la rezerva de aur. Decizia interna BNR din 2006 Prin care Isarescu a decis sa plateasca si sa nu Mai primeasca nimic pe aurul tinut afara

Lucian
29-08-2016 la ora 7:21 am

– in alte tari echivalentul BNR nu permite clauze abuzive in contractele de credit
– nu in toate tarile Banca Centrala este supraveghetorul bancilor comerciale
– bancile nu precizeaza clientilor care este sursa de franci elvetieni; unele au de exemplu finantare in euro si un swap euro/chf pe o parte din expunere; finantarea in euro poate fi si pe o zi

Ionut
29-08-2016 la ora 7:27 am

Lucian, sunt demnitari, cu ce vrei sa mearga, cu trabantul? De sutele de masini luate de alte institutii de ce nu zici nimic? La tine e ziua si postarea despre BNR si Isarescu. Ne-ai plictisit deja.

Lucian
29-08-2016 la ora 7:39 am

Swapurile Nu sunt fx swaps ci cross currency swaps de obicei cu maturitatea la 5 ani. Cursul initial este egal cu cel final.

ek
29-08-2016 la ora 7:43 am

1.nu sunt demnitari ca ei sunt independenți bla-bla-bla….remember isarescu e un “biet angajat la stat”
2. amg-ul este o masina inutila dpdv al confortului si consumului de carburant doar ca băieții din BNR iubesc sa concureze cu manelistii si “iubi” din plastic
3. autotiturismele bnr nu beneficiaza de regim de circulație prioritar.
4. bnr nu încalcă regulile de circulație, pur si simplu nu pot sa încalce legea

Ek
29-08-2016 la ora 7:50 am

iar pt omologi nu e nevoie ca se prind ca nu avem drumuri si da prost pt BNR

BF
29-08-2016 la ora 11:23 am

YES ! Sa moara Isarescu de oftica caci tot masina lui Isar ramane cea mai tare din sistem!

Manea Manescu
29-08-2016 la ora 12:20 pm

Manea Mănescu se consulta cu Adrian Vasilescu

„Eram publicist-comentator la Scînteia, rangul cel mai înalt. Am fost un fel de consultant al lui Manea Mănescu (prim-ministru al Republicii Socialiste România). Șase ani a durat colaborarea asta și au fost pentru mine ca o școală. Mă chema și mă consulta în foarte multe lucruri. A fost foarte avantajos pentru mine, pentru că Manea Mănescu, cînd intram la el în birou, începea o discuție, iar apoi îl chemau, ori Ceaușescu, ori Elena, ori pleca la o ședință, și-mi zicea: «Ia și citește astea!». Erau tot felul de informări, de analize de la institutele de cercetări, lucruri la care nici ca ziarist la Scînteia nu aș fi ajuns. Și el, la rîndul lui, era consultat și se sfătuia cu mine asupra lucrurilor pe care avea să le spună.”

JDS s
14-09-2016 la ora 5:20 pm

Ek…BNR nu ia bani de la stat. Deci nu e un “biet angajat la stat”. De altfel BNR da 80% din venituri la stat, le da, nu le primește. BNR se autofinanțează din câștigurile sale. BNR este o instituție independenta. BNR are atribuții supraveghere bancară, etc…vezi legea BNR. Si da, au dreptul sa meargă cu mașini bune. Cumparate din banii câștigați de BNR atenție, de BNR nu din banii statului. Iar salariul lui Isarescu nu e 40.000 de e., e doar 13.000 de euro.
Tu câți bani ai plăti un Guvernator de banca, daca tu ai fi unul? Ce salarii sunt in ESBC? Ce salarii au la multinationale? Ce salarii au alți președinți din bănci? Etc…
Din pacate, națiunea pleacă urechea imediat la rele, dar tot ce s-a facut bun, nu e scris nicăieri.
Ahhh si sa nu uitam ca euro nu a sărit de 5 lei ever…ca sa rotunjim…de câțiva ani sta intre 4 si 5. Dar asta nu notează nimeni.
Daca venea vreun politic, vindea si aur, vindea si palat si cursul euro si tot ce vrei.
Dar o sa plângeți vremurile astea, ca de obicei, dupa ce nu mai e omul…si vin altii si distrug tot.
Asa e romanul.

Lucian Isar
14-09-2016 la ora 7:26 pm

BNR este o institutie de stat
Are capital de stat
Conducere numita de stat
Are o serie de monopoluri in gestionare date prin voia statului
E ca si cum transgaz, transelectrica si regia sarii ar avea acelasi sef
E usor de facut bani ca si monopolist multiplu

Nu exista nici o comparatie cu o multinationala or cu o firma ce activeaza intr-un mediu concurential

Nu exista nici un motiv pentru care limitarea de mandate nu ar exista, indiferent cat de apropiata poate fi o ruda

2logical
13-01-2022 la ora 12:14 am

2assured

COMENTEAZA