IT, fezabilitate,asfalt: campionii la procent sifonat

29 martie 2016 • General

Exemplele de sifonare in contractele cu statul dar si in cele cu entitati private abunda in relatarile media.

Din numeroasele spete descrise rezulta o serie de strategii predilecte. Acestea pot fi impartite in numeroase moduri: maximizarea procentului sifonat, volumul sifonat, usurinta sifonarii etc.

La categoria procent sifonat din intregul contract se disting urmatoarele:

– contractele de IT cu statul
– Studiile de fezabilitate
– asfaltarile si contractele cu CFR-urile.

Contractele de IT cu statul sunt o categorie aparte. Foarte multe dintre aceste contracte incheiate in diferite perioade cu ministere gen MAI or Ministerul Mediului nu au livrabile nici la partea de soft nici la cea de hard. Un birou si o usa pe care scrie zona de securitate X. Din aceasta perspectiva si tinand cont ca multe au fost structurate si cu plata in avans, contractele de IT domina clasamentul formelor de sifonare la nivel de procent.

Pe locul 2 in top se afla studiile de fezabilitate. Pe marile proiecte se poate remarca un lung sir de studii de fezabilitate, desigur fara finalitate. In unele cazuri proiectele au fost facute inainte de revolutie si doar actualizate post revolutionar din 2 in 2 ani. Nu e nici o surprindere probabil ca iteratiile succesive ale aceluiasi studiu de fezabilitate au crescut in pret desi au mentinut continutul.

Pe locul 3 in topul referitor la procentul sifonat la nivel de contract se situeaza asfaltarile. Asfaltul se recicleaza, camasa asfaltica trebuie sa tina maxim un an ca sa se suprapuna pe exercitiul bugetar si sa nu incurce socotelile … Contractele de asfaltat sunt atat de raspandite incat exista si o formula de calcul la cat se sifoneaza.

Tot la pozitia a 3-a la mare batalie cu asfaltarea se situeaza scheme cu entitati cu CFR in nume de tipul Rollingstock or alte reparatii si modernizari de vagoane.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

Cunoscator
30-03-2016 la ora 4:54 pm

La capitolul trei adaugati inchirierile de utilaje necesare transpotarii : agregatelor (gribluri, bitum, nisip). Motorina care se fura la fabricarea retetei. Griblurile care sunt 30-40% restul e praf si pãmânt (asta e motivul pentru care parti considerable din autostrada Sibiu-Saliste a avut fisuri). Acestea sunt câteva din motivele pentru care cea mai importanta societate de drumuri, cu capital de stat, a ajuns in insolvent si toti fostii directori miliardari.

[…] Citeste mai mult pe Lucianisar.com […]

COMENTEAZA