Isarescu si “suveica” de finantare a deficitului bugetar in criza

16 noiembrie 2016 • General

Isarescu este singurul Guvernator de banca centrala din lume care si-a aprobat singur bonus de performanta in criza.

Pentru a obtine un bonus mai mare a contribuit la prezentarea necinstita a necesarului de finantare a Romaniei.

Cu cat politicienii agreau un imprumut FMI mai mare cu atat bonusul de performanta in criza era mai mare ( ca si trivia Isarescu nu a incasat bonus de performanta pana in 2009).

Pentru a pacali politicienii, acestia au fost tratati cu declaratii necinstite de catre Isarescu in parlament inca din octombrie 2008 cand sustinea ca nu este o problema de lichiditate in piata bancara desi dobanzile ajunsesera la o mie la suta.

Unul din trucurile utilizate de Isarescu pentru a pune presiune pe buget si a justifica ex-post nevoia de finantare FMI a fost “suveica”

Isarescu a pus presiune in toamna anului 2008 pe angajati ai Ministerului de Finante din Romania sa nu se finanteze de pe piete si sa il lase pe el, Isarescu ” sa rezolve” cu bancile.

Ca rezultat, desi Statul Roman este independent monetar avand moneda proprie, deficitul bugetar a fost finantat in medie la 14,25% in lei in noiembrie si decembrie 2008 si la 11% in 2009.

O alta trivia utila pentru intelegerea resorturilor lui Isarescu, o banca privata s-a finantat pentru nevoile proprii, de la BNR, la un cost cu 30% mai mic decat cel la care s-a finantat bugetul Romaniei.

Nivele de dobanda nesustenabile pentru o tara in criza.

Ca sa “ajute” Romania sa se adanceasca in criza, Isarescu nu a coborat dobanda in criza ca toate celelalte banci centrale din lume si a preferat sa finanteze bugetul de stat prin intermediul bancilor comerciale (initial doar cele care cumparau vin).

In cazul finantarii in moneda nationala:

– pasul 1 era reprezentat de finantarea bancilor comerciale de la BNR cu angajamentul ca acestea sa dea aceeasi suma catre bugetul de stat, prin plasamente in depozite sau prin achizitia de titluri de stat scurte

– Pasul 2 bancile plasau la ministerul de finante al Romaniei fondurile primite de l BNR, desigur la o dobanda superioara ca sa merite efortul de a scrie fix 2 hartii

In cazul finantarii in euro:
– Pasul 1 bancile erau invitate la BNR la un pahar de Cramposie sa se angajeze ce suma plaseaza catre Ministerul de Finante al Romaniei sub forma de plasament privat (club loan) si sa negocieze cu BNR dobanda

– Pasul 2 BNR reduce rezerva minima in valuta

– Pasul 3 bancile plaseaza euro la Ministerul de Finante al Romaniei la o dobanda de 5%

– pentru comparatie de la FMI Romania a luat bani la 3,5%, de la BIS ar fi luat cu colateral aur la 0,5%, dobanda platita bancilor pentru rezerva in valuta pastrata la BNR a fost de 2,13% in 2009 si de 1,10% in 1010.

Aceasta “suveica” a fost unul din instrumentele folosite de Isarescu pentru a crea impresia politicienilor aflati la guvernare ca sunt utili dar in realitate sa accentueze pierderile economiei reale si sa creasca nevoile de finantare (o dobanda mai mare inseamna costuri mai mari platite din taxe si impozite).

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Mihaita
16-11-2016 la ora 8:21 am

La aderarea la FMI/BIRD in anul 1972, relatiile dintre Romania si FMI erau administrate de Ministerul Finantelor. Dupa 1989, aceste relatii au trecut la BNR. Cum s-a facut aceasta “miscare”? De-aici a inceput toata masinaria. Oare Petre Romania stia ce face cand a aprobat aceasta modificare? Ce stia Isarescu atunci despre cele doua organiasme financiare internationale?

Marius
16-11-2016 la ora 12:16 pm

Dupa 1990 Bnr si-a stabilit prin statut participarea, în numele statului, la tratative şi negocieri externe în probleme financiare, monetare şi de plăti.

[…] e mult mai mare decat cea a celui romanesc. Dar pe vremea aceea ce au facut? Ce atitudine au luat? Isarescu ce-a pazit? Pe vremea cui s-au dat celebrele credite neperformante de la […]

Dan Pop
16-11-2016 la ora 7:14 pm

Cat câștiga un consilier din BNR?

Lucianisar
16-11-2016 la ora 8:25 pm

Sunt zeci de consilieri de la directii la conducere etc variaza foarte mult

2agonised
12-01-2022 la ora 10:04 pm

2speaker

COMENTEAZA