Isarescu se autodenunta. Nu doar in gluma

3 octombrie 2016 • General

 

Nu, Nu este vorba de un anumit Range Rover iar similitudinile cu situatia descrisa de rechizitoriul DNA la Loteria Romana nu sunt de interes pentru analiza politicii monetare si de credit a lui Isarescu.

Isarescu se autodenunta prin declaratia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care sustine ca, in perioada crizei, Banca Naţională ar fi încălcat grav legea dacă ar fi gajat cu aurul ţării contractând un credit de la Banca Reglementelor Internaţionale.

! Daca este adevarat atunci si finantarea deficitului bugetar avand in spate imprumutul de la FMI contractat de BNR este tot “incalcare grava a legii”!

Argumentatia de legalitate este foarte simplu de urmarit.

Daca nu ar fi legal ca BNR sa se fi finantat contra aur atunci Nu este legala nici finantarea bugetului de stat avand in spate creditul de la FMI parcat la BNR.

In spatele acestui credit de la FMI care este echivalentul economic si financiar exact al imprumutului cu colateral aur, BNR a finantat bugetul de stat si a capusat simultan bugetul de stat prin doua canale:

1. Finantarea achizitiei de titluri de stat de catre Bancile comerciale prin operatiuni de tip repo in suma echivalenta; Bancile luau titluri de stat la o dobanda cu putin peste dobanda la care le dadea BNR prin operatiuni de repo si in sume cap la cap (cat puneau la licitatia de titluri de stat atat le dadea BNR in repo). Bani nenica! Initial aceste licitatii erau deschise doar la Bancile prietenoase. Imprumutul FMI la 3,5%, imprumutul contra aur ar fi fost la 0,5% iar Statul Roman se imprumuta (din bani plimbati de la BNR) la 11%. Diferenta bonus Isarescu, deficit crescut si pierdere achitata din taxe si impozite.

2. Imprumuturi de tip club loan in suma exacta si cu discutie pregatitoare. Suma cu care contribuiau Bancile la aceste imprumuturi private catre Statul Roman era discutata anterior la un pahar de Cramposie si era egala cu ce anume se elibera cu cateva zile inainte din rezerva minima obligatorie. Dobanda era negociata de Isarescu cu cativa bancheri prieteni iar Statul Roman o accepta la impuse.

Capusarea bugetului prin finantarea la dobanzi mari (14-14,25% in noiembrie-decembrie 2008 si 11% in 2009) se regaseste in participarea la profit a Guvernatorului BNR si desigur in profitul bancilor comerciale.

Daca Isarescu a putut sa isi alimenteze bonusul prin finantarea bugetului de stat si a economiei la dobanzi ridicate avand in spate creditul de la FMI, nu putea sa faca la fel de legal, prin acelasi mecanism o finantare la dobanzi mai reduse daca se imprumuta in loc de 3,5% la 0,5%?

Probabil multi sunt uimiti de dobanzile de 14%, de 11% la care se imprumuta Statul Roman in criza din bani pasati de la BNR prin cele 2 mecanisme.

Romania are moneda proprie dar e singura tara din lume care a crescut dobanzile in criza si a dat bonus de performanta Guvernatorului tot in criza.

O fi sabotarea economiei romanesti de inspiratie euro atlantica?

Curtea de Conturi a Romaniei nu a vazut nici aceasta “incalcare grava a legii” sesizata de Isarescu si expusa de Vasilescu?

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

AristotelCostel
03-10-2016 la ora 6:48 am

Creșterea cheltuielilor cu serviciul datoriei publice s-a petrecut pe fondul discuțiilor libertariene. Românilor li se spunea că trebuie eliminată asistența socială, populația trebuia să-și ia gândul de la servicii publice, în schimb statul pompa bani grămadă în servicii secrete și bănci caput.
Legat de aceste ajutoare de stat, oanții, croitorii, sucii și isăreștii au poezii aparte.

Băncile cu capital străin, în special actorii principali ai oligopolului bancar, au fost, de fapt, asistate social de către contribuabilul român, în timp ce slugoii, așa-zis supraveghetori, și-au împărțit profitul. 😀 Panarame comuniste, unele mai egale decât altele.

Nu prea departe se situează și libertarienii din gură care vorbesc despre reducerea taxelor înainte de scăderea datoriei publice, măsură practic ideală pentru căpușarea statului de către oligopolul bancar.

[…] legatura cu cei care s-au imprumutat in franci elvetieni, trebuie spus ca acesti oameni n-au fost chiar naivi sau nestiutori cand au facut-o. Pentru ca, din cate am inteles, […]

Luci Lucescu LONDRA
04-10-2016 la ora 6:37 am

Pentru ca o natiune sa fie SUVERANA (si deci LIBERA iar cetatenii ei sa se simta LIBERI) trebuie sa aiba SUVERANITATEA EMITERII DE MIJLOACE DE PLATA! La LOVITURA DE STAT din 1989, ROmania a incetat sa fie SUVERANA fiindca a PIERDUT DREPTUL SUVERAN DE A EMITE MONEDA! Statul roman a devenit COLONIAL!
BNR nu este nici NATIONALA si nici romaneasca! BNR face peste 50 de miliarde de euro echivalent anual din SENIORAJ! Aceste profituri NU SUNT NICI COMISIONATE si nici IMPOZITATE din simplul fapt ca in STATUTUL BNR este prins capitol special legat de “autonomia” BNR! Cum sa fie in interiorul unui stat SUVERAN o institutie AUTONOMA care nu poate fi controlata nici de ANAF si nici de DIICOT?
BNR tipareste prin ELVETIA niste bucati de plastic colorate frumos pe care le da cu 1.75% dobanda anuala BANCILOR COMERCIALE! Apoi acestea crediteaza STATUL COLONIAL ROMAN cu 2-3% (in trecut au creditat si cu 250%).
BNR ii este interzis prin STATUT sa crediteze direct GUVERNUL ROMANIEI!
Cu alte cuvinte GUVERNUL ia bani cu camata dar numai de la bancile comerciale!
In acest fel profiturile imense ale acestor hiene sunt asigurate de executarile silite facute de ANAF!
Tot acest mecanism este defintia cea mai simpla a CRIMEI ORGANIZATE TRANSFRONTALIERE!
Singura schimbare in bine pentru toti romanii este RESUVERANIZAREA TARII prin NATIONALIZAREA EMITERII BANILOR si a DISTRIBUTIEI lor sub forma de credite FARA CAMATA!
In acest fel toate profiturile IMENSE care merg de la romanii ce muncesc catre MAFIOTII BANCARI se redistribuie inapoi pentru dexzvoltarea tarii!
Cu 50 de miliarde de euro anual ROMANIA SUVERANA poate oferi un standard de viata superior chiar si americanilor! Aceasta este singura discutie relevanta pe care ISARESCU si sleahta sa de infractori cu gulere albe nu o vor purta niciodata!
Multumesc domnului ISAR pentru ocazia de a-mi exprima opinia!

Unul
04-10-2016 la ora 12:01 pm

@Luci Lucescu LONDRA
Dupa cum observi, nimeni nu-ti da dreptate la faza cu aia 50 milarde de euroi. Poate pentru ca n-au mai auzit de asa ceva? Ai mai spus-o pe aici si demersul tau anterior a avut acelasi rezultat: nimeni nu te-a luat in seama serios. Dar poti continua.
Am si eu o intrebare: spui ca BNR castiga din senioraj 50 miliarde de euro si ca daca i-ar lua statul roman am fi mai tari ca americanii. Te-ai gandit vreodata ca economia statelor unite e de zeci de ori mai mare decat a noastra si ca, daca noi “castigam” 50 miliarde de euro prin mecanismul nastrusnic pe care ni l-ai prezentat, americanii ar trebui sa castige 500 miliarde de euro facand acelasi lucru? Sau ei nu pot?

Luci LUCESCU LONDON
04-10-2016 la ora 8:49 pm

Draga UNUL, sunt sigur ca tu esti din sleahta postacilor de la BNR ca prea te doare sufletul! Haide sa iti explic cum e cu mecanismul acela nastrusnic!
Conform statisticilor BNR, masa monetara M3 e de vreo 260 de miliarde de RON! Presupunand ca jumatate din aceasta sunt bancnote de 500 de RON (presupunerea se bazeaza pe considerente practice iar cine a lucrat cu banii stie ca e mai practic sa misti sumele mari in bancnote de valoare mare decat de valoare mica) avem simplu 260,000,000,000 : 2= 130,000,000,000 sub forma de bancnote de 500 de RON.
Adica 260 de milioane de bancnote de 500 de RON.
SENIORAJUL este diferenta de profit intre valoarea nominala a unei bancnote si costul sau de productie.
Pentru bancnota de 100 de dolari FED costul de productie este de vreo 10 centi.
Pentru bancnota de 500 de RON am zis asa rotund ca seniorajul e de vreo 100 de euro echivalent.
Profitul total DOAR pentru bancnotele de 500 de RON este de 26 de miliarde de euro echivalent.
Daca facem calculul si la celelate bancnote (200, 100, 50 si 10RON) ne apropiem de 50 de miliarde de euro anual.
FARA DOBANZI si alte costuri! Atentie!
BANII CIRCULA si dupa ce se intorc la BNR circula din nou iar SENIORAJUL creste!
Asadar draga UNU faceti voi acolo la BNR sedinta si vedeti cum luati piciorul de pe gatul romanilor ca vine NATIONALIZAREA peste voi si nu va vad bine deloc!

Unul
05-10-2016 la ora 6:28 am

@Luci Lucescu LONDON
Agregatul monetar M3 cuprinde, pe langa numerar (M0): conturi curente si depozite la vedere (M1), depozite cu durata de pana la doi ani (M2) dar si alte instrumente financiare (împrumuturi din operațiuni repo, acțiuni/unități ale fondurilor de piață monetară, titluri de valoare negociabile cu maturitatea de până la doi ani inclusiv). M3 era 296 miliarde lei la august 2016, in timp ce M1 (numerar, conturi curente si depozite la vedere) era jumatate (162 miliarde lei). Tu presupui ca jumatate din acesti bani sunt de 500 RON? Pe ce date concrete te bazezi in aceasta presupunere? Cati de 500 RON ai vazut tu in circulatie, pe la oameni prin buzunare, platind pe la magazine? E jumatate din salariul minim bancnota asta. Eu nu vad mai mult de 2-3 pe an circuland pe la mine prin buzunare si tu spui ca jumate’ din banii din economie sunt de 500 RON? Asa putem sa presupunem orice. Nu am gasit date de la noi, dar am gasit din Moldova. Acolo, cea mai mare bancnota a lor (1000 lei) avea 8,34% pondere in totalul bancnotelor in circulatie in 2015. De ce crezi ca la noi 500 ron ar fi 50%? Asa se vede din Londra? Ai uitat de ce ai plecat din tara asta minunata? De saracie, draga. Nu ne-am imbogatit de cand ai plecat tu, nu avem toti in buzunare bancnote de 500 ron.

Unul
05-10-2016 la ora 6:38 am

Si inca ceva, Luci Lucescu: spui “presupunerea se bazeaza pe considerente practice iar cine a lucrat cu banii stie ca e mai practic sa misti sumele mari in bancnote de valoare mare decat de valoare mica”, legat de presupunerea ca jumatate din banii in circulatie sunt de 500 ron. Sa stii ca sumele mari nu se “misca” in numerar decat in economia neagra. SI aia cred ca pun mai mult accent pe euro, nu cred ca lucreaza prea mult cu lei.
In economia legala, sumele mari se misca prin conturi bancare. Si crede-ma, am mai mult de 10 ani de experienta in “lucrul cu banii”.

Unul
05-10-2016 la ora 7:06 am

@Luci Lucescu Londra
Uite un studiu despre senioraj la care au participat doi lectori universitari: http://store.ectap.ro/articole/160.pdf . Datele despre Romania se opresc la 2004 (pagina 5 din 6) dar mai interesant este ca sumele obtinute prin senioraj (se spune in material) erau in medie cam 2% din PIB, iar in tarile dezvoltate sunt 1% din PIB. Ele sunt intr-adevar utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar, dar deficit nu inseamna ca nu se mai colecteaza impozite si taxe. Daca ai tu un model economic total diferit de ceea ce exista acum si poti sa-l sustii, te rugam sa ni-l prezinti. Daca ai prins 2-3 idei din zbor, le-ai compilat si a iesit ceva ce-ti convine, nu inseamna ca se poate si aplica in practica.
In alta ordine de idei, am gasit un mesaj pe facebook-ul tau care m-a linistit: “In acest moment pe TERRA singura tara care face pasi pentru recapatarea SUVERANITATII COMPLETE este FEDERATIA RUSA.”. Daca ai ca model Rusia nu pot decat sa-ti urez mult succes. Poate pleci din Londra la Moscova, daca ii tot admiri atat de mult.

COMENTEAZA