Isarescu “gestioneaza” perfect Curtea de Conturi: achizitiile de masini

19 decembrie 2016 • General

Achizitiile de masini facute de Isarescu sunt tratate diferit de Curtea de Conturi fata de cele ale altor institutii publice.

Motivele nu pot fi legate toate de Vacaroiu si de fiul acestuia.

BNR este “Legea nr.312/2004 prevede la art.1 alin.(2) că Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă”

Desi au existat restrictii timp de 3 ani la achizitii de masini, Isarescu a fost singurul sarit de controlul Curtii de Conturi.

In exemplele urmatoare se vede ca alte institutii publice nu au fost la fel de protejate.

“Potrivit unui document de presa al Finantelor (MFP) remis redactiei noastre, restrictiile de achizitionare a autoturismelor au fost impuse inca din anul 2009, prin OUG nr. 34/2009, care stabileste urmatoarele:
Autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de forma de finantare si subordonare, li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de  autoturisme, cu urmatoarele exceptii:
* achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, din fonduri externe nerambursabile si din fondurile de cofinantare si prefinantare aferente, precum si din fonduri provenite din donatii si sponsorizari;”

Link aici http://m.avocatnet.ro/articol_31295/Autoritatile-publice-pot-achizitiona-din-nou-autoturisme-insa-doar-in-anumite-conditii.html

Desi nu avea voie Isarescu a excelat la achizitia de masini in criza si la bonusuri de performanta.

De exemplu “Banca Nationala a Romaniei (BNR) a achizitionat de la UniCredit Leasing Fleet Management cinci autoturisme, in leasing operational, valoarea contractului ridicandu-se la 3,1 milioane lei (680.000 euro), fara TVA.

Contractul a fost atribuit pe 12 septembrie prin licitatie deschisa, pentru pretul cel mai scazut. Durata contractului finantat din fonduri proprii va fi de patru ani de la data atribuirii.”

Link aici http://m.ziare.com/bnr/bnr-cumpara-cinci-autoturisme-cu-680-000-de-euro-1203479-font3

Celelalte institutii de stat care au incalcat legea au avut de a face cu cei de la Curtea de Conturi.

Problemele de la Loteria Romana legate de achizitia de masini simultan cu masini aparute in batatura rudelor sunt de notorietate.

Un exemplu detaliat relatat de Curtea de Conturi

“ABA Mures a achizitionat 12 autoturisme marca Hyundai Santa Fe, avand o valoare totala de 1.433.800 lei (fara TVA), conform contractelor de furnizare nr. 76/20.09.2012 (10 autoturisme) si nr. 111/04.12.2012 (2 autoturisme). Contractele de furnizare au fost atribuite aceluiasi operator economic, respectiv SC BRODMI SRL Ramnicu Valcea, astfel: Contractul de furnizare nr. 76/20.09.2012 prin procedura de achizitie publica “licitatie deschisa”, iar Contractul de furnizare nr. 111/04.12.2012 prin “cerere de oferte”.

Atribuirea celor doua contracte de achizitii, incheiate de ABA Mures, s-a facut cu incalcarea unor reglementari legale, astfel:
– nu au fost respectate dispozitiile art. 24, alin. 1, din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, conform carora “nstitutiilor publice (…) li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme”;
– prin Caietul de sarcini, achizitorul a impus cerinte obligatorii precum: “Greutate totala autorizata: maxim 2.000 kg, Termen de livrare: 5 zile lucratoare si Livrare: din stoc”, iar in anuntul de participare, publicat in SEAP s-a prevazut ca “se va prezenta acceptul scris de la SC OLTCHIM SA Rm. Valcea pentru plata prin compensare”; aceste cerinte restrictive incalca principiile nediscriminarii si al promovarii concurentei intre agentii economici, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare;
– au fost incalcate dispozitiile art. 23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, care interzic autoritatii contractante sa divizeze contractul de achizitie publica in contracte de valoare mai mica, pentru a evita aplicarea legii in raport cu anumite praguri valorice;”

Nu toti au “valoarea” lui Isarescu sa scape necontrolati.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

[…] aproape instantaneu. Asa se explica – cel putin asa mi se pare – si atractivitatea pe care o au astfel de platforme precum ISIS sau Al-Qaeda in randul tinerilor. Pentru ca foarte multi […]

1heredity
13-01-2022 la ora 1:53 am

1aerospace

COMENTEAZA