Isarescu are rolul principal in stabilitatea preturilor (explicatii simple pentru propagandisti)

13 aprilie 2018 • General

Inflatia din Romania in acest moment este in cea mai mare parte manufacturata, creata artificial, de catre Isarescu pentru negocieri politice.

Cine crede ca economia de piata inseamna sa ascunzi spaga in facturarea a 25 de ore pe zi, crede si ca Isarescu, Manole pentru apropiati, nu are treaba cu inflatia din Romania.

Ceilalti stiu ca Isarescu are principala responsabilitate in ce priveste stabilitatea preturilor in Romania.

Statutul BNR spune clar ca obiectivul este asigurarea stabilitatii preturilor. Pentru asta Isarescu isi trage bonus de performanta incepand cu 2009.

Pe langa asigurarea stabilitatii, se mai lipesc de cate un cadou din supravegherea bancilor (aceasta activitate de supraveghere, nu de colectare a atentiilor, este realizata in alte tari de echivalentul ASF-ului).

Pentru asigurarea stabilitatii preturilor Isarescu are la indemana un set de instrumente cu care poate influenta in sus sau in jos preturile.

Mecanismul de transmitere a politicii monetare si de credit prezinta intarzieri din perspectiva momentului si intensitatii cu care afecteaza economia. Intarzierile sunt semnificative de la cateva luni pana la peste un an in functie de instrument si forta cu care se actioneaza.

Pentru a duce inflatia acum la 5% Isarescu a actionat in principal pe 3 canale de politica monetara si de credit, anul trecut. Ce vedem in preturi astazi este rezultatul actiunilor din trecut.

Cele 3 canale folosite:
– ghidarea verbala
– canalul dobanzilor
– canalul creditelor

1. Ghidarea prin anunturi/amenintari publice si mai putin publice (Adica pe telefon cum intervine Isarescu pentru anumite credite). Amenintari este cum au inteles conceptul de “moral suasion” corifeii din BNR cu filiatii sovietice.

Ghidajul este canalul cel mai rapid in economia romaneasca. Este suficient ca Isarescu sa iasa din postura de Guvernator BNR si sa spuna ca preturile cresc cu 5% si acestea se ajusteaza in 2-4 luni la acest nivel. Ceea ce a facut prin acest anunt se numeste dezancorarea anticiparilor inflationiste si este credibil cand o face pentru ca toata lumea stie ca un Guvernator de Banca Centrala ar trebui prin declaratii sa ancoreze anticipatiile inflationiste si nu sa le dezancoreze. Este un fapt unic in lume ce a facut Isarescu in cadrul propriei negocieri politice.

2. Canalul dobanzilor si al lichiditatii. Toata lumea intelege ca banii ieftini si din abundenta imping preturile in sus. Manole Isarescu a lasat dobanzile mult sub dobanda de interventie desi inca de la inceputul anului 2014 striga ca economia creste peste potential. Conform regulilor economice ar fi trebuit sa creasca dobanzile daca credea in ce afirma. Nu doar ca nu a crescut dobanzile dar le-a coborat in piata interbancara (cea in care se stabileste indicele Robor). Aceasta balteala de lichiditate a fost generata de Isarescu in cadrul negocierilor politice si a fost canalizata in cresterea preturilor. Isarescu a inceput sa traga de dobanzi in sus de abia dupa ce a fost chemat la Comisia Senatoriala in Septembrie 2017 ca forma de presiune pe clasa politica.

3. Canalul creditului. Toata lumea ne-spagara intelege ca Norme laxe de creditare inseamna mai multi bani injectati prin intermediul bancilor in piata. Mai multi bani inseamna in actualele conditii preturi mai mari.

Manole Isarescu a creat inflatie pentru a putea negocia cu politicienii.

Trebuie sa evite cu orice pret (costurile sunt pentru economie si popularize nu pentru el) sa fie auditat de catre Curtea de Conturi a Romaniei, sa raspunda un fata unei comisii de ancheta a Parlamentului si sa piarda imunitatea penala si civila de care beneficiaza momentan.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

[…] ca Programul domniei sale a reusit sa asigure o viata mai buna pentru romani. In perioadele in care a fost Presedinte a binecuvantat furtisagurile si distrugerile industriale prin simplul motiv ca, […]

A fost o provocare… « Motanul Incaltat
14-04-2018 la ora 5:34 pm

[…] cred ca raspunsul corect ar fi urmatorul, bazat pe ce a declarat fostul atasat militar in Siria, Dl. Lt. Col. Rick Francona la […]

MetaDone
20-04-2018 la ora 4:25 am

Cele doua tipuri de scalpari ale venitului disponibil practicat de “Manole” Isarescu si de Dragnea in 2018 va diminua consumul si implicit va frana cresterea economica in 2018 cu implicatii legate de sustenabilitatea finantelor publice si a investitiilor in infrastructura”, arata Lucian Isar, pe blogul personal .

1previously
12-01-2022 la ora 10:44 pm

3personal

COMENTEAZA