Isarescu a denaturat relatia pret/risc. Unde au ajuns banii?

29 noiembrie 2016 • General

Deja este un truism ca Isarescu a pus mana pe bani in criza. Si nu doar pentru ca si-a aprobat singur bonus de performanta in criza.

O alta zona de cercetat este cea referitoare la alterarea relatiei intre pret si riscul asumat.

Este cunoscut ca ratingul unei banci de tipul Banca Transilvania, CEC Bank este cel mult egal cu ratingul Romaniei.

Altfel spus riscul perceput de investitorii in obligatiuni ale celor 2 banci este egal sau mai mare decat cel perceput de investitorii in obligatiunile emise de Ministerul de Finante.

Risc mai mare inseamna dobanda mai mare la care se poate imprumuta un emitent.

Aceasta este situatia normala.

Acestea normalitate este reversata in toamna anului 2008 de Isarescu.

Cand a scos lichiditatea din piata, Isarescu a falimentat a banca comerciala din Romania.

Ca sa ascunda nefacuta, a lansat o serie de zvonuri si a dat un imprumut ce exceda cadrul de reglementare respectivei banci.

Problema apare la pretul riscului asumat.

Dobanda la care a fost finantata banca respectiva a fost mai mica cu peste 4 puncte procentuale decat dobanda la care se finanta Statul Roman in aceeasi perioada in moneda nationala.

Un risc mai mare, o banca in faliment lua de bani de la Isarescu la o dobanda mai mica decat lua Ministerul de Finante tot de lsarescu, prin intermediari.

La peste 100 de milioane de euro, peste 4% diferenta, se aduna.

Dobanzile mari la care s-au imprumutat, banca in faliment si Ministerul de Finante, au contribuit la bonusul lui Isarescu.

Cum Isarescu nu a putut sa ia tot acasa sub forma de bonus a mai permis si denaturarea relatiei pret-risc.

Unde s-au dus banii?

„(…). Banca centrală a acţionat ca împrumutător de ultimă instanţă, în conformitate cu prevederile Statutului BNR, acordându-i instituţiei de credit respective, a cărei rată de solvabilitate se situa la un nivel adecvat, o finanţare specială pentru depăşirea problemelor temporare de lichiditate. (…) Ulterior, această bancă a reuşit să recâştige accesul la finanţare pe pieţe, în condiţii competitive. Prin intervenţia sa, BNR a prevenit transformarea nervozităţii manifestate în rândul deponenţilor într-un fenomen cu efect sistemic.“. Raport BNR pe 2008

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

adsfaf
30-11-2016 la ora 7:28 am

La Isărescu in buzunar via Liviu Tudor 😉

Radu
30-11-2016 la ora 12:11 pm

Nu mai pierdeti timpul cu astfel de intrebari 🙂 Mai bine fiti atent la ce spune domnul Vasilescu in Ziarul financiar .Are un articol despre revenirea din criza a Romaniei delicios 🙂 I-a pus la punct si pe cei care vad recesiune si pe cei cu supraincalzirea in 2017 🙂 Nu va fi domne nimic , cica de fapt suntem in faza de tranzitie a ciclului economic , una care nu era in carti pana acum si trebe sa ne tinem bine ca vine avantu 🙂 Acum intreb si eu ca nestiutorul daca 5-6 % crestere e tranzitie inseamna ca avantul se duce spre 10% ? Nu de alta dar sa leg centura 🙂 ca iar vad unii tigrii 🙂

[…] ce e uluitor e faptul ca „Nationalitatea nu este o analiza de singe, ci o optiune” si „A fi cetatean roman este o dragoste si o optiune, iar nu o stare sîngeroasa a […]

COMENTEAZA