Intoxicarile legate de veniturile lunare ale Guvernatorului BNR

21 iulie 2016 • General

Exista o serie de intoxicari avansate in legatura cu veniturile lunare ale Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

1. Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut ca veniturile angajatilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa fie secrete.

Fals. In conditiile in care veniturile celorlalti guvernatori ai bancilor centrale din Uniunea Europeana nu sunt secrete, inclusiv cel al lui Mario Draghi nu ar exista o baza pentru tratamentul discriminatoriu al BCE in raport cu BNR.

Doar pentru exemplificare salariul lui Draghi http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-02-20/ecb-report-shows-draghi-pay-more-than-twice-as-high-as-fed-chief, salariul crescut in martie 2016 a Guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei http://www.wsj.com/articles/hungary-curbs-access-to-information-on-central-bank-money-1456849795, salariul scazut al actualului Presedinte al Consiliului Monetar al Bulgariei http://sofiaglobe.com/2015/07/30/new-governor-of-bulgarias-central-bank-to-get-salary-much-lower-than-predecessor/.

2. BNR are veniturile secrete potrivit acordului de aderare la Uniunea Europeana.

Nu exista o astfel de prevedere ci doar mentionarea independentei Bancii Centrale.

3. BNR este independenta deci opereaza cum doreste.

Independenta Bancii Centrale se refera la libertatea decidentilor de politica monetara de a actiona in afara influentei directe a politicului or a guvernului.

Independenta nu se refera la ascunderea veniturilor or la cheltuirea discretionara a banilor generati din emiterea de moneda or din gestionarea rezervei statului.

http://people.ucsc.edu/~walshc/MyPapers/cbi_newpalgrave.pdf

4. BNR a optat sa nu faca publice veniturile.

In conditiile existentei unei legi aplicabile tuturor Romanilor angajati la stat de transparenta in ceea ce priveste veniturilor, optiunea Guvernatorului BNR nu are valoare juridica ci este doar o trivia pentru curiosi.

5. ANI cunoaste veniturile Guvernatorukui BNR.

ANI cunoaste veniturile Presedintelui Romaniei, a sefilor serviciilor secrete, a Presedintelui ASF. Aceasta cunoastere nu ii scuteste pe acestia de obligativitatea legala de a publica informatia.

6. ANI tine cont de independenta Bancii Centrale.

ANI a fost dezinformata cu buna stiinta de catre anumiti angajati BNR referitor la sensul independentei Bancii Centrale.

ANI nu are in lege posibilitatea de a acorda exceptii de la legea alplicabila in Romania. Vezi raspunsul procuraturii Slovene la opinia Guvernatorului Draghi.

7. “A intrat la pensie in virtutea legii” dar nu e pensionar.

Afirmatia potrivit careia Guvernatorul “a intrat la pensie in virtutea legii” dar nu e pensionar este o alta forma de manipulare.

Depunerea dosarului de pensionare “in virtutea legii” in 2014 si procesarea acestuia este echivalentul exprimarii ca a este pensionar.

Formularul din dosarul de pensionare contine si mentiunea de plata numerar sau cont.

8. E pensionar dar nu ridica banii.

In momentul in care Consilieru’ Croitoru de la BNR a sugerat guvernului taierea pensiilor in 2010, Curtea Constitutionala a precizat dreptul constitutional la pensie.

In consecinta Guvernatorul BNR poate accesa banii din contul de pensie atunci cand doreste.

Este un drept garantat care nu se prescrie.

Prin urmare veniturile Guvernatorului BNR in acest moment indiferent de declaratiile consilierilor cuprind si pensia legal castigata.

Daca doreste sa ii acumuleze, pastreze, stocheze si sa ii ceara la o data viitoare este o optiune personala iar Constitutia Romaniei ii protejeaza dreptul de a lua pensia pentru limita de varsta.

9. Guvernatorul are un contract pe termen limitat.

Limitarea in timp a contractului nu influenteaza cumularea cu pensia.

Intreruperea contractului Guvernatorului, depunerea dosarului de pensionare, refacerea contractului Guvernatorului in ziua imediat urmatoare suna a procedura de resurse umane pentru a nu pierde bani.

10. Din ce este compus pachetul Guvernatorului BNR

Veniturile lunare ale Guvenatorului BNR sunt de 40 de mii de euro pe luna doar in componenta lor monetara: pensie, salariu, bonus, indemnizatii de sedinte si comitete, diurne etc.

Guvernatorul BNR are dreptul la masini cu sofer (una din ele Mercedes S classe), la telefoane, cancelarie, buget de protocol ajustabil dupa voia si semnatura acestuia, cazare upscale, bilete de calatorie business, frizer, bucatar, baze de odihna, asigurare de sanatate, conditii bancare preferentiale.

Estimarea acestei componente a pachetului (efectuata automat in cazul angajatilor in domeniul privat) depaseste 10 mii euro lunar.

Sa exemplificam cu masinile

http://www.news.ro/economic/bnr-cumpara-cinci-limuzine-cu-o-valoare-estimata-la-1-milion-de-euro-doua-dintre-masini-trebuie-sa-aiba-cel-putin-450-cp-1922415721252016071715530866

11. Nivelul de venituri este mic. Pentru a opina daca 40 mii de euro cash plus alte componente in valoare de 10 mii euro pe luna sunt un nivel mic de remunerare trebuie utilizate cateva benchmark-uri: – performanta este minima, a ratat singurul obiectiv al BNR in 11 din ultimii 12 ani; – lunar este aproape egal cu nivelul unui credit Prima Casa; – este mai mare decat a lui Mario Draghi; – este de 11 ori mai mare decat a Presedintelui Romaniei; – este de 40 de ori mai mare decat a celor care il voteaza; – este de 3,5 ori mai mare decat a entitatilor echivalentele; – comparatia cu pachetele celor din domeniul bancar privat din anumite tari vestice este putin relevanta deoarece respectivii actioneaza intr-o piata concurentiala si au riscuri

11. BNR nu se compara cu ASF

ASF este echivalentul BNR atat in Romania precum si in Europa. Este drept ca bugetul cheltuit de BNR pe protocol si salarii si asimilate precum si secretizarea acestora pune BNR in alta liga fata de ASF.

12. BNR are aceleasi salarii pe care Le avea si in 2000. Dupa 2009 BNR a achizitionat in pachet de analiza si consultanta de multe zeci de mii de euro de la Hay Group care a avut ca si finalitate ajustarea semnificativa in sus a pachetelor.

13. BNR nu are bonusuri de performanta.

BNR acorda bonusuri de performanta.

14. GUvernatorul BNR ia bonusuri lunar.

Indiferent de frecventa cu care isi acorda Guvernatorul BNR bonusuri, valoarea de 40 de mii de euro pe luna este o medie a veniturilor.

15. Dosarul de pensionare al Guverntaorului BNR Isarescu nu este procesat din 2014.

Aceasta este o dezinformare crasa.

Indiferent cat de mare este birocratia in Romania, acest dosar nu poate sta atat de mult in coada.

Este mai credibila informatia potrivit careia la ce nivel de rubedenii exista in anturajul angajatilor Guvernatorului, dosarul a fost procesat de vineri pana luni, in intervalul cat a avut contractul intrerupt.

16. Nu stim salariile guvernatorilor bancilor Centrale din Franta si Finlanda.

Mai jos aceste informatii:

Franta http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-01-06/lowest-paid-ecb-chief-set-to-spar-with-frankfurt-s-stars

Finlanda
https://www.theguardian.com/business/2003/aug/24/theobserver.observerbusiness1

17. Consiliul de Administratie a BNR a decis sa nu faca public veniturile.

CA BNR nu apare in legea ANI cu asemenea competente.

18. Guvernatorul BNR nu face doar politica monetara, pentru care se sugereaza ca ar fi suficient 14k.

Nici ceilalti guvernatori nu fac doar politica monetara.

19. Unii guvernatori au salarii.

Da pentru ca si economiile lor sunt de cateva ori mai bogate ca cea a Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

16 Comentarii

EK
21-07-2016 la ora 7:51 am

Domnul Vasilescu a spus aseară ca domnul Israescu s-a pensionat la limita de vârsta ca urmare a efectului legii.
Pensionarea la limita de vârsta, asa cum a spus domnul Vasilescu, presupune o decizie de pensionare. E greu de crezut ca cei de HR-ul Bnr-ului au tinut decizia de pensionare a guvernatorului la sertar. Când ești pensionar, ca vrei sau nu vrei, se plătesc taxe si asigurari sociale diferite fata de salariații activi, evident, raportate la cuantumul pensiei.

Pentru guvernator & co nu problema cuantumului venitului lunar e deranjul maxim.
Deranjul consta in faptul ca e greu sa explici, unei familii de condiție medie , cu credite etc, ca niște băieți deștepți, care conduc BNR-ul, care au lucrat toata viata la stat, care au falimentat bănci, care nu răspund in fata nimănui…. care au făcut lobby agresiv împotriva legii darii in plata, care au promovat tăierea veniturilor cu 25%……au venituri lunare apropiate cu valoarea unui garsoniere.

Mai au si tupeul sa spună ca secretizarea veniturilor este o chestiune de “optiunie”. A se citi: ” nu publicam ca nu avem dispoziție/chef/nu vrea mușchiul nostru.”

Usor, usor domul guvernator devine nepopular si nefrecventabil.

Lucică
21-07-2016 la ora 8:12 am

Instituţia despre care scrii la rândul 2 se numeşte Banca CentralĂ Europeană.

AristotelCostel
22-07-2016 la ora 5:17 am

Isărescu bate tot doar cu sporul de vechime.
ANI și-a făcut treaba, s-a judecat cu Mircea Diaconu până în pânzele albe în timp ce guvernatorul BNR, funcționar public, desfășoară business-uri private perfect compatibile. 😀

… stat de papuași…

[…] Intoxicarile legate de veniturile lunare ale Guvernatorului BNR […]

Daniel
22-07-2016 la ora 11:47 am

Foarte bun articolul, dar despre eventualele “stimulente” de la bancile comerciale, in genul celor de la producatorii de medicamente pentru unii medici, nu se stie nimic? Ar fi interesant si acest subiect.

Lucian Isar
23-07-2016 la ora 11:31 am

“Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare.
Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

[…] se reduce doar la imunitatea civila si penala prin art. 25 si la pachetul de 40 mii euro (link aici http://lucianisar.com/uncategorized/intoxicarile-legate-de-veniturile-lunare-ale-guvernatorului-bnr/) dar si la faptul ca daca BNR este pe minus se poate indestula de la buget iar daca are profit prin […]

Zambilica
27-07-2016 la ora 9:46 pm

Lucian Isar, iti inteleg mahnirea, dar faci greseli grave care denota ca nu te-ai informat deloc inainte sa preiei citate eronate din surse obscure. Astfel:

Afirmatie: “Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget.”…
Nu este adevarat. Pierderile se reporteaza in anul urmator si tot asa pana cand se acopera din profituri. Nu se primeste nimic de la buget sub nici o forma. Nici n-ar fi nevoie, BNR emite moneda, de ce ar lua ceva de la buget?
Ai omis sa amintesti ca, atunci cand incheie anul pe profit (si e vorba de un profit “istoric”, pentru ca, asa cum am spus, mai intai se acopera toate pierderile din anul precedent + eventuale pierderi anuale reportate – oricat de vechi) 80% din profitul astfel socotit se varsa la bugetul de stat. Doar restul de 20% ramas e la dispozitai BNR si poate fi impartit conform legii (inclusiv 10% amintit de tine, e deci 10% din cei 20% ramasi fara se se fi acoperit nimic de la buget – deja parca suna cu totul altfel decat ai spui tu pe la toate posturile).
Cat de des ar putea lua angajatii astfel de “bonusuri”? Pai, decat sa-ti dai cu parerea, mai bine vezi in rapoartele anuale ale BNR de cate ori a incheiat anul pe pierderi si in ce ani a revenit pe “plus”. Poti fii sigur ca in anii pe minus nu s-a impartit nimic si nu vei fii sigur pt cei pe plus; dar oricum iese un tablou total diferit de ce sugerezi tu.
Altfel de unde ai scos salariul guvernatorului daca tot e la secret? Spune-ne si noua.
Iar masinile la ce folosesc? I-ai intrebat? Poate or transporta bani cu ele, ca nu cred sa se intinda guvernatorul in 5 masini …

Barbu Ioana
02-08-2016 la ora 8:45 pm

Daca este adevarat, JOS PALARIA Lucian Isar!
Felicitari! Interesante comentariile.

[…] se reduce doar la imunitatea civila si penala prin art. 25 si la pachetul de 40 mii euro (link aici http://lucianisar.com/uncategorized/intoxicarile-legate-de-veniturile-lunare-ale-guvernatorului-bnr/) dar si la faptul ca daca BNR este pe minus se poate indestula de la buget iar daca are profit prin […]

3seasoned
13-01-2022 la ora 2:02 am

2stabbing

COMENTEAZA