Gigi Kent, Isarescu si Credit Bank (cu link-uri)

30 august 2016 • General

Pentru cei mai in varsta, Gigi Kent este cel a carui banca Credit Bank, a bifat primul faliment bancar romanesc in 1997.

Credit Bank a fost desigur supravegheata cu profesionalism de Isarescu. Isarescu in prezent insista in rescrierea istoriei: “Băncile care au dat faliment nu au făcut faţă pe piaţă, nu că BNR nu le-a supravegheat bine”

Pentru cei mai tineri, Raportul Anual BNR 2014 prezinta “La 31 decembrie 2014, echivalentul în lei al garanțiilor plătite de Bancă în calitate de garant pentru Credit Bank S.A. este în sumă de 58 208 mii lei ” si “… provizionul de risc de credit pentru dobânda de încasat în sumă de 6 068 mii lei aferentă creditului acordat Credit Bank S.A. conform Ordonanței de urgență nr. 26/2000”.

Isarescu era Prim Ministru in momentul aprobarii Ordonantei de urgenta mentionata mai sus.

A inchis prejudiciul cu Ordonanta? A ramas BNR sa urmareasca recuperarea prejudiciului or doar a intins pe urmatorii 14 ani o pierdere certa. Risk management de mare clasa.

Pentru cei care nu cunosc istoria Credit Bank ca mostra de profesionalism BNR in supraveghere, site-ul bizlawyer.ro prezinta un scurt rezumat.

Link aici

http://www.bizlawyer.ro/mobile/stiri/studii-analize/marile-prabusiri-de-banci-au-lasat-in-urma-doar-pagube-nu-si-vinovati

“Credit Bank
Fondată în 1990, Credit Bank (Re­naşterea Creditului Românesc) a fost prima instituţie bancară falimentară. BNR i-a retras autorizaţia de funcţio­nare în 1997, an în care a început şi procedura de lichidare. Falimentul a fost pronunţat oficial în anul 2000, iar valoarea prejudiciului a fost estimată la 4.000 de miliarde de lei vechi.
Acţionar majoritar al acestei bănci a fost Gigi Kent, primul mare aface­rist-interlop al României postre­volu­ţio­nare. Pe numele său adevărat Vasi­le Gheor­ghe, acesta era un con­dam­nat de drept comun eliberat prin de­cretul de am­nistie semnat de Ion Ilies­cu în ia­nuarie 1990. Plecat din ţară, s-a în­tors cu bani şi a în­fiin­ţat banca pe care în câţiva ani a de­va­lizat-o. Ală­turi de el au fost con­dam­naţi preşe­din­tele băn­cii, Marcel Ivan, şi vicepre­şedintele Ste­riu Popes­cu, care au acordat credite preferenţiale şi au falsificat evidenţele contabile ale băncii. Prin­cipalii „clien­ţi” ai a­ces­tor cre­dite au fost chiar acţio­narul Gigi Kent, Ivan şi Po­pescu, dar şi „mi­­liarda­rul de carton” Ilie Alexan­dru (pa­tronul Her­mes Slobozia).

Condamnaţi la închisoare, cei im­pli­caţi au fugit din ţară sau au invocat mo­­tive medicale pentru a scăpa de pe­deapsă. A urmat un lung şir al decese­lor, interpretat de mulţi ca un „bles­tem” al păgubiţilor. Marcel Ivan a murit neaşteptat, la 61 de ani, şi tot su­bit a de­ce­dat şi Peter Blum, un membru al Con­siliului de Adminis­tra­ţie. Steriu Po­pescu a fugit în SUA, de unde s-a întors bolnav de cancer şi a sucombat la câte­va zile de la re­ve­ni­rea în ţară. Al doilea preşedinte al băncii, Emil Cioflan, a fă­cut atac de cord în biroul său de la universitatea al cărei rector era, iar al trei­lea, Radu Mihail Paul, a decedat şi el, ur­mat de Gigi Kent şi şi Ilie Alexandru.”

Raportul anual BNR 2014, pagina 252, link aici http://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/Anuale/RA2014.pdf

Precizeaza:

“17. Provizioane pentru creanțe aferente altor active

* a)  La 31 decembrie 2014, echivalentul în lei al garanțiilor plătite de Bancă în calitate de garant pentru Credit Bank S.A. este în sumă de 58 208 mii lei (31 decembrie 2013: 51 392 mii lei). Aceste garanții în valută au fost reevaluate la 31 decembrie 2014 și 31 decembrie 2013. “

“19. Provizioane de risc de credit – dobândă
La data de 31 decembrie 2014 și 31 decembrie 2013 s-a menținut provizionul de risc de credit pentru dobânda de încasat în sumă de 6 068 mii lei aferentă creditului acordat Credit Bank S.A. conform Ordonanței de urgență nr. 26/2000 privind autorizarea Băncii Naționale a României de a acorda un credit pentru acoperirea cererilor populației de retragere a depozitelor constituite la Banca„Renașterea Creditului Românesc”– S.A. – Credit Bank. ”

Isarescu insista in rescrierea istoriei: “Băncile care au dat faliment nu au făcut faţă pe piaţă, nu că BNR nu le-a supravegheat bine”.

Link aici http://m.zf.ro/banci-si-asigurari/mugur-isarescu-guvernatorul-bnr-bancile-care-au-dat-faliment-nu-au-facut-fata-pe-piata-nu-ca-bnr-nu-le-a-supravegheat-bine-15622891

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

10 Comentarii

AristotelCostel
30-08-2016 la ora 9:11 am

Băieții ăștia erau… provideri.
Securitatea milițistă 🙂 recruta rapandule cu potențial escrocic 🙂 , astea furau pentru la bă’eții din structuri, lăsau urme doar pe numele lor de aurolaci, cu singura mențiune că supravegherea BNR… a rămas așa cum erea.
Mai toți ciobăneii cu fețe de pușcăriași sfârșesc tragic când intră în vizorul… opiniei publice.
Structur’lii e curate și sub controlul Comisiei Parlamentare de Papagali.

anonimul
30-08-2016 la ora 9:28 am

Gigi Kent avea înregistrări compromițătoare cu cei din BNR.

unul
30-08-2016 la ora 9:57 am

@anonimul Clar…Gigi Kent le avea pe toate…bani, faima, femei si bine’nteles inregistrari compromitatoare cu cei din BNR.

unul
30-08-2016 la ora 10:03 am

Ce e evident ca lumina zilei este ca s-au facut multe magarii in tara asta in ultimii 26 ani si ca acum se mai fac magarii in continuare pentru a se acoperi faptele din urma. Partea proasta este ca de spagi, trafic de influenta, falsuri si alte asemenea s-a ocupat toata floarea politicii si administratiei locale si centrale, indiferent de culoare politica, varsta, sex, stare civila etc. Toti. Acum, cand ii vine randul fiecaruia, scoate de la naftalina ce stie despre celalalt, poate-l mai scufunda putin si are un avans la alegeri. Dar marile lucrari, cele pe termen lung, nu prea ies la iveala, ca acolo e implicata toata lumea.

anonim1
30-08-2016 la ora 10:41 am

Era uimitor cât îl respectau Mugur Isărescu şi Theodor Stolojan, ca să nu scriu că erau un fel de maimuţoi, pe lângă el, pentru că ar fi cam nepoliticos. La un moment dat, Gigi a pus camere de luat vederi, în câteva dintre saloanele restaurantului, unde se îmbătau VIP-urile.
Pentru noi, cam prin anii -96-99, era o noutate că un interlop îşi spionează clienţii cinstiţi.

Florin Ghiulbenghian
30-08-2016 la ora 7:49 pm

D-le Isar,
Articolul acesta este de un amatorism infernal. Nu stiu care va sunt sursele de informare, dar sunt proaste si mincinoase… sau sunt puse sa va compromita.
Sper sincer ca restul articolelor pe care le-ati publicat nu urmeaza acelasi sablon.

Isarescu Mugur
30-08-2016 la ora 8:21 pm

Domnule Lucian Isar,
Inca aștept sa prezentați pe acest blogh un studiu serios despre macroeconomie sau stabilitatea prețurilor.

@ Isarescu Mugur
31-08-2016 la ora 5:52 am

Studiu mai stiintific decat realitatea exista???. Ea realitatea ….,este vizibila , palpabila si o intalnim zilnic acasa , pe stada, in institutii , in nivelul de trai , de educatie , in justitie . O intalnim la angajati cu 12 , 13 ,locuri de munca la STAT , unul din ele chiar la BNR. ASTA STUDIU !!!!.

AristotelCostel
31-08-2016 la ora 7:25 am

@Mugurel
Nimeni nu-i întrece pe comuniști la capitolul minciuni sfruntate. Înainte de Gigi Kent niște unii declarau realizarea planului cincinal în patru ani și constatau depășirea producției la hectar înainte de însămânțare.
Acești specialiști au fost uitați în fruntea BNR.

2warcraft
13-01-2022 la ora 1:30 am

1dryness

COMENTEAZA