Franarea premeditata a economiei: regulamentul uitat de Isarescu, 11/2008

23 septembrie 2016 • General

E simplu de inteles ca atunci cand cresti dobanzile, peste un timp, economia reala incetineste. Timpul de reactie si amplitudinea franarii depinde de particularitatile economiei respective.

Atunci cand printr-un regulament limitezi creditarea e si mai simplu de inteles ca incetinirea economica va accelera si se va produce intr-un timp scurt.

Tot usor de inteles este ca daca compari doua economii, cea care se confrunta cu rezerve minime obligatorii de 10 ori mai mari, o va duce mai greu din punct de vedere competitiv.

Isarescu convins fiind ca economia nu va frana suficient de abrupt prin cresterea dobanzilor cu 46,5% in 14 luni (cam cu 6 luni mai mult decat ii trebuie in Romania unei cresteri de dobanda sa aiba maximum de efect asupra economiei reale) a aprobat regulamentul BNR nr. 11/2008 ce modifica regulamentul BNR nr. 3/2007.

Acest nou regulament a franat creditarea in Romania incepand cu noiembrie 2008.

A fost modificat dupa un numar de luni dar era prea tarziu deoarece creditarea de retail are o inertie foarte mare. Mai mult dobanzile crescute nu au fost scazute pentru inca un an!

Cele doua efecte, dobanzile explodate suprapuse pe regulamentul de restrictionare a creditarii incepand cu noiembrie 2008, sunt cele doua parghii folosite eficient si netransparent de Isarescu pentru a arunca economia Romaniei in recesiune in 2009.

Surprinzator este ca pana si seful de atunci a Asociatiei Romane a Bancilor, Ghetea, spunea pe 18 noiembrie 2008 ca

“Băncile comerciale vor solicita Băncii Naţionale a României (BNR) să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat
împrumuturile ipotecare, a declarat, marţi, preşedintele ARB, Radu Gheţea.”Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte
continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţin clienţi se mai pot califica”, a spus Gheţea.

Link aici

http://informatiilezilei.blogspot.ro/2008/11/bncile-solicit-bnr-s-modifice.html?m=1

Chiar nu stia Isarescu ce adanca va fi criza in care aruncat Romania prin deciziile gresite de politica monetara si de credit?

In timpul crizei Isarescu isi aproba linistit participare la bonusul de performanta a BNR.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

Unul
23-09-2016 la ora 5:58 am

@Lucian Isar
Din cate tin minte, regulamentul BNR a micsorat printre altele gradul maxim de indatorare, care in perioada de veselie a creditelor ajunsese peste 70%, adica omul cu 1000 de lei salariu putea sa faca rate de 700 lei. Si multi au facut. Dupa ce gradul de indatorare a scazut, evident ca ala de si-a cumparat plasma cat peretele prin credit de consum nu se mai incadra sa ia si credit ipotecar. De aceea tipau bancile ca nu pot da credite.
Dumneavoastra, domnule Isar, considerati ca BNR nu trebuia sa restrictioneze creditarea si ca se putea merge inainte in ritmul din 2006-2007? Ce solutie ati fi aplicat dumneavoastra in aceasta situatie, cand creditarea duduie, oamenii ajung sa plateasca rate de 2/3 din venitul lor si majoritatea creditelor acordate se duc pe importuri? Nu reusim nici acum, la 8 ani dupa 2008 sa avem un consum serios din productia interna si importam intr-o veselie…credeti ca era posibil atunci sa se aplice un set de masuri care sa impulsioneze atat de mult economia incat sa nu mai simtim criza? Cand aproape toata lumea era pana peste cap in … (nu mai spun ce, se intelege). Nu reusesc astia nici acum (ma refer la BCE si FED) sa convinga investitorii ca treaba e ok, cand au dobanzi de doi lei si-i penalizeaza cu dobanzi negative daca tin banii la ciorap, dar atunci, cand le tremurau chilotii la toti…

lucian
23-09-2016 la ora 6:20 am

Povestea e mai ampla dar simplu de urmarit desi o spun pe bucati

BNR a pus gaz pe foc crescand gradul de indatorare prin regulamentul 3/2007 deci fix cand piata din SUA pica

Inspirat boost in Romania si nu e clar pentru cine

Dupa cum stiti probabil business-ul de retail are inertie mare ceea ce inseamna ca oprit poate fi pornit greu

Mai mult ajustarea conditiilor ar fi venit treptat ceea ce ar fi permis Romaniei impreuna cu dobanzi scazute sa treaca asemeni Poloniei fara an de recesiune

Nu m-as plange de lipsa productiei interne dupa ce ati dus cursul euro leu la 3,1 cu prognoze din BNR de 2,9

anonim
23-09-2016 la ora 6:58 am

Nicu Cinteza spunea ca bancherii care critica norma BNR sunt răutăcioși si ca incetinirea creditarii nu a fost provocata de scaderea gradului de îndatorare, ci de lipsa resurselor.

Lucian Isar
23-09-2016 la ora 7:17 am

Si ca eventual nu mai crediteaza inainte de sarbatori

Rautaciosi cei care vorbesc ca a existat asa o Norma. Noroc cu Ghetea ca altfel spunea ca sunt doar 2,3 critici

AristotelCostel
23-09-2016 la ora 8:56 am

“Probabil ca o sa ajungem la credite pe generatii mai repede decat ne-am fi inchipuit. Am speranta ca BNR va analiza cu atentie rezultatele introducerii acestui nou regulament si ca dupa 3-4 luni va ajunge la concluzia ca, daca nu toate, unele din propunerile noastre sunt reale si in acest context va ajusta noul regulament,” a explicat Radu Gratian Ghetea (extrapolare liniară de bancard cu experiență la CeAPeu, dacă cererea nu e și nu vrea, o obligăm cu decretul 770 din 66!!!)

Ghețea vedea creditarea pe generații pentru cotețe insalubre.

Regulamentul adoptat în buza crizei e cel mai bun exemplu de “politică anticiclică” marca BNR. Pe creșterea bulei aprobau majorarea gradului de îndatorare, la spartul târgului adoptă regulamentul. Modul în care au acționat demonstrează că le curge din gură în valuri. Planul diabolic de îmbulinare a sclavilor putea fi implementat mai discret. Dar dacă-i ordin, slugile resmit plăcere.

Motanul Incaltat
24-09-2016 la ora 2:48 pm

Domnule Isar, pe undeva are dreptate si “Unul”… In Romania, inca din 1990, s-a inceput tranzitia la economia de piata. Lucrul asta presupune reforme in economie. Noi discutam aici o situatie din 2008, dar din 2004 reforma a fost stopata in tara noastra. N-am vazut, spre exemplu, ca din 2004 incoace sa se faca privatizari reusite, sa se atraga capital strain, sa se eficientizeze intreaga activitate economica, sa se desfiinteze intreprinderile nerentabile, sa se faca efectiv restructurarea si retehnologizarea intreprinderilor, a ramurilor si subramurilor economiei noastre, sa creasca semnficativ competitivitatea etc. BNR ar fi putut sa injecteze lichiditate in sistem si sa incurajeze creditarea in continuare. Dar, in asemenea conditii cum sunt cele de la noi, nu ar fi insemnat oare lucrul acesta un risc? Spre exemplu sa se ajunga la o inflatie galopanta care cu greu ar mai fi putut sa fie stopata. Sau sa injecteze lichiditate in sistem in conditiile unei economii slab rentabile si sa piarda foarte multi bani? Daca dobazile ROBOR 3 au crescut foarte mult, de au avut un varf ce intepa cerul, ca sa ma exprim mai plastic, lucrul fiind un fenomen de piata – deci bancile comerciale, bancile private au incetinit abrupt creditarea – de ce ar fi trebuit ca BNR sa verse bani pe piata? Oare nu exista riscul major ca acest bani sa se piarda? Si atunci BNR nu mai facea profit, intra in deficit. Sau ar fi provocat o inflatie care sa provoace mari dezechilibre economice si sociale.

Dvs. ce parere aveti?

Pentru ca nu e clar daca, in momentul in care au crescut dobanziile pe piata, BNR, prin politica monetara, ar fi stimulat creditarea, n-ar fi afectat echilibrele necesare in economie. Daca lucrul asta ar fi insemnat, de pilda, doar o inflatie imensa, galopanta, o saracire accentuata, cu un efect si mai distructiv asupra firavei noastre economii? Ce ziceti?

Lucian
24-09-2016 la ora 3:14 pm

“Cresterea economica” de minus 7,1% nu e moment de echilibru cum nu e nici cursul de schimb la 3,1

Imbalansurile Nu Le corectezi cu politica monetara si de credit prociclica ca sa fie bucla ciclului si mai mare

Angajatii BNR vorbesc de parca Isarescu nu ar fi fost acolo 26 de ani

Politicienii s-au schimbat incat vina principala nu mak sta la ei

[…] – pe la televiziunile de stiri doar despre asa ceva se vorbeste sau legat de acest aspect. Ce te faci daca utilitatea marginala – ca sa folosesc o terminologie din economie – a […]

2organizer
13-01-2022 la ora 12:41 am

3sexuality

COMENTEAZA