Fixingul BNR: Adnotari pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR (IV)

7 septembrie 2016 • General

Datele folosite in opinia generata de Consilieru’ Croitoru de la BNR, intitulata “LICHIDITATEA, ATACUL SPECULATIV DIN OCTOMBRIE 2008 ȘI REPUTAȚIA BĂNCII CENTRALE” nu sunt doar incomplete si calculate de autor dar si alese astfel incat sa nu prezinte o fundamentare pentru concluzia trasa.

Despre dobanzi e.g. care nu se refera la intreaga piata si volume calculate de autor amestecand piata monetara cu cea valutara, am vorbit in Adnotari I si in Adnotari II.

Cursul folosit de Consilieru’ Croitoru de la BNR este fixingul BNR, desi avea acces la seria de preturi din piata oferite de Reuters ori Bloomberg.

Pentru exemplificare, imaginea atasata reprezinta cursul de schimb eurron cu o frecventa de 5 minute din ziua de 6 iunie 2013. Fixingul BNR a fost de 4,4763 si se poate vedea clar cat de departe este in a surprinde miscarea zilei. Evolutia zilei fiind intre aproximativ 4,45 si 4,55.

Pentru exemplificare, imaginea atasata reprezinta cursul de schimb eurron cu o frecventa de 5 minute din ziua de 6 iunie 2013. Fixingul BNR a fost de 4,4763 si se poate vedea clar cat de departe este in a surprinde miscarea zilei. Evolutia zilei fiind intre aproximativ 4,45 si 4,55.

Nu stim de ce Consilieru’ Croitoru de la BNR nu a ales o serie de date reale cu frecventa mare pe care o avea la dispozitie. Bazat pe modul cum a ales 4 zile si nu 3, 5 sau 6 pentru a “masura”, dupa ce a vazut ca nu ii iese concluzia, nu putem decat sa banuim ca acesta este motivul si motivul pentru care a folosit fixingul BNR si nu serii de date cu frecventa mai mare.

Tot in spiritul de a construi un “metru”, care sa il ajute la concluzii, alege atat intervale de timp precum si nivele.

Consilieru’ Croitoru de la BNR recunoaste ca peste 1,36% pasii nu ii ies, dar nu stim de ce s-a oprit fix la 1,36%.

IntervaleLE de timp precum si nivelele sunt alese fara sa elimine alte situatii, omitind sa considere evenimentele regionale, deciziile economice ale perioadei e.g. cresterea salariilor cu 50%, ori faptul ca era o perioada pre-electorala in care conform tonelor de literatura de economie politica schimba comportamentul Bancilor Centrale a caror sefi sunt numiti politic.

Perechea euro/leu se tranzactioneaza pe tot intervalul zilei cu oscilatii cateodata mai mari de 3-5% la nivelul unei zile.

Fixingul BNR se stabileste prin afisarea in ecran a cotatiilor de catre un set de banci contributoare. Este acceasi procedura ca la stabilirea Robor doar ca se calculeaza la alta ora.

Nu stim de ce Consilieru’ Croitoru de la BNR nu a ales o serie de date reale cu frecventa mare pe care o avea la dispozitie. Bazat pe modul cum a ales 4 zile si nu 3, 5 sau 6 pentru a “masura”, dupa ce a vazut ca nu ii iese concluzia, nu putem decat sa banuim ca acesta este motivul si motivul pentru care a folosit fixingul BNR si nu serii de date cu frecventa mai mare.

Despre dobanzi mai multe in “Octombrie 2008: Email-ul mistificat”

Cursul de schimb este un vector de comunicare foarte important si cultivat de a lungul timpului. Exista o perioada in care BNR platea ziarelor sume semnificative pentru a publica cursul de schimb.

Populatia urmareste cursul BNR, firmele il utilizeaza si presa il comenteaza.

Prin urmare este foarte important ce curs “afiseaza” BNR.

Altfel spus, ce curs iese din calculul bazat pe cotatiile bancilor contribuie la stabilirea valorii de fixing BNR.

Pentru ca acest curs trebuie sa iasa si “cat trebuie”, sunt numeroase momentele in care BNR intervine real doar in perioada de fixing si se opreste imediat dupa, intervine verbal prin ecranele de tranzactionare cerand sa se “actualizeze” cotatiile ( practic comunicand bancilor ca nu acolo isi doreste BNR cursul de fixing).

Prin aceste miscari si datorita faptului ca nu surprinde evolutia pietei valutare pe parcursul zilei, cursul de fixing poate fi manipulat dar este si irelevant pentru concluziile emanate de Consilieru’ Croitoru de la BNR.

In perioada de interes, Octombrie 2008-Ianuarie 2009 numeroase au fost interventiile si manipularile verbale ale cursului ceea ce face ca folosirea unei astfel de serii de date nu surprinde realitatea zilelor de tranzactionare cu volatilitate sporita.

Bunul simt economic spune ca nu este tot una daca folosesti capatul intevalului sau centrul daca miscarea a fost de exemplu de 3%. Se poate intimpla ca intr-o zi cursul sa urce cu 3-5% si sa “revina” doar la momentul fixingului la nivelul din ziua anterioara.

Concluzia unei opinii de nivelul celei formulate de consilierul Croitoru, de la BNR ar fi ca nu s-a intimplat nimic in piata si volatilitatea a fost zero. Concluzia unei opinii bazate pe date reale si cu o cunoastere decenta a pietei ar fi ca a fost mult diferita de zero.

Cu date fabricate, bazat pe calcule personale si serii de date irelevante nu reprezinta o mirare concluziile voit eronate ale consilierului Croitoru, de la BNR, potrivit carora in Octombrie 2008 a fost “atac” pe curs dar nu si in Ianuarie 2009 cat cursul a sarit de la 3.9 la 4,3.

In ziarele financiare se relateaza despre o investigatie legata de manipularea de catre banci a fixingului pe curs.

In Romania nu este nevoie de o investigatia ca sa se stabileasca ca intr-un regim de fix controlat, singurul manipulator al cursului este banca centrala, BNR.

“Cele mai mari bănci din lume au manipulat zilnic timp de cel puţin zece ani indicatorii de referinţă ai pieţelor valutare, unde se efectuează în fiecare zi tranzacţii de 4.700 miliarde de dolari, potrivit unei investigaţii Bloomberg în urma căreia autorităţile Uniunii Europene i-au cerut Marii Britanii să ancheteze problema.”

Cu date fabricate, bazat pe calcule personale si serii de date irelevante nu reprezinta o mirare concluziile voit eronate ale Consilieru’ Croitoru de la BNR, potrivit carora in Octombrie 2008 a fost “atac” pe curs dar nu si in Ianuarie 2009, dupa alegeri. O fi de acord cu Consilieru’ Croitoru de la BNR, partenerii Serban Matei si Claudiu Cercel? Pe Isarescu l-a intrebat sa nu fie prins din nou cu declaratii necinstite?

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

BF
11-09-2016 la ora 1:41 pm

Hopa!
Avem un post care dupa 4zile nu are nici un comentriu de troll…. Ciudat pentru data actuala cand deja s-au intors toti oficiosii din concediu.

Indicatia trebuie sa fie astfel:
– consilieru croitoru nu mai este protejat,
– nu mai este important pentru sistem,
– este pion de sacrificiu pentru salvarea regelui,
– nu are atatia prieteni cati crede el ca are.

Toate sunt de bine!

1economy
12-01-2022 la ora 9:40 pm

2largely

COMENTEAZA