Duplicitatea Robor si negocierea personala a lui Isarescu

25 aprilie 2018 • General

Isarescu iar taraste BNR si instrumentele de politica monetara si de credit in negocierea personala.

Nu este prima data. Isarescu stie, pe testate, ca politicienii care ii decid legislatia si mentinerea in sinecura sunt hiper atenti la electorii afectati de cresterea cursului si a dobanzilor.

Prin urmare Isarescu creste cursul si dobanzile cand are de negociat. Le lasa jos, excesiv de jos cand ii convine situatia, pe persoana fizica desi asta inseamna afectarea economiei reale (e.g. decimarea exportatorilor romani in antecamera intrarii in Uniunea Europeana prin supraaprecierea cursului la 3.1; supraindatorarea prin prima casa la dobanzi in lei excesiv de mici care au si umflat preturile caselor achizitionate).

Cursul de schimb si dobanzile nu sunt stabilite liber in piata. Aceasta administrare a preturilor macro este inserata in toate materialele cu care se faleste Isarescu.

Momente de mare volatilitate pe pietele interni cand Isarescu era pe faras:

– 1997 cand P. Constantinescu a vrut sa il schimbe pe Isarescu dupa modelul Magureanu, cursul dolar leu a sarit de la 7 mii la 14 mii pentru a reveni peste cateva zile la 9 mii, dupa ce Constantinescu a cedat
– 2008 cand ii expira mandatul in 2009, Isarescu a tras exagerat in sus de dobanzi si curs pentru a sensibiliza politicienii.

La fiecare miscare Isarescu a reusit sa adoarma vigilenta armatelor de consilieri ai presedintilor din respectivele perioade.

Dobanda Robor, “stabilita de piata” fost de exemplu in 0.68% cand dobanda de interventie era 1.75%. Desi economia crestea peste potential, deficitul de cont curent galopa iar cel bugetar in buza a 3% din PIB, Isarescu era multumit cu negocierea si lasa lichiditatea sa balteasca in piata pentru a tine dobanzile scazute.

Aceasta decuplare a Roborului de dobanda de interventie desi BNR are toate instrumentele sa intervina in piata prin a extrage sau a injecta lichiditate face parte din arsenalul de negociere a lui Isarescu cu politicienii.

De exemplu acum dobanda de interventie la 2.25% poate permite urcarea Robor pana la 4.06% fara ca Isarescu sa poata fi acuzat, fara informatii din interiorul pietei, ca nu este un efect al pietei libere.

Fortarea Robor in sus a fost accelerata acum 2 saptamani cand BNR a inceput sa extraga agresiv lichiditate din piata pentru prima data dupa 7 ani.

Duplicitatea Roborului incepuse sa bata la ochi pana si pentru anturajul extins al lui Isarescu cand bancile aruncau 18 miliarde de ron la BNR la facilitatea de depozit, la 0,5%, dar Roborul la care se stabileste pretul creditelor avansa.

Isarescu negociaza blocarea anumitor initiative legislative care il privesc personal. Pentru asta foloseste BNR si politicile de politica monetara si de credit chiar daca costurile sunt decontate de economia reala si de cetateni.

Se pare ca pe actualul Presedinte KJ, Isarescu nu a reusit sa il pacaleasca pentru ce motiv dobanzile au fost lasate atat de mult timp atat de jos pentru a prinde clientii de Prima Casa in capcana, pentru a influenta pretul locuintelor si a supratura economia peste potential.

https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-dupa-intalnirea-cu-mugur-isarescu-bnr-trebuie-sa-urmareasca-cu-responsabilitate_1261871.html

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

[…] au ajuns ca si inexistente, se neglijeaza total, as zice, domeniul infrastructurii. Observam de asemenea cresterea ROBOR la 3 luni, inflatia […]

1detention
12-01-2022 la ora 10:49 pm

1rangers

COMENTEAZA