Diferenta intre minuta CA BNR si actiunile lui Manole Isarescu

15 februarie 2018 • General

Dupa incidentul si aflarea veniturilor lui Isarescu direct de la ANI, Manole a facut un exercitiu de transparenta si a decis publicarea minutelor sedintelor CA al BNR.

Deoarece membrii sunt numiti politic si unii stiu mai multe despre vin si mere decat despre economia anului 2018, nu apar numele in dreptul ruminarilor.

Fara sa stim cine sustine si ce totusi este evident ca emanatia minutelor nu este conforma cu deciziile lui Manole Isarescu.

Politica monetara si de credit se manifesta in economie cu un lag, cu o intarziere. Altfel spus ca sa nu fi fortat acum cresterea rapida a dobanzilor dupa ce a Indus artificial inflatie prin politica prociclica, Isarescu ar fi trebuit sa inceapa cresterea lenta a dobanzilor inca de acum un an. O astfel de crestere nu doar ar fi evitat saltul accelerat in inflatie dar ar fi evitat viitoare drame de la cei care si-au calculat spatiu maxim de indatorare la Robor de 0,68%.

Din minute transpare ca cei din CA BNR, or cei din spate care scriu minutele, au inteles ca trucul cu alba neagra la salariile nominale, inflatia si cursul si dobanzile diminueaza venitul disponibil si prin urmare reduc consumul. Cum cresterea de 7% in 2017 se datoreaza in proportie de 87% consumului scaderea ritmului de crestere a economiei este ineluctabila.

Dat fiind ca politica monetara si de credit a unei banci centrale ce are ca singur obiectiv stabilitatea preturilor ar trebui sa fie forward looking si nu backward looking cum e in prezent, dobanzile nu ar mai trebui sa creasca o perioada indelungata.

Momentan Isarescu reactioneaza agresiv dupa ce a vazut deja inflatia pe care tot el a declansat-o.

Este corect ca este un final urat de cariera daca si in ultimul an de mandat rateaza tinta de inflatie dupa ce a ratat-o si in 11 din ultimii 12 ani. Dar dupa cum se va vedea in viitorul apropiat este probabil cel mai putin urat aspect al carierei de Guvernator BNR a lui “Manole” Isarescu.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA