De ce nu educa populatia Administratorii Fondurilor de Pensii nici macar in buza nationalizarii?

23 aprilie 2018 • General

Incepand cu primavara anului 2017 a devenit un secret cunoscut de toata lumea intentia actualei majoritati guvernamentale de a nationaliza fondurile de pensii. Cei peste 7 miliarde de euro suna tentant.

Si totusi, desi au o schema de comisionare generoasa, fondurile de pensii nu investesc in educatia populatiei, educatia fiind singura reduta de aparare in fata majoritatii din Parlament.

Aici nu includem articolele de opinie promovate pentru 800 de euro bucata in platforme de tip stiri calde.

Motive pentru a nu investi in educarea populatiei privind valoarea unei scheme de pensii pe patru piloane (3 inca la noi) ar putea fi:

1. frica de reactia politica a ASF

ASF, ca si BNR are o conducere numita de majoritatea PSD-ALDE. In primavara anului 2017 un conducator din domeniu a fost dat afara de Giurascu de la ASF la ordinul public al lui Dragnea de la PSD. Probabil ca de atunci actualii conducatori prefera sa isi incaseze salariile cat o mai tine si sa se victimizeze pe bloguri negociind exituri individuale. Batalia pentru mentinerea Pilonului 2 nu e batalia lor, desigur ei fiind doar niste angajati.

2. Lipsa de intelegere a necesitatii educarii populatiei privind beneficiile unui asemenea sistem in lipsa unei nevoi concurentiale.

Dupa campania agresiva de recrutare de acum 10 ani investitia in educarea populatiei a fost stopata. Cu bariere majore de intrare industria functioneaza asemeni unui oligopol si prin urmare nu exista prea multe motive rational economice pentru a arunca bani pe fereastra pe educarea clientilor aproape captivi in interiorul administratorilor existenti.

3. Free riding

De ce sa investesti daca se lupta altii pentru a evita nationalizarea si tu doar “administrezi “ si incasezi comisioanele?

De frica, din lipsa motivatiei economice in conditiile unei piete inchise, educarea populatiei si lupta impotriva nationalizarii este lasata de companiile de administrare a Fondurilor de Pensii Administrate Privat in seama opiniei publice.

O cotizatie la o firma de lobby (comunicare strategica) sau articole de 800 Euro bucata nu fac oricum diferenta si prin urmare de ce s-ar chinui cand sefii acestor fonduri au cu totul alte prioritati daca tot se nationalizeaza …

Pana la nationalizare, societatea civila este nevoita sa preia activ rolul de educare a populatiei privind beneficiile acestui sistem.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

paul
24-04-2018 la ora 4:29 pm

Atentie la topica: “…de ce nu educa administratorii fondurilor de pensii populatia…”

Lucian Isar
25-04-2018 la ora 5:25 am

Multumesc

COMENTEAZA