Cum provoaca Isarescu vanzarea actiunilor Banca Transilvania in ajun de prescriere

5 decembrie 2017 • General

Isarescu “Manole” a salvat Banca Transilvania in octombrie 2008 finantand-o cu 100 milioane de euro contra “rezerva minima obligatorie” desi reglementarile in vigoare la acea data nu ii permiteau sa o faca. A scornit o poveste nemuritoare dar faptele raman.

Nici o alta banca nu a avut acest tratament preferential iar Isarescu inca nu doarme linistit pentru ca fapta nu este prescrisa iar ascunderea in spatele deciziei unui comitet nu mai tine in instante.

Prin cresterea abrupta a dobanzilor, doar doar nu ajunge in fata comisiei de ancheta din Parlamentul Romaniei, Isarescu a lovit Banca Transilvania cu minim 137 milioane de euro, doar pana acum. Dobanzile cresc in continuare, pierderile se adancesc.

Lovitura este data prin pierderea inregistrata de portofoliul de titluri de stat al Bancii Transilvania la cresterea dobanzilor. La peste 3,2 miliarde de Euro investiti in titluri de stat (sugestia unui domn din BNR) cu o durata medie de 3,3-3,5 ani si o miscare medie a curbei de dobanda de 1,3-1,5% pana acum pierderea inregistrata de Banca Transilvania trebuie sa fie de 137,2 – 168 milioane Euro.

Dupa ce dispare toata rezerva, sa vedem cat din pierdere va afecta profitul bancii pentru anul in curs. Aproape tot profitul primelor 9 luni este curatat de pierderea produsa de portofoliul de titluri.

Actiunea Banca Transilvania TLV va testa curand minimul ultimelor 52 de saptamani si nici o alta achizitie nu o va putea salva de la “blestemul castigatorului” (detalierea subiectului aici https://www.google.ro/amp/s/www.psychologytoday.com/blog/one-among-many/201206/damned-winners-curse%3famp ).

Spor la contabilitatea creativa ca “Manole” inca nu a terminat negocierile pentru a slabi cresterea dobanzilor.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

Miau
06-12-2017 la ora 12:42 am

Daca intentionezi sa le tii pana la maturitate, nu faci mark-to-market ci le pui la book value. Ti se pare foarte creativ? Basel III spune ca nu.

Lucian
06-12-2017 la ora 7:27 am

Si le declari investitii strategice .. asta era o gluma.

De asta am mentionat rezervele care vor fi curatate. In rest bafta la contabilizare.

Banca Transilvania are foarte putin in mark to market.

xu
06-12-2017 la ora 10:29 am

in fapt banca nu mai castiga cat ar putea castiga acum la dobanzile actuale.Asta nu inseamna ca pierde ci ca nu face 2% si numai 1%( EX.).Banca este solida, cu profit ,achizitii chiar daca unii isi rod degetele ca o banca romaneasca le ia din MS.Vanzarile din ultima perioada sunt ale bancilor( pensii private) ce risca sa piarda cota de piata daca actiunile merg catre 3-3.5.Pentru ei valoarea de piata a bancii trebuie scazuta…dar nu inteleg un lucru: nimeni pe planeta nu se pune cu o banca centrala :intelegeti ce vreti!

Lucian
06-12-2017 la ora 4:32 pm

E fix o pierdere reala nu un cost de oportunitate asa cum incercati sa sugerati

maria
07-12-2017 la ora 12:49 am

bine dar nu loveste asa in toate bancile nu numai in TLV? adica toate au in portofoliu titluri de stat. Cresterea dobanzilor nu le ajuta pe de alta parte si se compenseaza oarecum efectul?
cat despre contabilitate creativa, nu e valabil pentru toate companiile cand e necesar?

Lucian
07-12-2017 la ora 7:40 am

Nu e valabila pentru toate companiile

O comparatie a rezultatelor bancilor mari din sistem, care au expuneri pe aceleasi entitati, spune multe dar pana nu se schimba Manole or trece supravegherea la Frankfurt nu o sa aflam cu amanunte

Viteza de compensare e diferita pe categorii de active si pasive

Aici vorbim de o pierdere pe un singur capitol, certa

maria
07-12-2017 la ora 10:48 am

multumesc

eu ma refeream mai ales la cele listate

cristi
11-12-2017 la ora 5:28 pm

Hai ca asta e buna! Pai de ce nu judeca nimeni :
FEd pentru QE ,masura fara care planeta era in haos?, Banca Centrala a Elvetiei pentru achizii de actiuni de pe piata americana, Banca centrala a Japoniei pentru ca detine 20% din actiunile bursei din Japonia?, Germania pentru ajutoarele de stat oferite pentru producatorii auto? etc. Stim ca sunt multi de tradatori de tara ce doresc sa vada Romania o ruina insa n am ajuns chiar “sat fara caini” din pacate pentru unii.Fundamental TLV arata foarte bine: are afaceri in creste, clienti si credite in crestere, profit, face achizii pe plan intern si se gandeste la o extindere regionala , o imagine buna, per excelent la valorile actuale ale actiunilor ,cea mai tranzactionata actiune de la bvb etc.
Intelegem ca aveti ceva impotriva domnului Isarescu si ca nu o sa mai lucrati in veci in conducerea unei banci romanesti (pentru atacurile speculative) insa frustrarea DVS. nu face decat sa va afunde si mai tare in conul de umbra in care sunteti.
Seara Buna!

COMENTEAZA