Consiliul Concurentei si antecedentele BNR

17 mai 2016 • General

BNR nu este la prima interventie de concentrare a actiunilor anumitor banci si nici la prima incercare de interferenta cu o ancheta a Consiliului Concurentei.

Exercitiul de la darea in plata a fost mai vizibil. Antrenamentul a fost efectuat in mai multe situatii din istoria recenta.

In Octombrie 2008 un director din BNR, Serban Matei, a sunat la trezorierii din bancile care participau la pagina de fixing a Robor si le-a cerut sa denatureze indicele. Altfel spus, sa puna in pagina dobanzi reduse desi piata era foarte sus. 5 dintre acestia au acceptat iar 5 nu.

Detalii aici

http://lucianisar.com/banking-at-large/octombrie-2008-email-ul-mistificat/

Conform codului de conduita denaturarea cu buna stiinta a indicelui se pedepseste.

Deoarece BNR nu avea ce sa le faca celor 5 trezorieri atata timp cat puneau in pagina dobanzile reale:

– A facut presiuni pe actionari sa scape de respectivii, unii au acceptat altii nu
– A “autosesizat” Consiliul Concurentei
– au declansat o campanie manipulatorie in presa
– A obligat bancile sa nu iasa in presa cu propria opinie
– A blocat administrativ nivelul Robor.

BNR, fara sa inteleaga deficitul de lichiditate din piata, a intervenit scotand suplimentar lei. A vandut euro si a cumparat lei.

Dobanzile au urcat pana la 1000% in tranzactiile O/N.

Problema nu a reprezentat-o transferul dobanzilor crescute in pretul creditelor ci pierderile conturilor in marja. Daca ar fi fost aceasta problema, BNR ar fi actionat ca toate celelalte banci centrale. Exemplele abunda de la Polonia la Cehia la ECB si FED.

Aceste conturi in marja alimentau vacantele dar si costul campaniei electorale aflate in desfasurare. Margin call-ul ii lasa fara bani exact cand aveau nevoie.

Consilieru’ Croitoru de la BNR a afirmat public in acea perioada ca nu vor avea loc miscari ample pe curs. Este adevarat.

BNR a tinutul cursul pe loc pana dupa alegeri cand a fost lasat sa sara. La acel moment erau inchise toate conturile si erau in asteptarea unei noi “trambuline”, curs de schimb ridicat la care sa vinzi iar euro contra lei in luna.

Obisnuiti cu tranzactii in jurul “interventiilor”, conturile in marja au vandut euro contra lei forward la luna.

Detalii despre aceasta strategie aici

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/tranzactionarea-preelectorala-in-marja-in-cazul-romaniei-sau-cum-ai-putea-sa-te-alegi-perpetuu-94329.html

Se pare ca obisnuinta cu tranzactionarea in jurul interventiilor a facut ca BNR sa nu estimeze ca desi a transmis mesajul unui curs spot stabil si aparat, cursul forward este suma dintre cursul spot si punctele swap.

Exact punctele de swap la dobanzi de pana la 1000% au trimis conturile de marja in zona de stop loss.

Daca vanzarea (intrarea in pozitie) se facea pe bid-ul pietei monetare, proxy Robid, inchiderea panicata se facea pe ask-ul pietei monetare, proxy Robor. De aici supararea cu Roborul. Cu cat era mai ridicat cu atat pierderile mai mari.

Exista numeroase procese pe margin trading pe pierderile generate. Un exemplu de banca cu astfel de conturi si procese este OTP.

In disperare de cauza bancile respective au incercat sa gaseasca o justificare pentru a nu inchide pozitiile din respectivele conturi in pierdere. Plin de oameni influenti.

Acesta a fost motivul real pentru disperarea de a bloca indicele Robor la nivele inferioare pietei. Nu conta piata ci justificarea in fata departamentelor de audit referitor la preturile practicate pe respectivele conturi la inchiderea pozitiilor.

“Autosesizand” Consiliul Concurentei, BNR s-a trezit ca inspectorii de concurenta s-au prins de interventia lui Serban Matei, interventie care a cartelizat cele 5 banci sa aiba aceleasi dobanzi in pagina. Celelalte banci aveau dobanzi diferite egale cu ceea ce cotau in mod real.

Din acel moment BNR a tot incercat sa inchida investigatia.

Aceasta a fost inchisa in 2012, nu inainte ca doua banci, BRD si Raiffeisen sa fie amendate pe forma nu pe fond.

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/atacul-93749.html

O forma de justitie lirica. Cele 2 banci amendate au fost destul de suparate in reactia publica deoarece au raspuns prompt la cererea directorului BNR si au considerat ca nu au fost “aparate” suficient de BNR.

Cu atata experienta in gestionarea unei investigatii a Consiliului Concurentei sa vedem cum joaca BNR de data aceasta.

Poate experienta va face ca BNR sa nu mai “autosesizeze” Consiliul Concurentei in cazul reactiei anumitor banci, post legea darii in plata, de a creste avansul la creditele ipotecare. Noile norme de creditare restructive avansate foarte rapid de BNR probabil ca incearca sa incurce o posibila investigatie oferind un alibi.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

întrebsieu
17-05-2016 la ora 8:08 am

ca tot ati adus vorba de Croitoru, exceptând consolarea emoțională si carnala a nevestelor funcționarilor din BNR, fetiței lui tata, purtătoarei de vorba șamd cu ce se ocupa mai exact acest “inima zburdalnică” in banca centrală.
în ce calitate un simplu consilier (cf. sexului :sfetnic, sfătuitor,aplicator ocazional de limba pe partea dorsala a șefului, expert in vestimentația sefului, combinator etc) iese public si isi da cu părerea de inflație,curs…darea in plata etc si toata media il citează si venerează?
pana la urma e doar un personaj care toata viata a lucrat la stat

ADRIAN
17-05-2016 la ora 8:26 am

Sunt GRAJDANII (”elite” SINECURISTE – decidentii numiti politic) din BNR si celelalte INSTITUTII ale STATULUI, care nu si/au asumat niciodata responsabilitatea, care nu au raspuns penal si care nu ne vor spune cum a fost posibil ca in RO, sub GUVERNAREA & SUPRAVEGHEREA/REGLEMENTAREA lor, baietii ”destepți” au JEFUIT, au DEVALIZAT BANCI, COMPANII DE STAT. Dupa 26 de ani de FURAT si DEVALIZAT, a venit vremea sa RASPUNDA PENAL atat FAPTUITORII, cat si COMPLICII, indiferent ca sunt PONTISTI, BASISTI, IOHANISTI sau alti IȘTI. Daca acest lucru se va intampla, atunci in RO totul va fi PREDICTIBILsi nu va mai guverna CORUPTIA.

Bau_bau
17-05-2016 la ora 11:04 am

Asta e Croitoru:
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat sâmbătă, la emisiunea 3×3 de pe Realitatea TV, că măsurile de austeritate pe care Guvernul vrea să le introducă sunt, în opinia BNR, cea mai bună soluţie.
“După părerea mea şi a celor de la BNR, cea mai bună opţiune pt economia românească este cea adoptată de Guvern”, a declarat Croitoru, potrivit căruia FMI ar putea suspenda acordul cu România dacă programul nu va fi implementat corect.

AristotelCostel
18-05-2016 la ora 9:06 am

In iulie 2010 cursul EURRON era tranzactionat la 4,3-4,4, moment în care a ieșit Eugen Rădulescu să anunțe în mass media că EURRON poate ajunge la 6 lei.
În acele zile cursul avea să treacă intra-day peste 4,6, iar comuniștii din BNR și-au finanțat vacanțelor din pozițiile short acumulate peste 4,4.
Imunitatea beneriștilor le vine mănușă, dar ce s-a întâmplat atunci a fost escrocherie pură. 😀
În 2008 pierduseră controlul, îi iulie 2010 s-au răzbunat, escrocând populația. În iulie 2012 au făcut același lucru. 🙂

Lucian
18-05-2016 la ora 9:38 am

Iar cand au anuntat ca eur/ron se duce la 2,9, au reusit sa lege majoritatea presei in credite in euro si franci, ca sa fie mai atenti la sugestiile BNR.

2seaport
13-01-2022 la ora 12:30 am

2biographer

COMENTEAZA