Consilieru’ Croitoru de la BNR chiar nu intelege anul 2017 de il ataca pe Cristian Socol?

22 februarie 2018 • General

De obicei Consilieru’ Croitoru de la BNR este pus de angajator, “Manole” Isarescu de la BNR, sa rescrie istoria.

De data aceasta nu s-a abtinut si a lansat o serie de amenintari si atacuri la persoana unui economist cu 20 de ani mai tanar dar care isi exprima parerile fara sa se ascunda in spatele frustrarilor propagandei echipei lui Isarescu aflata la final de ciclu. In 2019 cine va mai scrie altceva decat denunturi si autodenunturi din si despre aceasta echipa?

Consilieru’ Croitoru de la BNR pare sa nu inteleaga ce a facut gresit Isarescu in 2017 doar pentru a face pe plac unor politicieni.

Mai pe sleau si pentru toata lumea indiferent de pregatirea economica:

In anul 2017 economia Romaniei a crescut peste potential. Romania are un ritm potential de crestere de circa 5% dar in 2017 a crescut peste acest potential, atingand 7%. 87% din aceasta crestere a fost generata de stimularea puternica a consumului ca motor de crestere.

Corifeii lui Isarescu afirmau, calculand gresit potentialul de crestere al Romaniei dar aceasta eroare nu este importanta pentru discutia curenta, ca Romania creste peste potential inca din 2015.

In consecinta daca ar fi urmat si actionat conform cu declaratiile despre cresterea economica peste potential Isarescu nu ar fi trebuit sa permita scaderea dobanzilor pana in 0,68%, semnificativ sub dobanda de referinta si nici conditii de creditare laxe.

Isarescu a actionat prociclic adica a stimulat suplimentar economia cand deja crestea potrivit propriilor pareri peste potential si exista riscul cresterii inflatiei (Isarescu are un singur obiectiv in mandat stabilitatea preturilor si l-a ratat in 11 din 12 ani).

Isarescu a facut pe plac politicienilor stimuland economia desi afirma ca aceasta creste peste potential si ca o crestere peste potential conduce prin excedentul de cerere agregata la cresterea preturilor (conform manualului de clasa a 9 a de dupa revolutie, exact ceea ce se intimpla in prezent) si produce dezechilibre de tipul deficitului de cont curent.

Ultimele guverne, slabe ca prestatie de ansamblu, au stat totusi sub criteriul de la Maastricht de 3% deficit bugetar nepericlitand aderarea Romaniei la Zona Euro si stimuland mai putin economia bugetar decat guvernele anterioare care au depasit acest nivel al deficitului.

Pana in septembrie 2017 cand Isarescu a fost chemat la comisie in Senatul Romaniei sa raspunda la intrebari Romania crestea peste potential de 2 ani, inflatia era in crestere si prognozele independente aratau un salt rapid al preturilor iar deficitul de cont curent atingea batea recordul de dupa revolutie.

Pana in septembrie 2017 nu a contat pentru Isarescu nici ca in economia Romaniei se instaleaza dezechilibre majore nici ca o mare parte a tineretului se blocheaza in credite pe termen foarte lung cu avans foarte mic calculate ca si grad de indatorare la dobanzi nesustenabil de mici.

Din septembrie de cand Isarescu a evitat sa participe la audierea in comisia senatoriala au inceput sa creasca simultan dobanzile si cursul de schimb (stranie miscare simultana daca nu ar fi fost ghidata de Isarescu prin iesiri publice).

In plus ca o premiera mondiala pentru un guvernator de banca centrala care are ca mandat stabilitatea preturilor, Isarescu a iesit public dezancorand anticiparile inflationiste si cerand cresterea preturilor (desigur pentru a avea o justificare la cresterea dobanzilor si mai mult leverage in negocierile cu politicienii).

In concluzie in 2017 Isarescu a provocat cu premeditare cresterea preturilor si cresterea deficitului de cont curent prin mentinerea unei politici monetare si de credit prociclice, constient ca economia Romaniei creste peste potential si bazat majoritar pe stimularea consumului. A facut pe plac slugarnic politicienilor iar acum pune presiune pentru a ii aduce iar la masa negocierilor.

Consilieru’ Croitoru de la BNR nu trebuie sa se descarce pe Cristian Socol pentru ca cel care ii da de mancare, “Manole” Isarescu are trecutul si viitorul legate de vrerea politicienilor carora le face sistematic pe plac pentru a sta in liberate si a se bucura de sinecura de la BNR.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

[…] Insa ceea ce se poate spune despre acest raport este ca el e unul politic. Impresia mea este ca Dl. Toader a dorit sa-l imbrace in haina deontologica a impartialitatii si obiectivitatii, dar el […]

Greyryder
25-02-2018 la ora 10:18 am

Thanks! And thanks for sharing your great posts every week!

3insulin
13-01-2022 la ora 1:23 am

3spirits

COMENTEAZA