Conditiile Financiare din Romania si ultima criza economica

4 august 2016 • General

Conditiile financiare influenteaza comportamentul economic.

Politica monetara si de credit influenteaza economia unei tari prin alterarea conditiilor financiare.

O politica monetara si de credit aerisita relaxeaza conditiile financiare in criza, sustinand economia reala.

O politica monetara si de credit imbacsita intareste conditiile financiare in criza, sufocand economia reala.

Conditiile financiare se pot imparti in neoclasice si non-neoclasice.

In prima categorie intra canalele de transmisie ale politicii monetare traditionale investitii, consum, comert. Mai multe despre mecanismele de transmisie in Frederic S Mishkin, “The Channels of Monetary Transmission: Lessons for Monetary Policy”, NBER Working Paper No. 5464 (Also Reprint No. r2054). Link aici http://www.nber.org/papers/w5464

Exact acelasi continut, in romana, poate fi parcurs si in unul din primele Caiete de Studii BNR, desigur sub semnatura unui membru in Consiliul de Administratie al BNR de la acea data.

A doua categorie de mecanisme de transmisie, non-neoclasica, cuprinde restul spatiului. Mai multe detalii aici Jan Hatzius Peter Hooper Frederic S. Mishkin Kermit L. Schoenholtz Mark W. Watson, “NBER WORKING PAPER SERIES FINANCIAL CONDITIONS INDEXES: A FRESH LOOK AFTER THE FINANCIAL CRISIS”, Working Paper 16150. Link aici  http://www.nber.org/papers/w16150

Un rol proeminent in aceasta a doua categorie il au imperfectiunile pe piata creditului, de la politica de provizionare, la calitatea si evaluarea colateralului, la lichiditate, la imperfectiunile de la nivelul intermediarilor de credit.

Exista o literatura vasta referitor la incercarile de a cuprinde Conditiile Financiare intr-un indice. Acestea incep in anii ’90 cu Indicele Conditiilor Monetare. Acest indice este o combinatie liniara a cursului de schimb si a dobanzii, reflectare a manierei clasice de a privi mecanismul de transmisie a politicii monetare asupra cererii agregate.

Conform acestui indicator Banca Nationala a Romaniei a intarit conditiile financiare (monetare in aceasta forma redusa) exact cu 2 luni inainte de declansarea crizei economice in Romania si respective cu 2 luni inaintea inceperii scaderii rapide a Produsului Intern Brut. Mai scurt Indicele Conditiilor Monetare in acest caz a fost un bun predictor pentru contractia economica ce a urmat.

Romania este condusa prin crize pentru a se putea justifica anumite decizii stranii din perspectiva interesului societal. Mai multe aici http://lucianisar.com/uncategorized/romania-este-condusa-prin-inducerea-periodica-de-crize/

BNR, inaintea crizei, a facilitat incalzirea economiei prin modificarea Conditiilor Financiare. Cateva exemple de asemenea modificari: ridicarea nivelului permis de indatorare pentru populatie, intarirea monedei nationale la un nivel nesustenabil ce a permis atat iluzia de imbogatire precum si supra-indatorarea in valuta.

Ulterior, BNR prin alterarea Conditiilor Financiare in Romania a declansat criza financiara, a amplificat caderea si a prelungit perioada de revenire economica.

BNR nu a afectat doar conditiile monetare ci si zona mai putin transparenta pentru decidentii guvernamentali, politici sau populatie si anume portiunea ne-traditionala a conditiilor financiare.

BNR incepand cu noiembrie 2008:
–          a introdus un regulament abraziv de provizionare si de restructurare a creditelor: multe din creditele care nu au putut fi restructurate in perioada 2009-2010 declansand insolvente in lant au fost datorate acestei franari pe canalul creditului, frana impusa de BNR chiar la inceputul crizei economice
–           a afectat canalul de lichiditate prin blocarea administrative a dobanzilor in afara pietei (altefel spus pentru poza era bine in piata lipsa de lichiditate contribuia la insolventa companiilor si in oglinda la bonusul de performanta a BNR)
–          nu a introdus elemente de drenare a lichiditatii decat catre bancile prietene, facand licitatii “deschise”dar  dedicate doar anumitor banci
–          a ajutat in afara cadrului legal de atunci o banca ceea ce a creat probleme de hazard si de limitare a limitelor de expunere pe banci
 
Conditiile Financiare din Romania, spre deosebire de ceea ce se intimpla in celelalte tari europene, au fost inasprite dramatic cu cateva luni inaintea declansarii crizei din Romania.

Pe langa zona de dobanzi mentinuta ridicata care a fost perceputa de toata lumea prin comparatia cu Polonia, Cehia, Uniunea Monetara Europeana, celelate zone de franare brutala au fost realizate sub radar.

Ultima criza din Romania a fost declansata, amplificata si prelungita prin alterarea conditiilor financiare de catre Banca Nationala a Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Da.....
04-08-2016 la ora 6:24 am

Domnule Lucian Isar , va mulțumim pentru informarea pe care o faceți pe domeniul financiar bancar. Va rog să-mi scuzați apelativele adresate celor din BNR însă trăit pe viu toată golania lor încă din 1990. Tot timpul a trebuit să fii atent ce tepe mai pun la cale pentru a te proteja ca cetățean care ai economisit , ori ca mic întreprinzător care ai vrut să trăiești cu familia din munca proprie si sa fii si un bun platnic privind obligațiile ce-ți revin.. Așa cum metodele hoților mărunți se diversificau si când ieșeai din casă trebuia să te informezi cum acționează in ziua respectiva ,, tot așa eram atenți la BNR ce mai pun la cale . Atunci aveam copiii de 10 si 6ani si zilnic făceau revista presei pentru noi părinții care trudeam toată ziua iar seara discutăm toate informațiile economice apărute in presa . Va expun toate aceste aspecte pentru a înțelege că românii nu au fost indolența privitor la cultura financiară , însă ce am expous mai sus a fost până prin 1998-2000 . După această perioadă au intervenit schimbări sofisticate ale metodelor de furaciune si bineînțeles puterea de apărare a cetățenilor , a firmelor s-a diminuat . Aceasta perioada cu creditarea a fost premeditata , pusă in scena încă de prin 2004, ajunsă la apogeu in 2008. Au fost puse la punct toate pârghiile , un mecanism complet prin care dacă ai picat nu ai cum sa mai ieși —ca la panza de păianjen când intră o gâză. Desi au lăsat urme ca melcul in tot ce au făcut nu ai cum sa ieși.

Da.....
04-08-2016 la ora 7:04 am

Deci fiind trăitor in Romania , într,-un stat din UE si forma de organizare nefiind DEGRINGOLADA , atunci când guvernatorul, președintele, guvernul , prezintă un plan de dezvoltare a tarii tale trebuia să-l crezi . Așa au făcut multi romani , Numai ca in spatele celor spuse se ascundea o mare TEAPA ca la smenul făcut de interlopi . Românii au fost mințiți , mintiti, au luat credite , după care au fost vânduți chiar atunci erau buni platnici . Au spus că au vândut pachete de credite neperformante însă adevărul este cu totul altul și au mizat pe mecanismul despre care spuneam mai sus . Așa a cuprins corupția toate instituțiile statului iar sărăcia a devenit una endemica.l . Aș .

Lucian Isar
04-08-2016 la ora 7:11 am

Caiete de Studii BNR 6/1998

Costi
04-08-2016 la ora 8:47 am

Caietele de studii BNR 1-8, nu sunt publice?
Primul care apare listat este nr.9/ 2000.

[…] BNR a alterat conditiile financiare ale Romaniei in perioada crizei, penalizand economia reala. Despre conditiile financiare am scris aici http://lucianisar.com/uncategorized/conditiile-financiare-din-romania-si-ultima-criza-economica/ […]

[…] BNR a alterat conditiile financiare ale Romaniei in perioada crizei, penalizand economia reala. Despre conditiile financiare am scris aici http://lucianisar.com/uncategorized/conditiile-financiare-din-romania-si-ultima-criza-economica/ […]

COMENTEAZA