Cine si-a “tras” bonus din imprumutul de la FMI?

25 iulie 2016 • General

Anumiti angajati ai BNR (Banca Nationala a Romaniei)!

Nu e gluma.

“Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget.

Totuşi, raportul instituţieip arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare.

Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

Link-ul aici
http://www.economica.net/mobile/cea-mai-speciala-banca-salariile-angajatilor-bnr-au-crescut-in-ciuda-pierderilor-de-1-miliard-de-lei_83144.html

Bonusul de “pana in 10%” din profit (de aici apare ca merg pana in buza cu 9,99%) il iau unii angajati BNR in fiecare an in care “fac profit” pe emisiune monetara, rezerva valutara a statului, aur, mentinerea de dobanzi si rezerve minime la niveluri ridicate etc.

Despre maniera in care face profit si despre cheltuielile nastrusnice de tipul Mercedes ML 63 AMG am mai scris aici http://lucianisar.com/banking-at-large/bnr-a-facut-in-sfarsit-profit-net-motivata-intirzierea-revenirii-economice-in-romania/

Rezultatul BNR din 2012 este influentat pozitiv de jumbo imprumutul contractat de Romania cu FMI, la recomandarea corifeilor din BNR.

Banii sunt fungibili si se pare ca angajatii Curtii de Conturi au dificultati in a estima,la rubedenii si cunostinte, cat din veniturile generate direct si indirect de imprumutul de la FMI au intrat in “fondul de participare a salariaţilor la profit”.

Romania a luat un imprumut mult prea mare de la FMI.

Fara prea multe cunostinte economice, oricine poate intelege ca a fost acceptat un imprumut prea mare lecturand urmatoarele considerente:

– la momentul estimarii dimensiunii imprumutului, FMI si BNR considerau ca in 2009, cresterea economica va fi de 3% ( faimosii 5% in urmatorii 10 ani ruminati de Guvernatorul Isarescu);
– In 2009 economia Romaniei a “crescut” (datorita franarii excesive a economiei reale prin parghia monetara si de credit) cu minus 7,1%
– Diferenta de prognoza de 10,1% din PIB doar pentru un singur an, adica aproximativ de 15 miliarde de euro se regaseste in rateul de estimare, in folosul bonusului BNR
– Romania nu a considerat necesar sa foloseasca aproape 8 miliarde ceea ce reprezinta o alta dovada a supradimensionarii creditului cerut si aflat la dispozitia BNR.

Ca si trivia in aceeasi perioada in care BNR accepta cu bratele deschise creditul supradimensionat, Cehia a protestat public pentru eroarea de estimare si incercarea de supradimensionare a imprumutului sugerat in cazul lor iar Turcia a tras de timp un an, pana era evident ca nu mai este nevoie de imprumut.

Motivele pentru supradimensionarea creditului ies la iveala pe masura ce se schimba decidentii implicati.

Unul dintre acestea este de legat de posibilitatea folosirii fondurilor de la FMI de catre BNR, regasit in profitul raportat in acei ani si in bonusuri.

Situatia unica a Guvernatorului BNR nu se reduce doar la imunitatea civila si penala prin art. 25 si la pachetul de 40 mii euro (link aici http://lucianisar.com/uncategorized/intoxicarile-legate-de-veniturile-lunare-ale-guvernatorului-bnr/) dar si la faptul ca daca BNR este pe minus se poate indestula de la buget iar daca are profit prin diferite mecanisme plateste bonus de performanta.

“La data de 31 decembrie 2004, capitalul actual al BNR (de 100 miliarde lei) se majorează la 300 miliarde lei şi aparţine în întregime statului.”

Link aici http://www.bnr.ro/Statutul-BNR-2184-Mobile.aspx?pid=2184

Banca Nationala a Romaniei a avut in majoritatea anilor de dupa revolutie pierdere.

Cand a avut pierdere suma a fost acoperita de la bugetul statului.

Cand a reusit sa treaca pe profit, cum sunt anii cu imprumuturi FMI, si-au acordat bonusuri de performanta.

Limuzinele, 5 bucati a 1 milion de euro au fost achizitionate si in ani cu pierderi.
“Banca Naţională a României a lansat joi, pe portalul licitaţiilor publice SEAP, o licitaţie pentru cumpărarea a cinci limuzine în leasing operaţional, cu o valoare estimată la 4,5 milioane de lei (1 milion euro) cu TVA, condiţiile impuse furnizorilor în legătură cu dotarea maşinilor fiind stricte.”

Sursa agentia de stiri news.ro
Link aici http://www.news.ro/economic/bnr-cumpara-cinci-limuzine-cu-o-valoare-estimata-la-1-milion-de-euro-doua-dintre-masini-trebuie-sa-aiba-cel-putin-450-cp-192241572125201

Fondul de rezerva la dispozitia Consiliului de Administratie nici nu mai merita mentionat.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

37 Comentarii

Dobre
25-07-2016 la ora 7:21 am

“Limuzinele, 5 bucati a 1 milion de euro…”. Bah baiatule, iar ai uitat sa-ti iei pastilele? Ce sursa ai pentru sumele astea, Cancan?

Lucian Isar
25-07-2016 la ora 7:38 am

“Banca Naţională a României a lansat joi, pe portalul licitaţiilor publice SEAP, o licitaţie pentru cumpărarea a cinci limuzine în leasing operaţional, cu o valoare estimată la 4,5 milioane de lei (1 milion euro) cu TVA, condiţiile impuse furnizorilor în legătură cu dotarea maşinilor fiind stricte.”

Sursa agentia de stiri news.ro
Link aici http://www.news.ro/economic/bnr-cumpara-cinci-limuzine-cu-o-valoare-estimata-la-1-milion-de-euro-doua-dintre-masini-trebuie-sa-aiba-cel-putin-450-cp-1922415721252016071715530866

daro
25-07-2016 la ora 7:49 am

Bravo domnule Isar.
Scrieti despre mizeria de la BNR.
Cat despre tot felul de-alde Dobre, Lucica samd, asta pot si ei sa faca, sa bata din taste.

AristotelCostel
25-07-2016 la ora 8:33 am

@daro

Alde Dobre, Lucica, Nelu and so on sunt proști utili, foarte posibil, angajați ai BNR.
Din dorința postării une replicuțe de prostuți penibili, determină… aflarea adevărului. :)))))))))

Pretorius
25-07-2016 la ora 8:42 am

Mizeria din BNR iese incet, incet la lumina. Astept ziua incarcerarii acestor criminali.

Nelu
25-07-2016 la ora 9:18 am

Luciene , mai ai mah bani de tigari ?

Adpres Media - Adpres.net
25-07-2016 la ora 9:39 am

[…] Lucian Isar, fost ministru delegat pentru relaţia cu mediul de afaceri, dezvăluie, într-un text publicat pe blogul personal, ce persoane au beneficiat de „bonus” din împrumutul de la […]

gabi
25-07-2016 la ora 10:19 am

Din sursa par a fi 5 limuzine cu valoare totala 1 milion.Zic sa corectati sa nu va treziti dat in judecata 🙂 Ei au imunitate.

daro
25-07-2016 la ora 10:54 am

de unde tot iesiti, oameni buni?

ia citeste si vezi ce intelegi de aici:
http://lucianisar.com/uncategorized/se-innoiesc-range-rover-urile-in-familie/

daca din articolul scris n-ai inteles ca se referea la valoarea totala… am ramas fara cuvinte!

Catalin
25-07-2016 la ora 12:36 pm

Fiind sotul dnei Alina Gorghiu, putem considera ca aceasta pozitie este imbratisata si de copresedintele PNL? Este vorba de un conflict deschis intre liberali si BNR ?

Lucian Isar
25-07-2016 la ora 1:16 pm

http://lucianisar.com/banking-at-large/bnr-a-facut-in-sfarsit-profit-net-motivata-intirzierea-revenirii-economice-in-romania/

Postare 1 iulie 2013

“Din comunicatul BNR rezulta ca este printre singurele institutii de stat careia ii prieste criza economica. Ca si monopol de stat nu este nici o surpriza.

Profitul BNR este in cea mai mare parte legat de intirzierea revenirii pe crestere a economiei Romaniei, dupa cum va deveni clar din cele 7 surse de profit. Suplimentar este o forma de captura a avutiei de la cetateni.

Parcurgand sursele de profit ale BNR, devine evident de ce nu se micsoreaza dobanzile ori nu se reduc rezervele minime obligatorii pentru a diminua efectele crizei.

Profitul BNR provine in mare din 7 directii:

1) raportarea este trunchiata la perioada in care institutia face profit, managementul uitand anii anteriori;
2) BNR are o contabilitate proprie si prin urmare artificiile contabile sunt la orinea zilei, controlul extern fiind lax;
3) Din 2009 la BNR stau banii de la FMI pe care altii platesc dobanzi;
4) Rezervele minime obligatorii mentinute la BNR sunt cele mai mari din Europa, slab remunerate si profitabile pentru BNR, costul final fiind transferat pe deponenti;
5) “Printarea” de bani;
6) BNR are un curs de schimb controlat care este ridicat si coborat nu doar dupa nevoile de manipulare ale opiniei publice si de presiune la adresa politicienilor dar si pentru carry trade-uri si pentru “profitul” BNR;
7) BNR nu a coborat dobanda cand a fost necesar pentru economia reala si pentru ca este in avantajul profitabilitatii proprii sa dea bani cu imprumut bancilor la dobanzi mai mari; costul acestor dobanzi mari desigur ca sunt absorbite de catre cei care iau credite, pentru a contribui la profitabilitatea BNR.

Plata impozitului pe profit se face desigur dupa deducerea cheltuielilor.

Cheltuielile pot fi nastrusnice ca de exemplu anuntul din 2010 prin care se incerca achizitionarea de masini de teren de 526 de cai, ML 63 AMG, anunt de achizitie justificat de purtatorul de cuvant al BNR exact prin profitabilitatea deosebita a institutiei.

BNR nu are ca si menire realizarea de profit mai ales ca generarea acestui profit intarzie revenirea economiei Romaniei pe crestere.

Profitabilitatea exhibata de BNR reprezinta doar o forma de captura a avutiei de la diferite categorii de cetateni si de la companii. Conceptul de “contabilitatea mentala” din finantele comportamentale ar clarifica anumite resorturi.

Sustinator
25-07-2016 la ora 2:44 pm

Dl. ISAR, dvs cumva ati fost pus pe o lista neagra a BNR, prin care va este interzis sa mai ocupați functii de conducere in banci comerciale? Datorita faptului ca ati sustinut activ atacul speculativ asupra leului? Sau ca aveti o afinitate deosebita cu poporul chinez?;)

Ek
25-07-2016 la ora 3:07 pm

“Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviara, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, din 1 iulie, când a fost aprobată schimbarea administrării băncii din sistem unitar în sistem dualist, potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial.”

http://www.bursa.ro/actionarii-au-aprobat-trecerea-la-sistemul-dualist-de-conducere-lucian-isar-numit-presedinte-al-consiliului-de-supraveghere-la-banca-comerciala-feroviara-245176&s=banci_asigurari&articol=245176.html

Ghita piperea
25-07-2016 la ora 4:59 pm

Eu sunt curios pana cand guvernatorul o sa ii lase in pace pe acesti pacalici: piperea , isar si zamfir. Doar daca ii demonstreaza cat au putut sa dezinformeze , pot sa stea linistiti cativa ani la racoare. Imi place ca nu vin cu nici un fel de dovezi sau surse . Scriu pur si simplu ce le vine in minte.

Domnu Isar, daca se face public salariul guvernatorului, si vedem ca este de 15000, sau 20000 sau 30000 cat o fi , si nu 40000 ce o sa faceti ?
De unde stiti cat are salariul guvernatorul? Il visati noaptea ? Ca OBSESII vedem cu totii ca aveti

Ciucurel Pișărescu
25-07-2016 la ora 6:13 pm

Nu-i mai las în pace! Am pus deja slugile pe ei.

Ek
25-07-2016 la ora 7:56 pm

@ghita piperea
ce noroc pe ei ca este Sher Khan-ul României ocupat cu menținerea stabilității prețurilor.

AirstotelCostel
25-07-2016 la ora 8:04 pm

@Ek
Lucian Croitoru verifică observația lui Tudor Mușatescu.

Septembrie 2009
“Sunt semne că se apropie sfârşitul crizei. Economia mondială îşi revine, comerţul mondial îşi revine. Deficitele din SUA s-au redus, a scăzut de asemenea şi surplusul din Asia. Toate acestea sunt elemente care arată că sfârşitul crizei este aproape”, a spus Lucian Croitoru
Mai 2010
Basescu: Taiem 25% din salariile bugetarilor, 15% din pensii si somaj!

AristotelCostel
25-07-2016 la ora 8:05 pm

@Ek
Lucian Croitoru validează observația lui Tudor Mușatescu

Septembrie 2009
“Sunt semne că se apropie sfârşitul crizei. Economia mondială îşi revine, comerţul mondial îşi revine. Deficitele din SUA s-au redus, a scăzut de asemenea şi surplusul din Asia. Toate acestea sunt elemente care arată că sfârşitul crizei este aproape”, a spus Lucian Croitoru

Mai 2010
Basescu: Taiem 25% din salariile bugetarilor, 15% din pensii si somaj!

Ek
25-07-2016 la ora 8:17 pm

@aristotelcostel
postarea la care faceți referire era fake, nu apartine subsemnatului.

La cum se vad lucrurile baietii din “BNReu” au trecut la stage 2 (postaci plătiți din banii instituției independente care salvează stabilitatea prețurilor si este formată excesiv din pokemoni care au lucrat toata viata la stat)

Acum, pt baietii din “BNReu”…..mai trage sefu cu amanta la Clucerului 19? (evident pe banii instituției independent)

AristotelCostel
25-07-2016 la ora 8:37 pm

@Ek
Părea cam radicală schimbarea de… perspectivă și n-am mers pe fentă.
Eu nu practic atacul la persoană… citez. :))))))

Zambi
27-07-2016 la ora 9:41 pm

Lucian Isar, iti inteleg mahnirea, dar faci greseli grave care denota ca nu te-ai informat deloc inainte sa preiei citate eronate din surse obscure. Astfel:

Afirmatie: “Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget.”…
Nu este adevarat. Pierderile se reporteaza in anul urmator si tot asa pana cand se acopera din profituri. Nu se primeste nimic de la buget sub nici o forma. Nici n-ar fi nevoie, BNR emite moneda, de ce ar lua ceva de la buget?
Ai omis sa amintesti ca, atunci cand incheie anul pe profit (si e vorba de un profit “istoric”, pentru ca, asa cum am spus, mai intai se acopera toate pierderile din anul precedent + eventuale pierderi anuale reportate – oricat de vechi) 80% din profitul astfel socotit se varsa la bugetul de stat. Doar restul de 20% ramas e la dispozitai BNR si poate fi impartit conform legii (inclusiv 10% amintit de tine, e deci 10% din cei 20% ramasi fara se se fi acoperit nimic de la buget – deja parca suna cu totul altfel decat spui tu pe la toate posturile).
Cat de des ar putea lua angajatii astfel de “bonusuri”? Pai, decat sa-ti dai cu parerea, mai bine vezi in rapoartele anuale ale BNR de cate ori a incheiat anul pe pierderi si in ce ani a revenit pe “plus”. Poti fii sigur ca in anii pe minus nu s-a impartit nimic si nu vei fii sigur pt cei pe plus; dar oricum iese un tablou total diferit de ce sugerezi tu.
Sunt convins ca vei gasi suficiente motive de atacuri si dezvaluiri si daca te bazezi pe chestiuni adevarate, nu e nevoie sa bagi si de la tine.

Mugur
27-07-2016 la ora 10:08 pm

BNR are interese private asemenea tuturor bancilor centrale
Toate bancile centrale sunt controlate la varf de acelasi grup mic de oameni/bancheri(cateva familii) Cartelul mafiot al bancilor centrale. Isarescu esti doar un subaltern in toata structura asta mondiala.
Aurul fizic nu-l mai vedem vreodata(poate doar pe hartie) asemenea si Germania si multe alte tari.
Extista de multi ani o campanie furibunda de ”mutare” a aurului de pe glob in seifuri private si pierderea urmelor prin birocratie sau dezinformare. Cineva se pregateste pt criza ce urmeaza.
Unul dintre motivele pt care Libia a fost invadata a fost si dorinta de a creea acolo o banca centrala aflata sub influenta celor mai sus amintiti.
Recomand: All Wars Are Bankers’ Wars
https://www.youtube.com/watch?v=5hfEBupAeo4

Cotoară Emil
03-09-2016 la ora 9:46 am

În an 2008 am cumpărat un apartament la Floreşti Cluj pentru fica întîlnită. În an 2012 mi-a fost Executat silit , am făcut demersuri peste demersuri inclusiv la Preşedintele României Klaus Iohanis şi prin vocea consilierului domniei sale a fost aruncat în derizoriu un bun fundamental prin manevre Dolosive. Cred că ar fi timpul să mă adresez Organismelor Europene, România fiind un Stat de “DREPT” populaţia trebuie să lupte şi să plătească taxe judiciare şi tot felul de invenţii pentru a pierde “Legal” un bun Fundamental Ne am dorit un Stat de Drept în fapt este unul de o Violenâă fără precedent faţă de populaţie De Ce.

Cotoară Emil
03-09-2016 la ora 9:52 am

În an 2008 am cumpărat un apartament la Floreşti Cluj pentru fica întîlnită. În an 2012 mi-a fost Executat silit , am făcut demersuri peste demersuri inclusiv la Preşedintele României Klaus Iohanis şi prin vocea consilierului domniei sale a fost aruncat în derizoriu un bun fundamental prin manevre Dolosive. Cred că ar fi timpul să mă adresez Organismelor Europene, România fiind un Stat de “DREPT” populaţia trebuie să lupte şi să plătească taxe judiciare şi tot felul de invenţii pentru a pierde “Legal” un bun Fundamental Ne am dorit un Stat de Drept în fapt este unul de o Violenâă fără precedent faţă de populaţie De Ce.
Ce măsuri a luat Curtea de Conturi a României pentru Legalitate şi Realitate ?
Abuzuri din an 2008 pînă la această dată mai mult la un bun fundamental Se Poate în Statul de Drept numit România?

Lucian Isar
03-09-2016 la ora 10:23 am

Pentru cine nu a citit, aceasta postare are linkuri catre rapoartele anuale BNR in care se mentioneaza bonusurile de performanta. A gresit BNR in atatia ani cu materialele publicate?

http://lucianisar.com/uncategorized/284-milioane-de-euro-prime-in-bnr-in-criza-si-taierea-salariilor-romanilor/

Razvan Orasanu
15-10-2016 la ora 10:31 am

Ca sa fie clar pt. toata lumea ca EK nu e Razvan Orasanu, vad ca unii din BNR au avut ceva dubii. Toate postarile am curajul (se vede pe Contributors/ EVZ/ Romania Libera pt. cine e curios sa vada), oricat de acide sunt, sa le semnez cu nume si prenume.

Galendic
10-03-2017 la ora 7:04 pm

Существует такая услуга – добровольное медицинское обслуживание .
Она предполагает, что пациент вносит небольшую сумму за то, что ходит на прием целый год БЕСПЛАТНО.
Однако соцопросы показывают, что лишь 4% жителей Питера знают о такой услуге.
Почему?
Да потому что клиникам намного выгодней сдирать с людей деньги за каждое посещение.
А если честный врач попытается рассказать про добровольное медицинское обслуживание клиенту – это сулит ему увольнением.
Информация о ДМО уже вызвала множество возмущений, после того как информацию об услуге распространил один врач.
Его уволили “по собственному желанию”, после того, как он посоветовал ДМО постоянному клиенту.
Самое невероятное, что официальные положения по ДМО присутствуют в открытом доступе, просто находили на эту информацию единицы.
Как отстоять свои права?
О правилах оказания такой услуги и обязанностях клиник можно узнать, сделав запрос в Яндексе: “добровольное медицинское обслуживание”.
И именно обслуживание, а не страхование.

34j5c6h86

Grati5
07-04-2019 la ora 5:08 pm

Comentariu

Nickerymn
26-05-2019 la ora 12:36 am

Comentariu

douglastx18
12-12-2019 la ora 9:15 am

Daily updated super sexy photo galleries
http://lesbianscene.lesbiansnaked.relayblog.com/?madyson

friends mom love making porn black dominican porn mature porn dvs poor folks porn other penthouse models in porn

barney
17-02-2020 la ora 8:34 am

Welcome everyone ! I’m Barney.
Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a skill I have fostered from childhood. Though my mother is a writer, I also started out young.
I’ve always had a way with words, according to my favorite educator. I was always so excited in history when we had to do a research writing assignment.
Now, I help current pupils achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to schools because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

Barney – Academic Writing Professional – http://www.swingforetheschools2013.com Confederation

marianna
23-03-2020 la ora 3:28 pm

Online Paper Writing Service – My Paper Writer Team

angelina
06-05-2020 la ora 8:12 am

Hello guys, my name is Angelina!

I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
Writing has been my passion since early childhood and now I cannot imagine my life without it.
Most of my poems were sold throughout Canada, USA, China and even India. Also I`m working with services that help people to save their nerves.
People ask me “Sir, Angelina Mays, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

Professional Writer – Angelina – How to Teach Students to Write an Essay Confederation

laurel
01-06-2020 la ora 10:23 am

Hey guys, I am Laurel an expert in academic writing.

I enjoy solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for many years now.
I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to handle several assignments that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My passion has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
I enjoy writing academic papers and have helped people from countries like USA.
I work with a company whose mission is to provide quality works and make people happy. In fact, many people come to me for professional help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but quality to build trust like I have been doing for the past few years.

Expert writer – Laurel Caldwell – Newbie to LostJeeps… Band

rufus
05-06-2020 la ora 7:07 am

I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several organizations whose mission is to help people solve writing problems.
I love traveling and have visited several places in the past few years.
I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My books are available in several parts of the world. And I’m currently working with companies that help people save time. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
I can handle any kind of writing project and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their writing problems and I accept. I find pleasure in assisting them to solve their problems as a professional.

Professional Writer – Rufus Laing – JB55 Corp

keiren
10-06-2020 la ora 5:42 am

Hi Everybody
Thanks for checking out my writing website . My name is Keiren.
I have worked since high school in this niche. My aptitude for writing started at a young age. I wrote short stories as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
This early tryst into journalism eventually led me to academic writing. There is plenty of work for professional writers. I specialize in essays, but have the skills to do all types of academic writing.
Contact me for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

Academic Writer – Keiren Broadhurst – Bronwyn Company

roksana
10-06-2020 la ora 6:01 am

Thanks for stopping by my page! I’m Roksana Sparrow.
Even though I jokingly credit my aunt for my writing talent, I know that it is a ability I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
I’ve always had a way with words, according to my favorite professor . I was always so excited in English when we had to do a research paper .
Now, I help current pupils achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to students because I understand the troubles they must overcome to graduate.

Roksana – Academic Writer – Bronwyn Leigh’s Page Company

COMENTEAZA