Ce definitie noua alege Guvernatorul Isarescu in fiecare an, ca sa justifice bonusul din criza?

10 august 2016 • General

Anii de criza au reprezentat rateuri majore ale Guvernatorului Isarescu privind singurul obiectiv fundamental al BNR si totusi s-a considerat indreptatit sa participe la bonusul de performanta acordat in perioada 2008-2015.

In statutul BNR (cel care asigura prin articolul 25 inclusiv imunitate civila si penala pentru Guvernatorul Isarescu) scrie negru pe alb ca “Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.”

28,4 milioane de euro (aici am inclus 3,5 milioane de euro cresteri salariale in anul cu pierderi 2013, cresteri in pregatirea pensionarii din 2014) au fost distribuiti in criza doar ca bonusuri de performanta.

Guvernatorul Isarescu are posibilitatea sa aleaga in fata controlului de la Curtea de Conturi a Romaniei cate o definitie noua pentru fiecare an in care a luat bonus.

Ce inseamna pentru dumnealui “asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor” in 2009? Dar in 2011? Dar in 2016?

Guvernatorul Isarescu reuseste sa pastreze bonusul de performanta daca foloseste doar o singura definitie diferita in fiecare an or are nevoie de mai multe, in functie de interlocutor?

In cazul Bancii Centrale Europene definitia Nu se schimba dupa interesul bonificarii si este una, simpla si clara.

In 1998 “Consiliul Guvernatorilor BCE a anuntat o definitie cantitativa a stabilitatii preturilor:
Stabilitatea preturilor este definita ca o crestere an la an a Indicelui Armonizat a Preturilor de Consum (IAPC) pentru zona euro de sub 2%”

Link aici
https://www.ecb.europa.eu/mopo/strategy/pricestab/html/index.en.html

Articolul 105 din Tratatul de constituire a Uniunii Europene stabileste ca obiectivul primar al Sistemului European de Bancilor Centrale este mentinerea stabilitatii preturilor.

O sursa de inspiratie pentru Guvernatorul Isarescu in alegerea definitiei ce se aplica intr-un anumit an este Lars E.O. Svensson. O lucrare utila a acestuia poate fi consultata aici http://www.nber.org/papers/w7276.pdf

O alta sursa utila aici http://people.brandeis.edu/~cecchett/Jpdf/J33.pdf

Pentru a nu fi prins de Curtea de Conturi in greseala si cu bonusul cheltuit, Guvernatorul Isarescu este musai sa aleaga definitia aplicabila de abia dupa incheierea anului, ca sa stie sigur ce a facut pe frontul “asigurarii si mentinerii stabilitatii preturilor”.

In iulie 2016 inflatia, an la an, in Romania a coborat la minus 0,8% de la minus 0,7% in iunie 2016.

Care va fi definitia aleasa de Guvernatorul Isarescu pentru 2016?

Ca si sursa de inspiratie Banca Centrala European are o declaratie extrem de clara potrivit careia deflatia este “inconsistenta cu stabilitatea preturilor”.

Alegerea retroactiva a definitiilor pentru justificarea bonusurilor incasate in anii de criza este provocarea intelectuala suprema a momentului, in BNR.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

16 Comentarii

Constantin Muntean
10-08-2016 la ora 2:49 pm

Domnule Isar, aveți dreptate, dar domnul Isărescu are cu siguranţă un spate mult prea puternic pentru a fi clintit orice ar face. Nu ştiu dacă sunt masonic, American sau banca mondiale. Omul acesta a trădat interesele României şi a poporul român în repetate rânduri, dau 2 exemple: a încurajat sute de mii de români să ia împrumuturi păguboase în franci elvețieni spunând 1/2 adevarat şi mințind 1/2 prin omisie. Da, francul elvețian era stabil, dar leul nu, ci în cădere dar asta nu a spus. A acceptation ca România să ia împrumut 5 miliarde de € pentru a le da băncilor austriece care au mutat toți banii lor în Austria să acoperă criză financiare de acolo. Deci statul român indirect acoperă criză financiară din Austria, luând un împrumut de stat plătit desigur de poporul român în următoarele sute de ani…

ADRIAN
11-08-2016 la ora 6:20 am

oare când or fi susținut acești domni un concurs/interviu ”DUR” de angajare la bnr.
”Institutia e UNICA, totodata, si prin componenta personalului. O parte, desigur, are unele trasaturi comune cu personalul din ministere si din alte institutii romanesti. Cu diferenta ca intra in BNR in baza unor CONCURSURI DURE si, apoi, se integreaza in profesionalismul acestei institutii. Alta parte insa – cea mai numeroasa – cuprinde specialisti cu specific unic si cu pregatire unica in Romania. Ei sunt COMPARABILI NUMAI SI NUMAI cu specialistii din alte banci centrale, de la Banca Frantei, a Germaniei, a Poloniei sau din alte banci centrale din Europa. Acest aspect, si altele, merita sa fie analizate cu atentie.”
din zicerile Vasilescu Adrian, BNR: La Banca Nationala sunt remunerate performante-unicat
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21216166-vasilescu-bnr-banca-nationala-sunt-remunerate-performante-unicat.htm
Miercuri, 10 august 2016

Vasilica
11-08-2016 la ora 6:49 am

ADRIANE, de ce nu te inscrii la un concurs la BNR si vei vedea care sunt criteriile de angajare. Dupa aceea te asteptam cu impresii documentate si din experienta ta, nu din multele zvonuri care circula .

tot Vasilica
11-08-2016 la ora 6:56 am

Pt. dl. Isar: poate, daca aveti timpul necesar intre doua articole denigratoare despre BNR, publicati si un articol despre indicele acela al stabilitatii preturilor. Definitia am inteles-o, desi procentul de 2% este calculat pentru zona euro, din care noi nu facem inca parte si care presupune economii ceva mai dezvoltate decat ale Romaniei si deci mai stabile.
Desi incercati sa sugerati ca BNR nu a atins acest obiectiv, nu ati mers pana la capat cu rationamentul, calculand daca obiectivul stabilitatii preturilor (conform acestei definitii) a fost atins de catre banca nationala sau nu. Asteptam datele, daca e posibil.

Vasilica
11-08-2016 la ora 7:34 am

Am gasit un link http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teicp000&plugin=1 unde e afisat HICP (traducere in engleza, din ce vad e acelasi IAPC al nostru – indicele armonizat al preturilor de consum). Din ce vad acolo, in perioada august 2015-iunie 2016 acesta s-a mentinut in cei 2% (chiar 1,55%), fata de nivelul mediu din 2015 din ce am inteles. Daca reusesc sa gasesc datele pe o perioada mai mare revin.

din nou
11-08-2016 la ora 7:59 am

Si inca un lucru, daca tot aruncam cu pietre in banca nationala: s-a gandit cineva ca BNR lucreaza intr-un fel “cu materialul clientului” pe partea asta de stabilitate a preturilor? BNR nu poate influenta deciziile economice (unele mai mult populiste si mai putin gandite stiintific) ale politicienilor, decat cel mult prin a exprima o opinie, care e sau nu ascultata.
Banca nationala nu poate, din cate stiu eu, actiona asupra multora dintre cauzele care duc la dezechilibre, dar are responsabilitatea de a trata efectele.
Nu incerc sa iau apararea nimanui, dar consider ca fiecare trebuie sa ne formam si exprimam o opinie dupa ce analizam cat mai multe elemente legate de un subiect, nu doar sa preluam o idee aruncata de unele persoane mai mult sau mai putin bine intentionate.

AristotelCostel
11-08-2016 la ora 9:06 am

@Vasilică
“Banca nationala nu poate…”
Tocmai de asta nu-i nicio dramă dacă mai schimbăm cârnații din BNR. Măcar așa… la două-trei decenii…

Vasilica
11-08-2016 la ora 9:37 am

@AristotelCostel
De acord cu tine, daca exista oameni mai competenti decat cei in functie. Insa competentele se dovedesc prin rezultate concrete, nu prin studii si diplome colectionate si in nici un caz aruncand cu noroi in stanga si in dreapta. Asta spune multe despre caracterul unui om si despre capacitatea lui de a-si desfasura activitatea intr-o anumita functie.
Totusi, politicul este cel care dicteaza conducerea BNR, iar in acest moment competentele nu reprezinta un element esential in stabilirea candidatilor, ci interesul de partid. Daca omul pus acolo se dovedeste a fi bun e ok, daca nu…ghinion.

Da.....
11-08-2016 la ora 9:52 am

De 26 de ani Romania balteste in neputință . Instituțiile statului captiv au acționat tot timpul pe coercitie , niciodată pe prevenție. Au cerut si croit legislație la comanda , cu dedicație , si cu măsuri coercitive . Dacă cineva a făcut importuri de produse neconforme, pe lanțul de control este pedepsit ultimul , adică vânzătorul si nicidecum importatorul. Așa si BNR se disculpa si spune că politicul este vinovat , însă d-nul Lucian Isar a devoalat foarte clar modalitatea prin care BNR a fraternizat cu politicul in finanțarea cpamiilor electorale . Adica cetățenii sunt vinovați pentru accesarea de credite , pentru lipsa de predictibilitate , pentru falimente , pentru că au crezut in instituții , in justiție , in guvernanți . Deci cetățenii trebuie pedepsiți ei fiind ultimii in lanțul slăbiciunilor.

AristotelCostel
11-08-2016 la ora 9:59 am

@Vasilică
Ideal ar fi să punem la lucru câteva BNR-uri paralele și să păstrăm doar BNR-ul cu… rezultate concrete.
Altfel continuăm țigăneala ” nu va fi că n-a mai fost” și “va fi că a mai fost”.
În 26 de ani s-au strâns nenumărate rezultate concrete. Orb să fii să nu le atribui autorilor reali.

Vasilica
11-08-2016 la ora 10:10 am

Ei, nici chiar asa. Noi, cetatenii, nu suntem vinovati dar platim pentru toate. Vina noastra, a mea si a tuturor este ca ne uitam pasivi la televizor cum ne fura unii tot ce avem si cum isi fac treburile lor murdare, comentam pe site-uri si blog-uri dar nu mergem toti in fata lor sa le spunem : Afara, altii la rand! Ne-am invatat sa fim furati si mintiti cu nerusinare de catre conducatorii nostri, care-si vad de interesele lor (pecuniare) si deloc de tara pe care o conduc. Am mai spus asta: eu personal nu cer nimanui sa se sacrifice pentru Romania, nici eu n-as face lucrul asta. Sunt de acord ca oamenilor care conduc tara sa li se asigure salarii de cel putin zece mii de euro, dar sa le cerem performanta si toleranta ZERO la furat! Dintr-un milion de euro furat il platesti pe unul cel putin 5 ani cu 10.000 euro pe luna (am adaugat si taxele, aproximativ).
La noi fiecare dosar anchetat de DNA sare de 2-3 milioane de euro prejudiciu si sunt zeci de dosare. Ne plateam toti presedintii si toti ministrii cu cate 10.000 euro lunar pana acum din banii astia (si din ceilalti furati care inca nu sunt identificati de DNA…dar il mai asteptam cu interes pe d-l Vantu sa nemai spuna cate ceva, sunt sigur ca stie multe).

vasilica
11-08-2016 la ora 10:24 am

@AristotelCostel
DIn pacate, in economie, rezultatele concrete se vad numai dupa ce masurile au fost deja luate. Pareri sunt multe, scoli de economie la fel, insa variantele castigatoare sunt putine. Eu consider (fara sa fi studiat foarte mult aspectul) ca economia este o stiinta cu un grad foarte mare de impredictibilitate, din moment ce orice schimbare politica, geostrategica sau de orice alta factura decat economica face praf orice previziuni. E de ajuns sa stranute Putin, sa tuseasca Merkel sau sa detoneze unii o bomba pe unde au ocazia.
Era sa reintram in criza pentru ca l-au prins pe Strauss-Kahn cu slitul descheiat si cu o prostituata langa el si economia mondiala a intrat in panica, gandind ca daca-l schimba de la conducerea FMI, institutia isi va schimba politica. Ce previziuni mai poti face in care sa incluzi si un asemenea eveniment neprevazut?
Nu incerc sa disculp pe nimeni, incerc sa spun ca economia nu e o stiinta exacta ca medicina, unde daca iei paracetamol scade temperatura in aproape 100% din cazuri si deci modul de evaluare a rezultatelor obtinute trebuie sa tina cont si de situatia de fapt si de mediul in care se lucreaza.

AristotelCostel
11-08-2016 la ora 10:56 am

Economia nu e o știință, dar cei care au activat în cadrul economiei autarhice se pretind singurii specialiști în neofeudalism, victimele rezultatelor economiei autarhice fiind supuse de către aceiași călăi la neofeudalism pe pâine.
Cam atât despre știință. Practic, principala problemă a BNR este că face exact ceea ce se presupune că ar trebui să prevină, de la fraude mărunte până la japcă națională.

ek
11-08-2016 la ora 11:19 am

Oare ce consultant a contractat “BNReu” pt albirea publica din ultimele zile? si pe banii cui?……sa fie cumva Corina? any clues? astept provincia!

COMENTEAZA