Care e “faza” cu preluarea Banca Romaneasca de catre OTP?

15 martie 2018 • General

BNR a comunicat ieri unei parti din presa ca respinge preluarea Banca Romaneasca de catre OTP fara a da inca motivatia.

Decizia era previzibila de multa vreme dupa incercarile repetate ale BNR de a incropi o motivatie. Cum se spune in popor se vedea de la distanta dupa mers.

Spre deosebire de alte domenii, in cele reglementate si supravegheate cum este cel bancar in momentul unei asemenea tranzactii se primeste o prevalidare a tranzactiei de la BNR anterior comunicarii publice. Multi cumparatori au cazut in timp pentru ca nu stiau pe unde se intra cum se cade in BNR si prin cine. Dupa ce intrau lucrurile mergeau lin cu conditia sa nu aiba de hranit un clan prea numeros.

Ca si Trivia OTP a fost sfatuit sa nu concureze si pentru achizitia Bancpost pentru ca are deja de lucru cu integrarea Banca Romaneasca. Neseriosi dar credibili sfatuitorii astia.

Ambele banci, National Bank of Greece si OTP sunt banci sistemice in tarile lor de origine, listate si supuse testarilor de la Banca Centrala Europeana.

Daca OTP poate creste si organic cu sumele pe care erau dispusi sa le plateasca, inclusiv finantarea, in cazul actionarului Banca Romaneasca lovitura este majora. OTP platise o suma pe care amicii lui Isarescu nu au de unde sa o dea.

Banca Romaneasca va ajunge printr-o tranzactie fortata sa acopere gauri existente. Volksbank este un caz scoala.

Mai simplu, dupa aceasta respingere viitorul cumparator, pre-agreat de BNR desigur, va forta un pret mult inferior valorii achizitiei si din diferenta isi va acoperi gaurile.

Motive de respingere dupa tranzactie se gasesc si pana cand articolul 25 din statul BNR nu va fi eliminat Isarescu va putea gasi motive indiferent de investitor daca aceasta nu intelege mersul si costurile implicate.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA