“Cu Buna Credinta” Nu inseamna bonus in criza: Plangerea la DNA la adresa lui Isarescu

16 august 2016 • General

Cand iti platesti bonus de performanta iar poporul plateste impozite crescute ca sa acopere dobanzi suplimentare, nu e buna credinta!

Poti baga pensiile la inaintare oricat tine spatiul de emisie, dar e greu sa ascunzi sume date pe bonus de performanta or despagubiri frauduloase la ANRP.

270 de cetateni au facut o plangere la DNA impotriva lui Isarescu referitor la implicarea acestuia in supradimensionarea imprumutului de la FMI si actiunile din timpul crizei. Link aici http://psnews.ro/bnr-noi-probleme-reclamata-la-dna-si-curtea-de-conturi-134250/

Cum plangerea nu este in spatiul public prezint cateva argumente simple pentru care apararea BNR deja expusa nu tine apa:

“În replică, BNR spune că ”Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială””

Altfel spus BNR se apara cu imunitatea din Articolul 25 din Statul BNR.

Pe langa faptul ca articolul respectiv nu este Constitutional (Asa cum rezulta din respingerea de catre Presedintele Iohannis a articolului cu acelasi text inserat in Legea de constituire a Comitetului de Macrostabilitate) acest articol vorbeste de “cu bună-credinţă şi fără neglijenţă”.

Apararea BNR, punctul unu: Cu buna credinta

“Cu buna credinta” pentru orice om de bun simt presupune sa nu afectezi major economia unei tari, sa nu ii produci un prejudiciu direct si indirect, sa nu afectezi afaceri si viata persoanelor iar in contrapartida sa obtii bonusuri de performanta pe seama acestor nenorociri.

Bonusarea BNR in cazul penalizarii economiei a fost facuta cu premeditare.

Deja la sfarsitul anului 2008 BNR stia că isi poate aproba bonus de performanta daca mentine dobanzile ridicate la lei, daca nu da drumul la rezervele minime si daca depreciaza cursul de schimb.

! Era pentru prima data cand puteau sa isi ia bonus de performanta dupa zeci de ani!

Bonusurile de performanta aprobate de Isarescu in perioada crizei sunt strict legate de imprumutul de la FMI, supradimensionarea acestuia si deciziile de politica monetara si de credit care au afectat economia.

BNR a alterat conditiile financiare ale Romaniei in perioada crizei, penalizand economia reala.
Despre conditiile financiare am scris aici http://lucianisar.com/uncategorized/conditiile-financiare-din-romania-si-ultima-criza-economica/

Imprumutul supradimensionat de la FMI a modificat pretul riscului. Diferenta a intrat in buzunarele BNR, pierderea a fost descarcata asimetric pe economia reala. Pierderea inregistrata de economia reala a fost, la simpla estimare de 20 de ori mai mare decat profitul din care si-a dat bonus de performanta Isarescu.

Altfel spus, imprumutul care a reprezentat o supragarantie ar fi permis BNR sa:
– scada dobanzile spre 2% (cum a facut Polonia)
– sa reduca rezervele minime pentru a injecta lichiditate in economie si
– sa mentina cursul euro leu sub 3,9 lei pentru un euro si nu peste 4,2 lei pentru un euro.

Toate cele trei actiuni/inactiuni se regasesc direct in canalele prin care BNR a facut profit in criza.

Pe baza acestui profit BNR si-a acordat bonus de performanta, 28,4 milioane de euro pe toata perioada crizei, dupa inregistrarea de cheltuieli excentrice de tipul a 5 masini pentru 1 milion de euro.

Bonusul BNR a venit pe canalul:
– rezervelor minime ridicate, BNR investind banii ieftini blocati de la bancile comerciale (costul acestui blocaj este transferat de banci catre clientul final)
– Dobanzii la lei, BNR imprumutand sistemul bancar aflat in deficit de lichiditate la dobanzi mari e.g. 14,25% (costul leilor a fost transmis imediat in nivelul indicatorului Robor la care se stabilea dobanda creditelor pentru companii si persoane fizice)
– Cursului de schimb (pentru un tratament al asimetriei la reevaluare a pierderii/castigului prin deprecierea cursului in raportul anual BNR pe 2006).

Apararea BNR, punctul doi: fara neglijenta

Un alt aspect inclus in articolul 25 cu care se apara Isarescu este: masurile luate au fost fara neglijenta.

– este de competenta sugacilor sa stie ca in criza se relaxeaza conditiile financiare ceea ce este exact invers decat a actionat BNR in criza. Avand asigurarea reprezentata de un imprumut FMI supradimensionat puteau usor sa procedeze exact ca celelalte banci centrale si sa reduca dobanzile si rezervele minime obligatorii
– neglijenta este atributul fundamental al comportamentului Guvernatorului Isarescu inainte si dupa declararea oficiala a crizei in Romania in conditiile in care au existat mai multe iteratii care aratau supradimensionarea imprumutului, reactia publica a cehilor, care au acuzat FMI de calcule gresite, complacerea in a anunta cresteri de 3-6% pe an http://m.mediafax.ro/economic/isarescu-cresterea-economica-intre-3-si-6-in-2009-3571850

Supradimensionarea imprumutului de la FMI este usor de inferat de fiecare tinand cont de urmatoarele:

– Au ramas bani netrasi, cateva miliarde de euro fiind returnate
– A fost facut pe estimari de crestere de 3% in conditiile in care 2009 a fost minus 7.1%, 2010 a fost minus 2% iar 2011 virtual zero
– Cu un deficit de prognoza de crestere cumulat pe 3 ani de 18% din PIB (pentru simplificare la un PIB de 150 miliarde de euro, inseamna 27 de miliarde de euro) si cu aproximativ o rata de colectare a veniturilor bugetare de 30%, inseamna ca veniturile reale au fost mai mici cu 8,1 miliarde de euro decat cele calculate de Isarescu
– Multiplicatorii fiscali in criza nu sunt aceeasi cu multiplicatorii fiscali valabili in conditii economice normale

Pentru un tratament complex al erorilor legate de prognozele de crestere si multiplicatorii fiscali in “Growth Forecast Errors and Fiscal Multipliers” de Olivier Blanchard si Daniel Leigh

Link aici

https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2013/wp1301.pdf

O diploma de la un inalt prelat ortodox, primita de Isarescu pentru un muzeu deschis/inchis in aceeasi zi si in plin scandal legat de aurul de la Londra, nu tine de ” cu bun simt si fara neglijenta”.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

31 Comentarii

păgubit
16-08-2016 la ora 7:56 am

LA PLANGEREA PENALA FACUTA DE NOI, 264 CETATENI AI ROMANIEI, PENTRU SUSPICIUNI REZONABILE RAPORTATE LA MODUL IN CARE A FOST GESTIONAT IMPRUMUTUL DE 20 MILIARDE EURO D ELA FMI, BNR VA RASPUNDE CU “INVOCAREA ART.25 DIN LEGEA DE ORGANIZARE CARE STIPULEAZA IMUNITATEA TOTALA IN FATA LEGII”. SI NOI CARE CREDEAM, NAIVII, CA DOAR PARLAMENTARII AU IMUNITATE !!!!

AristotelCostel
16-08-2016 la ora 8:07 am

@păgubit
Beneriștii au imunitate, pot face orice, complet iresponsabil, nu se fac vinovați atât timp cât invocă faptul că sunt proști de bună credință.
Parlamentarii nu au altă imunitate în afară de faptul că nu pot fi plimbați cu cătușe decât după aprobarea colegilor. Doar în caz de infracțiune flagrantă pot fi reținuți și, eventual, eliberați dacă se comit abuzuri asupra lor. Și aici ajungem și la categoria cu cea mai puternică imunitate în România, după personalul ambasadei SUA, procurorii. În lipsa unei legi a răspunderii magistraților, procurorii își permit orice, să vă omită plângerea pe care ați făcut-o sau să însceneze nefăcute unor judecători care nu se cooperează cu sistemul.

popica
16-08-2016 la ora 8:59 am

Incredibil! BNR nu raspunde in fata nimănui pentru creditele aiuritoare din sistem, spalarea de bani pe relatia cu tari gen Iran, pt anchetele cosmetizate legate de anumite banci „comerciale” sau protectia unor persoane din sistemul bancar.

anonim
16-08-2016 la ora 9:27 am

BNR este condusa de 26 de ani de acelasi personaj dubios. In acesta perioada Mugur Isarescu a vegheat atat de bine sistemul bancar ca zeci de banci cu capital românesc existente in anii ’90 au falimentat, iar cele profitabile au fost vandute bancilor straine.

SD
16-08-2016 la ora 10:39 am

Inainte de a enunta acuzatii la adresa BNR si a lui Mugur Isarescu ar trebui sa apreciem faptul ca Romania a ajuns in ultimii ani sa atinga un rating de tara de BBB+ “Investment Grade”. Acest rating se datoreaza printre altele si politicilor BNR! In afara de asta, daca cineva ar fi macar interesat sa prezinte lucurile corect ar solicita puncte de vedere marilor banci de investitii (JP Morgan, Goldman Sachs etc) pentru a vedea care este imaginea pe care BNR o are in exterior. Cine o face o sa aibe mari surprize…. In 2016 Romania, parte din UE si dintr-o economie globalizata, analizele macro ar trebui sa evalueze impactul diferitelor politici monetare/fiscale etc atat la nivel intern cat si extern pentru a prezenta corect lucrurile.

anonim
16-08-2016 la ora 12:38 pm

@sd
legat de referințe internaționale…ce avem noi aiciiii…..asa la prima strigare…
“Under the program, which ran from 2004 to 2013, J.P. Morgan took referrals from a broad spectrum of China’s business and political elite, the document shows. Nearly half came from the government, including regulators of the banking, insurance and securities industries, senior executives of major state-owned companies and provincial and central-government officials.”
http://www.wsj.com/articles/j-p-morgan-hires-were-referred-by-china-ipo-clients-1448910715

Modelul asta se aplica si la noi in țara.
La fel de frumos din cauza politicilor BNR am avut episoade memorabile de tipul Bancorex, Brd, bankoop, Dacia felix, opoziție la darea’n plata etc etc

AristotelCostel
16-08-2016 la ora 12:46 pm

Ungaria lui Orban n-a mai ținut cont de rating-urile folosite pentru inducerea crizei în statele neascultătoare.

Iată ce se întâmplă când te laudă cei care mor de grija ta:

27 Decembrie 2006
“Nu s-a schimbat nimic în România, în economia românească? FMI ne felicită pentru rezultatele obţinute în acest an, deşi nu mai avem un acord cu această instituţie.

Aceste informaţii ar trebui să împiedice altceva; şi anume să poţi afirma senin că economia e pe un drum greşit, creşterea e nesănătoasă şi că, în general, ne aşteaptă falimentul pentru că sunt certuri în Parlament. Cine va citi peste 30 de ani ziarele de azi sau va vedea înregistrările emisiunilor TV nu va putea întelege cum cea mai fastă perioadă din istoria noastră a fost tratată de contemporani ca un fel de agonie prelungită. ” Jenant, Ionuț Popescu

Wolverine
16-08-2016 la ora 1:59 pm

Degeaba, nu ajungi la BNR, stai linistit. Asociaza-te cu Citu in firma lui falimentara de advisory.

Florin Citu
16-08-2016 la ora 2:23 pm

Lucian, numai nevertebratele au curaj sa se ia de mine la
tine pe blog? Lucia, wolverine … Unul cu cojones sa-si dea numele nu poate sa vina? Astia in curtea scolii dadeau ch pietre si dupa se ascundeau in baie la fete. Saracii, sa vrei sa spui atatea si sa nu ai curajul sa te identifici…ce drama traiesc aceste amibe. 🙂

FAN DNA
16-08-2016 la ora 4:06 pm

El singur ni-i oglinda curată pentru visuri
Şi-aşa cum peste lume rostește un apel
Să nu se prăbușească pământul în abisuri,
Înalță-n demnitate un consilier etern

Reașezând în drepturi minciuna şi hoția
La mândra ctitorie a României îngenuncheate
El, Omul-Isărescu, reglează economia

BP
16-08-2016 la ora 4:33 pm

Am o mare nedumerire….. de ce Liviu Dragnea nu dorește sa se știe de ce Isărescu a fost de acord cu împrumutul de 20 miliarde de la FMI? Nu trebuie sa știm ce s-a făcut cu acești bani ? Cumva prin atitudinea lui vrea sa se ascundă gunoiul sub preș, asa cum s-a încercat a se ascunde mizeria baronilor din PSD.

LC
16-08-2016 la ora 5:19 pm

O colega de-a mea de serviciu o sa aibă un copil. Inca nu m-am decis care…

Molusca
16-08-2016 la ora 7:44 pm

@Florin Citu
Or fi astia nevertebrate, amoebe, parameci sau cum vreti voi sa le spuneti dar tu si Lucian Isar sunteti doi frustrati care va treziti dimineata doar cu gandul la ce prostie sa mai scrieti despre banca nationala. E posibil ca si pe acolo sa fie vreo manevra sau doua ca de, vorba unui alt frustrat celebru: “traim in Romania…”, dar de acolo si pana la a scrie un articol pe zi in carea sa injuri bnr e cale lunga.
Oricum eu astept sa vad cate subiecte veti mai gasi despre activitatea bnr.. Cand sunteti in criza de inspiratie vad ca scrieti doua vorbe si apoi faceti trimitere la un articol mai vechi asa, ca sa nu treaca ziua fara articol.

Lucian Isar
16-08-2016 la ora 7:59 pm

Buna incercarea. In 26 de ani de praduire, Isarescu a generat suficiente subiecte pentru cel putin un articol pe zi. Despre BNR, doar de bine.

Molusca
16-08-2016 la ora 8:07 pm

🙂 E democratie si fiecare poate scrie ce vrea.. Dar ar fi bine, atunci cand acuzam pe cineva de anumite fapte si trecem dincolo de stadiul de barfa, sa avem si ceva documente, interceptari, stenograme etc.. Altfel ramane doar un articol pe blog. Daca puteti si proba cele scrise pe blog, de ce n-o faceti? Daca nu aveti probe, suntem doar la stadiul de pareri personale sau zvonuri.

Lucian Isar
16-08-2016 la ora 8:21 pm

Desi este un efort solicitant uneori pentru cititor am activat link-uri la opinii astfel incat se pot parcurge exact sursele, de multe ori oficiale. Pentru restul solicitarilor, exista un banc genial care are un cuvant cheie Vineee!

Florin Citu
16-08-2016 la ora 8:41 pm

hahah eu tot incerc sa vad care este sursa frustrarii noastre. de ce ar trebui sa fim frustrati? eu scriu din placere. BNR imi ofera subiecte zilnic. In ce tara vine un guvernator care are ca politica monetara tintirea directa a inflatiei si spune ca el nu trebuie sa fie judecat relativ la tinta? sau in ce tara un guvernator are un singur obiectiv in statut dar el vine si pune de la el dupa bunul plac.. etc.. etc etc.. 26 de ani rapoarte, date, prezentari, cum sa nu profitam? eu fac din placere ce fac. si nu ma ascund. Eu sunt pasionat de politica monetara si macroeconomie. nu fac glumite. doar atunci cand raspund unor ironii ieftine.

Lasand la o parte de ce facem noi ce facem (eu cel putin, Lucian vorbeste pentru el) trebuie sa remarc ca toti vorbiti ascunsi in spatele unui “pseudonim”. Sa fie oare un “truc” invatat de pe vremea cand va turnati vecinii, colegii, familia la securitate? Eu sunt sigur. Old habits die hard, mai ales la nevertebrate. Da mai baieti, stati cu capul plecat, scapati de sabie dar tot ramane o pozitie periculoasa …onwards and especially upwards tovarasi

Florin Citu
16-08-2016 la ora 8:44 pm

Zilnic scriu si despre guvern, politica fiscala. ei nu se supara. 🙂 Foarte sensibilii postacii BNR.

Molusca
17-08-2016 la ora 3:49 am

@Florin Citu
Nu aveam cum sa torn pe cineva la securitate. Pe vremea securitatii ma jucam cu virgula prin praf. Media de varsta a “postacilor BNR”, asa cum ii numiti pe cei care au o alta opinie fata de dumneavoastra, nu este chiar atat de mare. Suntem cam din aceeasi generatie, doar pareri diferite.
Iar pseudonimul e pus pentru ca, dupa cum spuneam mai sus, “traim in Romania” si desi am ales sa imi exprim opiniile prefer, sa le exprim in acest mod. Dumneavoastra si cu d-l Isar sunteti oarecum “self-employed”, in parte si datorita BNR. Eu nu.
Mult succes in activitate.

Florin Citu
17-08-2016 la ora 4:53 am

Din ce vad eu “opiniile” sunt doar atacuri la persoana. Nu ma deranjeaza discutii pe teme economice, chiar si cu cei care isi ascund identitatea (Desi din cate stiu eu in RO inca poti sa spui ce vrei in nume propriu). Dar cand faci doar atac la persoana si te mai si ascunzi atunci esti un zero. Cand nu ai caracter si coloana gasesti scuze. Nu te da niemeni afara daca iti spui parearea pe un blog despre un subiect economic. Colegii tai sunt chiar platiti sa scrie pe bloguri opinii ce pot sa para pt amatori ca au legatura cu economia. Este ok. E loc si pentru ei. Dupa cum vedem nu faceti asta, nici tu si nici altii. folositi pseudonimul doar pentru a va prezenta glumitele, ironiile si injuraturile. Asa ca nu mai cauta scuze. Ai ales sa te ascunzi ca sa poti sa injuri. Accepta asta si o sa te linistesti.

Molusca
17-08-2016 la ora 5:31 am

Multumesc.. Sunt mai linistit acum :).. Nu eram foarte agitat nici inainte. Nu pot sa comentez pe teme macroeconomice pentru ca nu e domeniul meu si consider ca de aberatii e plin internetul, nu are rost sa mai aberez si eu pe o tema care-mi e straina. Din cate stiu eu despre economie inteleg totusi ca nu e alb si negru, decizie buna sau decizie proasta. De asemenea, e usor sa critici o masura care nu a dat rezultatul scontat dupa ce si-a produs efectele. Daca ai idei e bine sa le spui inainte de aplicare si nu dupa. Dupa eveniment se trag concluzii si ar fi ideal ca in functie de ele data viitoare sa se adopte decizia corecta. Desigur ca politica se baga peste tot, pentru ca la noi politica e ca prostitutia: pentru bani ajungi sa-ti incalci orice principii morale (unii nu le-au avut niciodata si sunt nascuti pentru asa ceva).
Ce ma deranjeaza la acest blog este ca duce o critica mai mult distructiva decat constructiva. Repet, daca exista probleme in banca nationala care sunt de competenta organelor de ancheta (parchet, dna etc.) ele trebuie aduse in atentia lor. Dar sa critici pe cineva printr-un articol in fiecare zi mi se pare o obsesie si atat. Desigur, prin acest demers se inoculeaza opiniei publice ideea ca ceva e putred in bnr si e normal ca politicul sa schimbe ceva pe acolo. Daca e ceva putred in bnr parchetul si dna-ul trebuie sa faca ordine, nu politicul.

Lucian Isar
17-08-2016 la ora 6:10 am

Dupa cum probabil este cunoscut de mai multa vreme, conducerea BNR este numita de “politic” in urma unor negocieri.
Sunt propusi de “politic”, validati si votati de acelasi “politic”.

Daca prima grupare din jurul lui Isarescu a fost numita ca si emanatie a gruparii Iliescu, ulterior “politicul” a fost cel care a schimbat sau nu a schimbat comducerea BNR.

Tot politicul este cel care a permis lipsa de control in BNR. Si la Madoff surprizele au aparut dupa zeci de ani desi elemente erau cunoscute cu mult timp inainte.

Da.....
17-08-2016 la ora 6:47 am

Nu există crimă perfectă !!!…
Există doar tainuitori.

Florin Citu
17-08-2016 la ora 8:27 am

@molusca/wolverine si alte vietuitoare necuvantatoare: Ca sa inteleg mai bine. nu te pricepi la economie dar te-ai gandit ca ar fi bine sa te ascunzi ca orice infractor pe net si sa afirmi “dar tu si Lucian Isar sunteti doi frustrati care va treziti dimineata doar cu gandul la ce prostie sa mai scrieti despre banca nationala. ”

Doua chestii ca sa inchei:

1) ma jignesti ca nu ai venit la mine pe blog sa ma injuri.
2) ramai un sclav atat timp cat te ascunzi cu “traim in RO si de ai nu pot sa spun cine sunt” si arunci cu tampenii ca cea pe care am redat-o. Daca vrei sa ma injuri si nu te lasa “Romania” in alta tara unde ai libertate de opinie sau taci din gura (o optiune de care nu face nimeni abuz, mai ales cei din functii, inclusiv la BNR). Este plina lumea asta de specialisti si deontologi ascunsi dupa avatare.

Molusca
17-08-2016 la ora 9:58 am

@Florin Citu
De ce nu folosim acelasi etalon pentru toti? V-ati intrebat vreodata cati dintre cei care posteaza aici (sau pe blogul dumneavoastra) sunt specialisti in economie? Daca omul va sustine nu conteaza ce are in cap dar daca va critica trebuie neaparat sa fie specialist si sa-si scrie si numele, altfel n-are “cojones”. Daca ceea ce prezentati in articolele de pe blog e corect economic, nu trebuie decat sa le cereti contestatarilor tot argumente economice prin care sa-si sustina si ei opiniile…daca le pot aduce.

AristotelCostel
17-08-2016 la ora 10:46 am

Argumente din gama BNR:
“Nu era posibil să avem clauze abuzive în acordul cu FMI, pentru că vorbim despre reguli internaţionale de drept. ”
“Este un non-sens.”
“BNR are ca scop să asigure stabilitatea şi să-şi întărească credibilitatea”
“aşa cum este procedura de obicei”
“împrumutul a fost exact ceea ce trebuia.”

Argumente de postaci:
“Degeaba, nu ajungi la BNR, stai linistit.”
“sunteti doi frustrati care va treziti dimineata doar cu gandul la ce prostie sa mai scrieti despre banca nationala” (icoana patriei)
“sa avem si ceva documente, interceptari, stenograme etc..” (Daniel Oanță)
“prin acest demers se inoculeaza opiniei publice ideea ca ceva e putred in bnr si e normal ca politicul sa schimbe ceva pe acolo” (Perfect)

Costin
17-08-2016 la ora 11:00 am

baieti! repede bagati un brainstorming si mai suplimentati consultantului de PR bugetul*!

*il scoateți din fondul aflat la dispoziția CA-uli BNR, vedeti ca scrie cotabilul BNR de el pe Hotnews sau poate participa CEC-ul cu o sponsorizare ca tot il tine degeaba pe Ghetea acolo.

Mircea Ordean
17-08-2016 la ora 11:25 am

Îmi dai voie a pune textul dumitale alături de poză (eventual și alte bucăți de limbaj non-verbal) și-a pune de-o opinie strict personală?

Mersi mult!

Mircea Ordean
17-08-2016 la ora 11:28 am

„Buna incercarea. In 26 de ani de praduire…”

Bineînțeles că e dreptul dumitale să apelezi la o exprimare ori alta.

La sensibiloși ca mine însă, de la așa exprimare s-a rupt firul prezumției de bună credință.
Uneori, în atare situație mă apuca a căuta după aparențe.

Florin
17-08-2016 la ora 11:32 am

Daca erai atent, dle nvertebrata, observai ca dialoghez civilizat cu cei fara nume dar cu argumente. Grasutul enigmatic este un exemplu. Si mai sunt. Cand o sa ai un discurs decent o sa te tratez cu respect. Pana atunci ramai sclav.

1swimmer
12-01-2022 la ora 11:55 pm

1logical

COMENTEAZA