BNR si umilirea unui jurnalist

1 august 2016 • General

Intr-o tara normala o institutie a unui stat nu ar trebui sa poata sa umileasca un jurnalist.

BNR a facut-o si pe asta pentru a dovedi ca poate.

Dupa ce a adus cetatenii Romaniei in pozitia de imprumutati in valuta la cursuri nesustenabile ( 3,1 LEI PENTRU UN EURO RESPECTIV 2,1 LEI PENTU UN FRANC ELVETIAN) pentru a isi trage bonusuri personale, BNR a dus umilinta la un nou nivel (detalii aici despre capcana pentru jurnalisti http://lucianisar.com/uncategorized/creditele-in-valuta-capcana-pentru-jurnalisti-si-bonus-pentru-bnr/)

Pe unii jurnalisti care nu au mai facut fata crizei declansate, exacerbate si prelungite de BNR, institutia i-a angajat sa scrie exact pe dos de cum scriau cand erau jurnalisti liberi (o scena din filmul Dacii exprima perfect tehnica)

Un caz concret este prezentat mai jos, cum scria jurnalistul liber si cum scrie acum, dupa criza, ca angajat al BNR:

Marti , 9 august 2005

“Cosmopolitii de la BNR (de Daniel Oanta)

De-a lungul unei existente destul de zbuciumate, conducerea Bancii Nationale a Romaniei a dat suficiente motive sa fie calificata drept aroganta. Pentru ca limbajul, deseori pasaresc, al acesteia sa ajunga totusi sa fie priceput de public, presa din Romania s-a straduit sa traduca mesajul.

Liberalizare de cont de capital, dobinzi de referinta si interventie, acoperire la risc valutar, paritati si alti asemenea termeni arizi, nu doar pentru opinia publica, ci si pentru presa cotidiana, abunda in limbajul bancherilor centrali.

Sa scrii un articol de ziar in care sa explici de ce este importanta o modificare de dobinda cu nu stiu cite puncte procentuale si cum ar putea ea influenta viata cititorilor este un demers riscant.

Intr-un peisaj media in care goana dupa informatia facila si repede vandabila este considerata cheia succesului, o serie de jurnalisti depun eforturi pentru ca, in paginile ziarelor, sa se strecoare, printre violuri si dansul din buric al politicienilor, si informatiile care emana din Palatul BNR.

Spun emana, pentru ca, daca reusesti sa iei direct legatura cu unul dintre cei noua membri ai Consiliului de Administratie al BNR, sa-ti dea o declaratie in doi peri, te poti considera fericit ca l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior.

In pofida acestui fapt, justificat, uneori, de reprezentantii BNR prin delicata importanta a informatiilor gindite in Strada Doamnei, ziaristii specializati din presa romana, atit si atitia cit sint, au prezentat, cred, corect deciziile de politica monetara ale Bancii Centrale.

Gratie si unei asemenea atitudini, Mugur Isarescu si ceilalti guru din BNR au scapat ieftin din ghearele exportatorilor loviti crunt de schimbarea, altfel inevitabila, de politica monetara din noiembrie 2004.

Mai mult, as spune ca presa a avut un rol hotaritor nu numai in sustinerea denominarii, ci si pentru ca acest proces sa nu aiba efecte inflationiste, adica sa nu pericliteze obiectivul fundamental statutar al BNR.

Temerea ca nechemati insuficient scoliti in tainele miscarii leilor-tramvai ar putea da buzna ca elefantii in expozitia cu cristale monetare s-a dovedit nejustificata.

Dar se pare ca ea este atit de adinc inradacinata in mintea unora, incit considera sub demnitatea lor ca decizii economice de importanta majora sa fie mai intii comunicate prin mass-media bastinasa.

Tintirea inflatiei, un regim de politica monetara sofisticat, asa cum a binevoit sa ne seminarizeze, la un moment dat, BNR, este pentru publicul larg, pina una-alta, in cel mai bun caz, o barbarie.

Totusi, acest proces isi propune (poftim, alta barbarie!) sa canalizeze asteptarile inflationiste ale publicului roman asa cum doreste Banca Centrala. Treaba grea, comunicare esentiala.

Pentru ca nu este usor sa explici romanilor cum scade inflatia ca indice mediu al preturilor de consum calculat la un cos ponderat de produse, unde ponderea produselor care-l ard pe el la buzunar (asa precum energia electrica si termica, de pilda) nu prea conteaza.

Ce mai presupune ea, tintirea inflatiei? Pai, pasamite, rapoarte trimestriale asupra cresterii preturilor, in care BNR va explica maselor largi care este tinta de inflatie cu o marja de eroare convenabila actualului context macroeconomic mioritic, plus riscuri si beneficii ale politicii BNR „concentrata exclusiv, cu toate pirghiile de care dispune, pentru pastrarea stabilitatii preturilor“.

Asa cum pare ca vede un domn Popa, cu functie inalta de tot, de la BNR, comunicarea cu publicul-tinta, probabil ca aceste rapoarte vor fi citite si intelese doar de cei noua membri ai CA al BNR, tolaniti in scaunele imbracate in piele de Cordoba, stil Ludovic al XIV-lea, si schimbind reciproc amabilitati academice.

Este tintirea inflatiei in vigoare? Da! Acest proces, cica, a si inceput, asa, pe nesimtite, de la 1 august, potrivit unui domn Popa, citat de Reuters.

Romani, stati on-line, BNR transmite pe Reuters cum creste pretul la energie si scade la cartofi in Piata Moghioros, si, daca se rateaza tinta de inflatie, poate o sa aflati si de ce si cum, in caz ca o rupeti binisor in engleza.

Sau, poate, mai aflati ce taxe se mai pregatesc, de la British Broadcasting Corporation de la Ionut Popescu, dupa majorarea TVA. Noi, ziaristii bastinasi, vom incerca sa fim pe faza, sa vedem ce va mai comunica guvernantii, bineinteles, citind dupa cei britanici.”

Link aici http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/1216194

Dupa o criza dureroasa, pierderea libertatii de expresie si un loc de munca exact la cei care au declansat, amplificat si prelungit criza

Luni, 1 August 2016

“O conjunctură periculoasă ce trebuie semnalată timpuriu (de Daniel Oanta)

Se aude prin târg că, din pricina conjuncturii, un personaj bizar, obsedat de tranzacţii în marjă, swapuri valutare, carry trade şi bonusuri de performanţă, s-ar putea cocoţa de pe umerii firavi ai unui partid direct la conducerea Băncii Naţionale a României. Aceasta este o instituţie extrem de importantă.
Într-o ţară normală, aşa ceva ar fi de neconceput, deoarece la Banca Centrală se iau decizii fundamentale şi fundamentate şi este necesar ca acestea să nu fie influenţate de frustrări personale sau de interpretări tulburi ale realităţii înconjurătoare. Cu toate acestea traseul profesional al tipului abundă în numiri, pasagere ce-i drept, în funcţii de responsabilitate privată sau publică, deci nimic nu e imposibil. De aceea este obligatoriu pentru noi, ca societate, să diminuăm la minim posibilitatea ca un asemenea ins să producă pagube prin votul său în Consliul de Administraţie al BNR, astfel încât deciziile acestui for să rămână în zona logicii şi a coerenţei. Omul trebuie oprit înainte să retragă aurul de la Londra şi să-l joace în marjă pe bursele internaţionale prin contracte „cap la cap” , pentru că s-ar putea să dea rateuri aşa cum a mai făcut-o în 2008, când în goana după bonusuri de trader a uitat că atunci când ataci moneda unui stat, este bine să te asiguri că ai şi lei, nu doar tupeu. Pe de altă parte, ar fi profund nedrept ca cineva care nu cunoaşte nici măcar statutul BNR să ajungă viceguvernator, când această condiţie trebuie îndeplinită şi de un referent de specialitate. Buna cunoaştere a limbii engleze nu este suficientă, iar cunoştinţele în domeniul economic trebuie musai să depăşească nivelul de bacalaureat al unui liceu de specialitate. Poate nu aş judeca atât de aspru „calităţile” profesionale ale domnului, dacă acesta nu şi le-ar fi expus atât de insistent în mod public. Un excurs printre nenumăratele postări publice în care el îşi dă măsura valorii intelectuale este revelator. Este nevoie de o muncă de Sisif pentru a demonta toate aberaţiile care mişună prin textele sale, acuzaţiile fără probe şi insinuările manipulatorii. Am ales mai jos doar câteva extrase din textele sale cu scurte adnotări, deoarece acestea, în mod normal, l-ar descalifica şi să treacă pragul instituţiei din Doamnei nr.8, ca simplu debutant.
-“Cand a avut pierdere (BNR, adica n.n.) suma a fost acoperita de la bugetul statului.” Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Este necesară atât aprofundarea legislaţiei specifice, cât şi o mai bună cunoaştere pe bază de studiu a relaţiei între banca centrală şi bugetul statului. BNR nu a luat niciun leu de la buget în nicio circumstanţă, în schimb varsă 80% din profit la bugetul public, acest din urmă fapt fiind considerat de către CE incompatibil cu principiul independenţei băncii centrale.
-“Tranzactiile in marja pe fondul unui regim valutar “curs cu flotare controlata” permite castigarea de benevolenta din partea majoritatii parlamentare.” Aici, dincolo de obsesia recurentă privind tranzacţiile cum altfel decât în marjă şi lipsa oricărui fundamentări în realitate, cred că corect ar fi fost “tranzacţiile în marjă permit” că sunt mai multe. Aberaţia privind “benevolenţa majorităţii parlamentare” n-o mai comentez.
-“Romania este ntr-o situatie speciala printre tarile Uniunii Europene.Are propria moneda.Aceasta situatie favorizeaza finantarea campaniilor electorale prin tranzactii in marja pe spatele unui curs de schimb manipulat strategic de catre BNR.” Primele două propoziţii sunt observaţii de gâgă. Ultima este o calomnie, în măsura în care s-ar sesiza cineva…
-“Greselile de politica monetara si de credit au facut ca Romania sa revina la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfarsitul lui 2008 de abia la sfarsitul anului 2014.” Este obligatorie pentru candidat aprofundarea factorilor care influenţează dinamica PIB, a consecinţelor recentei crize financiare internaţionale, precum şi a costurilor ce însoţesc ajustarea dezechilibrelor macroeconomice în astfel de situaţii.Plus faptul că, spre deosebire de FED nici o bancă centrală din UE nu e responsabilă de creşterea economică.
-“BNR a afectat economia reala dramatic prin greselile intentionate de politica monetara si de credit.” Vezi recomandarea de mai sus.
-“Bancile ce opereaza in Romania au fraudat sau au ajutat la fraudarea populatiei si a firmelor, sub atenta supraveghere a BNR.” Chestiunea nu poate fi tranşată decât în instanţă, oricum dă prost de tot în CV-ul unui aspirant la CA al BNR.
-“Miscarile de pret pe aur in sus si in jos sunt la nivel de zeci de procente in anumite perioade. Daca la aceasta volatilitate se opereaza in marja, efectul de levier, este usor de inteles de unde interesul pentru a “fideliza” un detinator de rezerva de aur, mentinuta in Londra.” Să sperăm că aspirantul nu va avea niciodată vreun cuvânt de spus în administrarea rezervei de aur.
-“Acest articol a fost adus in atentia publica de incercarea unora din BNR de a isi construi un supraguvern (Comitet de Macrostabilitate). Acest “guvern” dorea sa aiba aceeasi imunitate, sa afecteze economia Romaniei, sa directioneze captura spre firmele bidon dar sa fie imuni penal.” În principiu şi în cazul acestei afirmaţii ar fi nevoie de intervenţia instanţei. Din punct de vedere al legislaţiei europene este strict nevoie ca respectivul candidat la o funcţie în BNR să citească mai mult despre rolul şi componenţa Consiliului European pentru Risc Sistemic, să conştientizeze faptul că BNR face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale ca o condiţie a apartanenţei ţării la Uniunea Europeană. În general, este obligatorie consultarea tratatului de aderare al României la blocul comunitar, pentru a evita înţelegerea superficială a evoluţiilor aparent revoltătoare. Apoi, idea cu “acest guvern” sau “supraguvern” este copiatăde la cei care au vorbit în spaţiul public despre un proiect de lege pe care nici măcar nu s-au obosit să-l citească.În fapt este vorba despre un Comitet de macroprudenţialitate, existent acum în toate ţările Uniunii Europene cu excepţia României.
-“Votul britanicilor este in favoarea iesirii din UE. Brexit e pe bani. Pe multi bani. Pentru unii.” Candidatul trădează obsesii periculoase legate de bani mulţi. Mai ales dacă-i câştigă altcineva. Este posibil să fi pierdut în marjă.
-“Toata lumea realizeaza acum, dupa 8 ani, ca politica monetara si de credit a generat, declansat si agravat criza din Romania.” Referinţa de timp trădează obsesia pentru anul 2008 cand atacul pe leu a esuat. În ce priveşte “toată lumea”, eu cunosc în afară de candidat, doar o singură altă persoană convinsă de enunţ. Generalizările fără suport denotă o gândire mult prea puţin analitică.
-“Portofolii de valori mari au fost vandute pe nimic catre recuperarori sub privirea indestulata a supravegherii BNR, spre deliciul vanzatorilor si al cumparatorilor.” Este obligatorie citirea spre deplină înţelegere a noţiunii de liberă circulaţie a capitalurilor, a definiţiei titlului de creanţă, precum şi a definiţiei economiei de piaţă. Bibliografia studiată ar trebui să conţină, de asemenea, cadrul de reglementare, organizarea sistemului financiar bancar pe doua niveluri din România, rolul şi limitele funcţiei de supraveghere a sustemului bancar, potrivit legii.
-“Cum angajatorul BNR a reusit un exercitiu de lobby prin care salariile lor au fost exceptate de la taieri, nu a existat nici un motiv “economic” sa nu se sustina validitatea economica a taierii salariilor si a pensiilor pe langa fostul presedinte Basescu.” Această afirmaţie este falsă o sută la sută.1800 de angajati ai BNR pot depune marturie ca nu au fost deloc scutiţi de tăierea salariilor.
-“Profesia cu ponderea cea mai mare in creditele in franci elvetieni si in euro sunt jurnalistii si profesiile conexe. Justificarea pentru aceasta situatie este legata de contactul direct al acestei profesii cu instrumentele de manipulare si propaganda ale BNR.” Dincolo de exprimarea încâlcită, rendundantă şi greoaie (profesia cu ponderea cea mai mare sunt jurnaliştii şi profesiile…) şi aceasta este o afirmaţie fără niciun suport în realitate şi jigneşte întreaga breaslă jurnalistică, acuzând-o de lipsă de discernământ.
Închei acest periplu printre, repet, doar câteva dintre afirmaţiile publice ale posibilului aspirant. Şi, dacă până la urmă bunul simţ nu va avea câştig de cauză, las acest text aici, spre recitire periodică.”

Link aici http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/o-conjunctura-periculoasa-ce-trebuie-semnalata-timpuriu-117405.html

q.e.d.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Florin
01-08-2016 la ora 2:24 pm

Pai nu are o moneda 2 fete: cap si pajura ?
Jurnaliștii nu au voie si ei ? 🙂 🙂

EK
01-08-2016 la ora 3:09 pm

In urma articolului angajatului BNR poate se sesizează si comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Parlament, in special domnul Zamfir.

Din postarea angajatului la comunicare din BNR se înțelege ca la Doamnei 9 resursele instituției sunt folosite pentru denigrarea unui bloger.

Ciudat, articolul angajatului BNR omite sa facă referire la venitul si statutul de pensionar al masculului Alfa. Chiar era o treaba sa obținem o poziție oficiala in legătura cu acest subiect.

DIn conținutul articolului se înțelege ca angajatul BNR este singurul din instituția independenta care a fost sărit la bonus de șefii săi. Acum, printr-o conjunctură periculoasă ce trebuie semnalată timpuriu, spera o obțină mult visatul bonus.

AristotelCostel
01-08-2016 la ora 4:06 pm

… păi, dacă ai susținere și reușești să spargi barierele securisto-comuniștilor BNR, ai datoria morală să depui toate diligențele întru eliberarea… jurnalistului captiv de la BNR.

The big short
01-08-2016 la ora 5:33 pm

The Big Short . Oanta pupa 2 molii pe o perdea . Rușinea este doar un cuvânt in dicționar , pentru angajații acestei fortărețe nu există. Au nenorocit destine , au murit oameni , generații de tineri și-au luat lumea-n cap lăsând in urma copiii in îngrijirea bunicilor cu pensii absolut umilitoare după zeci de ani de muncă . Aceste molii au ros economia româniei bucată cu bucată si cum altfel trebuia să primească si bonus de performanta . Oare in ce au performant ? , CUM RAMANE CU FINANTAREA CAMPANIILOR ELECTORALE. ????.).

oana s
02-08-2016 la ora 8:59 pm

Multa frustrare din partea autorului in acest articol. Oare aveti credit in CHF, domnule Isar? “Macroeconomie si banking contemporan” – pacat ca nu aveti nimic in comun cu aceste cuvinte. Ce faceti dvs nu este altceva decat populism ieftin pentru cei care nu inteleg sau nu stiu cum functioneaza economia si pica in plasa.

Va suspectez ca tintiti postul eliberat recent in Consiliul de Administratie al institutiei pe care o huliti atat de mult in ultima vreme.. Sau poate vreti sa ii faceti jocurile doamnei Gorghiu, pare ceva mai calificata decat dvs.

Uitandu-ma in aceste momente la Realitatea TV si afland ca faceti doctoratul cu Isarescu, ma intreb daca nu cumva ati fost respins de cateva ori inainte sa va accepte.?! Asa s-ar explica frustrarea:))

@oana s
02-08-2016 la ora 10:46 pm

Mă întreb ce tema abordează d-nul Isărescu cel mai bine . Cred că tâlhăria in finanțe o stăpânește excepțional și atașat acesteia lipsa de predictibilitate . Sunt doctori in a crea plase pentru oponenții trădătorilor. DEGRINGOLADA este forma de exprimare .

COMENTEAZA