BNR si finantarea campaniilor electorale

18 iulie 2016 • General

Un milion de euro investiti intr-o anumita luna din 2008, in tranzactii in marja, putea sa aduca profit investitorului inca un milion de euro.

Conjectura: Guvernatorul BNR are o performanta atat de scazuta in atingerea singurului obiectiv al BNR, “tintirea inflatiei” prin ratarea obiectivului in 11 din cei 12 ani, incat nu poate fi reales pe merite.

Tranzactiile in marja pe fondul unui regim valutar “curs cu flotare controlata” permite castigarea de benevolenta din partea majoritatii parlamentare.

Cercetarile din domeniul economiei politice, analizand comportamentul bancilor centrale in peste 100 de tari si pe o perioada de peste 30 de ani, arata ca inainte de alegeri bancile centrale sunt mai inclinate sa intervina in piata desi exista costuri majore pentru economie deaorece functia de pierdere personala preia controlul de la cea de interes public.

Romania este intr-o situatie speciala printre tarile Uniunii Europene.

Are propria moneda.

Aceasta situatie favorizeaza finantarea campaniilor electorale prin tranzactii in marja pe spatele unui curs de schimb manipulat strategic de catre BNR.

Manipularea cursului de catre BNR, GENERAREA DE FONDURI PENTRU CAMPANII ELECTORALE, asigura realegerea de catre majoritatea din parlament a conducerii BNR.

Date conditiile prielnice din Romania pentru anumite speculatii si investitii, dezvoltate in corpul opiniei, acelasi Guvernator BNR care se tot alege prin parlament de zeci de ani, nu ar avea o problema sa se aleaga si Presedintele Romaniei daca tot la parlamentari va sta decizia si va dispune de acelasi instrumentar.

In aceasta cheie trebuie inteleasa si propunerea facuta de Academia Romana in Proiectul de Tara prezentat in 2016 de a modifica Constitutia Romaniei in sensul alegerii Presedintelui Romaniei de catre Parlament.

In perioadele preelectorale, pentru care Anul 2000 si respectiv perioada Octombrie 2008- Ianuarie 2009 reprezinta studii de caz, comportamentul si actiunile BNR au fost fundamental diferite de cele ale celorlate Banci Centrale din Europa.

Anul 2000 este relevant pentru a intelege finantarea unei anumite campanii electorale.
Pentru a castiga alegerile prezidentiale, Iliescu a trebuit sa ia din voturile lui Stolojan pentru ca acesta sa nu intre in turul 2. Iliescu stia ca in turul 2 ar fi pierdut in fata unui candidat de dreapta. In consecinta pe ultima suta de metri in competitia electorala a intrat Mugur Isarescu. Acesta si-a facut bine rolul de a permite lui Vadim Tudor sa intre in turul 2, extragand voturi de la Stolojan.

Pentru finantarea campaniei electorale, Isarescu pe langa ajutorul de la Iliescu prin instrumente de tip Hrebenciuc (exista déjà un dosar in instanta pentru instrumente de tip Hrebenciuc aplicate la Campania din 2009) a apelat si la expertii in tranzactii in marja.

Avea nevoie de fonduri rapid si intr-o piata controlata prin manipulare pentru a nu pierde. Trezorierul BCR, Marian Miclea a devenit trezorierul campaniei candidatului Mugur Isarescu. Pe fuga si avand nevoie de bani apelezi la ce stii si ce poate fi manipulat catre un castig sigur si rapid.

Revenind la explicatia aplicarii tranzactiilor in marja la finantarea campaniilor electorale respectiv la realegerea conducerii, BNR reactioneaza foarte diferit de celelate Banci centrale.

Argumentele aduse in continuare sunt in favoarea ipotezei potrivit careia comportamentul idiosincratic al BNR nu poate fi inteles urmand teoriile economice standard.

Conjectura noastra este ca actiunile BNR ar trebui sa fie analizate din punctul de vedere al Teoriei de Agent ( motivatii la nivel personal si capital uman relational) si privite din perspectiva a ceea ce se numeste “ functie pierdere personala”.

In perioade preelectorale, la nivel parlamentar sau al consiliului de administratie al BNR, interesele personale se indeparteaza semnificativ de “functia pierdere a societatii Romaniei”, altfel spus de interesele romanilor. Acesta este motivul pentru care se inregistreaza atatea decizii de politica monetara si de credit care penalizeaza economia reala.

BNR ar trebui in realitate sa minimizeze prin actiunile de politica monetara si de credit exact “functia pierdere a societatii Romaniei” si nu “functia pierdere personala”.

“ Functia pierdere personala” poate fi definita ca si interesul si motivatia personala a membrilor Consiliului de Administratie al BNR, si ne vom referi la Guvernatorul BNR ca si principal exponent date fiind multiplele realegeri, de a fi realesi de catre Parlamentul Romaniei pentru inca un mandat.

“Functia pierdere a societatii Romaniei” este data de “distanta” valorii realizate a indicatorilor de anumite tinte asumate ca de exemplu tinta de inflatie sau/si tinta de crestere economica si/sau tinta de rata somajului (toate aceste functii se regasesc in modelarea macroeconomica).

Obiectivul principal al BNR, tintirea inflatiei, a fost ratat in mod sistematic in 11 din ultimii 12 ani.
Guvernatorul BNR a fost totusi reales, ceea ce sugereaza ca argumentele folosite sunt diferite de performanta demonstrata, cum se intimpla in cazul Guvernatorilor altor Banci Centrale.

Guvernatoul BNR si Consiliul de Administratie sunt numiti de Parlamentul Romaniei pentru o perioada de 5 ani si nu au o limitare la numarul de reinoiri ale mandatelor, limitare ce se aplica in alte cazuri.

Prin urmare este imperios necesar pentru oricine doreste sa fie reales/ales sa fie prietenos cu politicienii in general si in particular cu noua majoritate parlamentara de fiecare data cand se tin alegeri generale.

Din acest interes deriva si comportamentul diferit al politicii monetare si de credit sub stress/conditionare preelectorala.

Atitudinea prietenoasa este mai pregnanta cand nominalizarile pentru Consiliul de Administratie al BNR au loc in apropierea alegerilor generale, cum a fost cazul Romaniei la sfarsitul lui 2008.

Regimul valutar al Romanie este intitulat “curs cu flotare controlata”; prin urmare Guvernatorul BNR este principalul decident in materie de interventii pe piata valutara si in ce priveste nivelurile de curs care trebuie temporar atinse ori protejate.

Moneda locala are convertibilitate totala, piata este putin adanca si principalul jucator in piata este BNR iar dobanda de interventie este mentinuta in general la nivele foarte ridicate dupa standarde europene date tintele de inflatie auto-asumate.

! Legat de nivelul ridicat de dobanda mentinut in Romania, intr-o opinie viitoare am sa dezvolt mecanismul de tranzactionare in marja pe titluri de stat, principalul motiv pentru mentinerea dobanzilor ridicate in Romania. Al doilea motiv pentru mentinerea dobanzilor ridicate cand toate celelalte banci central coboara dobanzile este subventionarea de catre BNR a pierderilor bancilor, pe seama cheltuielilor statului, a firmelor si a populatiei care detin credite in lei.

Una dintre principalele strategii de trading la nivel global este asa numitul “carry trade”.
Potrivit investopedia.com , strategia de “carry trade” este “ o strategie in care un investitor vinde o anumita moneda cu o dobanda relativ scazuta si foloseste fondurile obtinute pentru a cumpara o alta moneda cu dobanda mai ridicata. Un trader care foloseste aceasta strategie intentioneaza sa monetizeze diferenta dintre dobanzi care, poate fi substantiala, depinzind si de nivelul de leverage (efect de pirghie) folosit”.

Pe un exemplu bazat pe realitatile romanesti un investitor care intra intr-un carry trade pe eur/ron, vinde euro, o moneda cu dobanda redusa, si cumpara leu, o moneda cu dobanda ridicata.

Investitorul care intra intr-o astfel de strategie capteaza diferenta intre cele doua dobanzi atita timp cat cursul eur/ron nu se misca in defavoarea lui, altfel spus strategia este profitabila atita timp cat diferenta intre dobanzi este mai mare decat deprecierea leului fata de euro.

Pe exemplul de inceput de opinie, in 2008 au fost mai multe luni in care la un milion investit se putea obtine un milion de euro profit. Pentru asta la un multiplicator de 1 la 10 (foarte comuna) era necesar un diferential de dobanda de 10% si un curs fix (swapurile O/N au ajuns la dobanzi implice pe lei de 1000%). Pentru initiatii sistemului care “simt” intentiile BNR, se poate merge cu multiplicatori mai mari de 1 la 100 care dubleaza suma la diferentiale mult mai mici de dobanda.
Strategia in conditii de manipulare se dovedeste profitabila in permanenta. BNR tine dobanda sus si cursul fix pe perioada investitiei respective. Dupa ce clientul se inchide, sare cursul/se depreciaza leul fata de euro, pentru a oferi o noua trambulina de intrare.

Daca pe perioada de investitie cursul manipulat de BNR se intareste profitul pe cont este si mai mare.

Daca in plus mai si “simti” cand BNR intervine pe curs atunci la milionul investit poti adauga inca unul la nivel de zeci de minute. Avand certitudinea ca “simti” BNR cum trebuie cresti leverage-ul pozitiei. Din cand in cand manipulatorii oficiali sunt depasiti de evenimente si sunt la randul lor manipulati.

Supararea BNR din octombrie 2008 a provenit exact din faptul ca piata i-a pedepsit pentru autosuficienta si le-a curatat toate conturile de marja dedicate alegerilor din noiembrie 2008. Refacerea conturilor a fost posibila de abia dupa noiembrie 2008 in pregatirea prezidentialelor din 2009.

Cand se foloseste efectul de pirghie profiturile pot fi enorme.

Conform investopedia.com efectul de pirghie este “ utilizarea de instrumente financiare diverse ori a capitalului imprumutat, ca de exemplu marja, pentru a creste rentabilitatea potentiala a unei investitii”.

Intr-un mediu “controlat” de BNR cum este cursul cu flotare controlata al leului, cu perioade extinse de volatilitate scazuta, trambuline pentru reintrarea in noi pozitii si cu un diferential de dobanda semnificativ, strategia de carry trade mai ales prin conturi in marja ( profitul fiind sporit prin efectul de levier) este strategia ce merita a fi urmata mai ales daca informatia nu este publica.

Mentinerea unei diferente atat de mari intre dobanzi cum face BNR in Romania, inclusiv in perioade de recesiune profunda (minus 7,1% in 2009) indeparteaza actiunile de politica monetara si de credit ale BNR de la comportamentul celorlalte banci centrale din lume care sustin economia reala, mai ales in lipsa presiunilor inflationiste.

Riscul intr-o strategie de carry trade este legata de incertitudinea miscarii ratei de schimb, in cazul Romaniei referindu-se la deprecierea leului.

Cu un curs controlat de BNR, incertitudinea devine certitudine pentru conturile care “simt” ce are de gand sa faca BNR.

Raportat la doua dimensiuni, diferentialul de dobanda si volatilitatea cursului, leul tranzactionat contra euro si in trecut contra dolarului se situeaza in categoria preferata de investitori si anume diferential de dobanda mare si volatilitate redusa.

Desigur ca pretul platit de societatea romaneasca a fost acumularea de derapaje economice pentru ca evolutia cursului de schimb sa poata fi tranzactionat atat de profitabil.

Asa se justifica si aprecierea leului pana la un curs de 3,1 lei pentru un euro. Exportatorii au fost scosi in afara pietei chiar inaintea aderarii la Uniunea Europeana iar cetatenii au intrat in imprumuturi in valuta la un curs nesustenabil, atat in euro precum si in franci elvetieni.

Dat fiind ca Guvernatorul BNR are o performanta atat de scazuta in atingerea singurului obiectiv al BNR, “tintirea inflatiei” si prin urmare nu poate fi ales pe merite, scopul personal principal este de a se asigura de benevolenta parlamentarilor din fiecare nou parlament.

Prin urmare, comportamentul Guvernatorului BNR in perioadele preelectorale trebuie scrutinizat, incluzind actiunile care favorizeaza conturile de tranzactionare in marja, o potentiala buna sursa de bani pentru partid.

Desi in continuare nu este o demonstratie solida a conjecturii, cu siguranta reprezinta elemente care ridica o sumedenie de intrebari.

Conjectura explica mult mai bine decat teoriile economice traditionale, care se concentreaza pe actiuni indreptate spre atingerea binelui societatii, comportamentul diferit al Guvernatorului BNR fata de cel al celorlalti guvernatori de Banci Centrale.

1) Interventiile valutare in piata sunt realizate prin anumite banci care beneficiaza de informatie privata si asimetrica fata de ceilalti participanti referitor si la intentia si nivelele favorizate de BNR, informatii care pot favoriza conturile de tranzactionare in marja;

2) NBR a realizat in conditii de lipsa de lichiditate in piata, ca de exemplu Octombrie 2008, swapuri doar cu un numar mic de banci la dobanzi preferintiale care puteau ajuta la inchiderea pozitiilor din conturile de marja

3) Conturile de tranzactionare in marja nu sunt oferite de toate bancile ci doar de citeva; conturile sunt tinute atat in Romania precum si in exterior iar lipsa de lichiditate a perechii valutare masurata prin spread-uri mari este solutionata prin asa numitele tranzactii bilaterale spate in spate;

4) unele banci se specializeaza pe deschiderea de pozitii iar altele pe inchiderea de pozitii pentru a oculta circuitele

5) In anumite situatii paticipantilor la piata li s-a cerut sa nu lucreze cu bancile nerezidente, prac o limitare pe ascuns a convertibilitatii monedei nationale, pentru ca BNR sa poata sa mute mai usor cursul la nivelul dorit;

6) In anumite situatii BNR a preset actionarii bancilor comerciale sa schimbe trezorierii

7) In anumite situatii, BNR a manipulat presa cu informatii false pentru a ascunde anumite actiuni si pentru a crea scenarii false. De exmplu, in Octombrie 2008, BNR a scos lichiditatea din piata si dobanzile au sarit ajungand la nivelele de 1000%. In perioada preelectorala si cu circumstante de piata mult diferite de ceea ce a transmis BNR catre politicieni, BNR a incercat sa ascunda realitatea de opinia publica.

8) BNR a folosit presiunea pentru ca 5 banci din 10 sa tina dobanda in pagina de fixing in intervalul 18% cu 24% in timp ce celalate 5 (inclusiv o banca de stat) cotau 30% cu 99%, pe fondul penuriei de lichiditate. Miscarea BNR de interventie in manipularea cotatiilor din piata este similara, dar de o mai mare amploare si cu implicatii mai mari, cu cea a vice guvernatorului Tucker de la Banca Angliei in raport cu Barclays, motiv pentru care nu a mai ajuns Guvernator al Bancii Angliei.
Pentru a ascunde aceasta interventie de a mentine artificial dobanzile doar in pagina reduse, BNR a creat o poveste bine promovata de partea mai putin independenta a presei din Romania, potrivit careia celelalte 5 banci, care in realitate cotau correct, au manipulat piata. BNR a gasit inspiatie in fimul “Wag the dog” pentru a distrage atentia de la cele facute. Pentru a isi confirma povestea BNR a generat o investigatie a Consiliului Concurentei. Dupa 4 ani si dupa verificari cu partenerii europeni, Consiliul Concurentei a invalidat povestea BNR.

9) In lipsa de justificare pentru departamentele interne de audit a nivelelor la care trebuiau inchise conturile de marja (pierderile erau prea mari) BNR a blocat administrativ dobanzile de piata la luna care puteau fi afisate de pagina Reuters la 18,25%, desi situatia de lichiditate nu justifica acest nivel. Ca si paranteza aceasta actiune a BNR a debilitat si mai mult conditiile de lichiditate din piata, fapt care cumulat cu noile restrictii de creditare care au fost introduse din noiembrie 2009, au precipitat si agravat recesiuneaRromaniei.

10) In anumite situatii BNR a mentionat nume de banci fara o justificare reala catre presa pentru ca mass media sa exercite presiune

11) In Octombrie 2008 BNR a lansat povestea “atacului” pe curs, chiar inaintea alegerilor parlamentare pentru a induce metafora bun/rau in imaginarul electoratului chiar daca interventiile BNR au fost mentinute la acelasi nivel in trimestrul 4 din 2008 ca si in trimestrul 1 din 2009 iar deprecierea cursului in primul trimetru din 2009 a fost aproape dubla fata de cea din trimestrul 4 2008;

12) In anumite situatii reprezentantii BNR si-au pierdut controlul emotional pentru ca ratele din piata nu urmau propriile dorinte, straniu in conditiile in care retorica publica a BNR este ca nu comunica un anumit nivel de curs dorit, ceea ce sugereaza o decuplare a functiei private de cea societal

13) BNR a permis miscarea cursului de schimb departe de echilibru, vezi 3,1 in 2007 , facilitand strategia de carry e.g. a mentinut rata de schimb departe de echilibru prin scoaterea lichiditatii din piata doar in perioada preelectorala si a permis ca rata de schimb sa sara cu 14% chiar dupa alegeri, mentinand cursul de schimb ulterior o perioada indelungata de timp la acest nivel, cu volatilitate redusa a cursului , si dublata de injectare de lichiditate pentru facilitarea deschiderii de noi pozitii;

14) S-au oferit trambuline pentru investitorii care au aparut la momente diferite in timp, conform informatiilor oferite in opinia consilierului Croitoru, de la BNR.

15) Suprautilizarea limbajului dublu cu aparenta dezinformare a anumitor decidenti politici care probabil cunosteau realitatea si cu o manipulare clara a populatie in a accepta schimbari de lunare ( uneori si mai dese) in opiniile si prognozele BNR.

16) Tranzactionarea in conturi in marja pe eur/ron poate fi o sursa buna de bani pentru partidele care sunt in joc electoral si care contribuie la alegerea conducerii BNR.
Toate faptele/ipotezele dezvoltate mai sus se constituie in argumente ce sustin conjectura.

Cercetarile din domeniul economiei politice, analizand comportamentul bancilor centrale in peste 100 de tari si pe o perioada de peste 30 de ani, arata ca inainte de alegeri bancile centrale sunt mai inclinate sa intervina in piata desi exista costuri majore pentru economie deaorece functia de pierdere personala preia controlul de la cea de interes public.

Pe exemplul romanesc interventiile BNR care favorizau leul s-au intensificat inclusiv in ultimul trimestru al 2012 desi leul era stationar sau chiar intr-o usoara apreciere.

Intr-un mediu controlat de BNR, mentinerea unui regim de schimb controlat cu volatilitate scazuta , cu momente de salt si cu dobanzi ridicate, functia de pierdere privata si interese personale departeaza actiunile de politica monetara si de credit ale BNR de interesele societatii si ale economiei reale.

Cu ratari sistematice ale singurului obiectiv al BNR, realegerea Guvernatorului are nevoie de multa convingere la nivel politic.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

11 Comentarii

Ek
18-07-2016 la ora 11:37 am

LUPUL LA VISTERIE

Până mai ieri un coate goale,
Un scarta, scarta , pe hirtie
Un amploaiat ce tot linge la oale ,
Ajunse lup la visterie .
Se puse Lupul pe haleala,
Sa-înfulece ce-i pica-n gura
Fara sa steie la tocmeala ,
Manca mai tot ce fu pe batatura .
Si uite-așa din toată-agoniseala ,
Ce-au strâns-o gospodarii intr-o viata
Se-alese praful, se duse pricopseala ,
Cum pe mosor, se deapana o ata .
Pun o singura întrebare…
E o-ntimplare, sa fi mare ?

#beatthisoanta #haicueducatiafinaciara #vindovezile

marinik
18-07-2016 la ora 1:09 pm

Oau

Da.....
19-07-2016 la ora 10:10 am

Fain material !!! Mulțumim Lucian Isar !!!. Mă întreb dacă mai funcționează AUTOSESIZAREA in codul penal . Tocmai s-a lansat “”Strategia anticorupție “”. Din păcate funcționează doar pe direcția înainte , nu are marșarier, si nu funcționează pentru intangibili . Mai acum câțiva ani făceau cursul după numărul cepelor din piața , a morcovilor , legături de pătrunjel , iar Consiliul Concurentei făcea bai de nămol si se făcea ca-i orb si surd in timp ce tara mergea spre nicăieri . Rezultatul este foarte vizibil și sclavagismul de la Berevoiesti este doar o firimitură din marea sărăcie și sclavagismul extins .

Calin-Dinu Zamfirescu
19-07-2016 la ora 1:00 pm

Articolul vizeaza o nisa accesibila doar unora. Dovedeste o temeinica implicare si intelegere a instrumentelor, politicilor monetare si practicilor bancilor centrale. Are taria de a da la o parte aura falsa a guvernatorului. Pacatuieste, insa, printr-o slaba structurare a frazelor si o abundenta de erori de redactare sau gramaticale. Dincolo de acestea, felicitari pentru continut.

Sofia
19-07-2016 la ora 1:10 pm

Păcatele sunt nesemnificative in raport cu valoarea conținutului .

Econ101
19-07-2016 la ora 5:09 pm

Un material foarte interesant.
Legat de cursul de schimb si de declaratiile privind interventiile din piata valutara, invit pe cei interesati sa urmareasca cu atentie intervalul 14:04 – 14:17 al acestui material relativ recent:

https://www.youtube.com/watch?v=tdZoQFbVLNQ

[…] langa tranzactiile in marja pe cursul de schimb despre care am scris in opinia http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-finantarea-campaniilor-electorale, a carei facilitare este realizata de BNR prin manipularea cursului si pastrarea ridicata a […]

[…] langa tranzactiile in marja pe cursul de schimb despre care am scris in opinia http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-finantarea-campaniilor-electorale, a carei facilitare este realizata de BNR prin manipularea cursului si pastrarea ridicata a […]

[…] Disperat sa livreze, conform promisiunii pentru care ar fi putut fi reales in 2009 drept Guvernator al BNR, a intervenit pe piata valutara fara a steriliza, asa cum au facut celelalte bănci centrale din lume. Detalii despre miza in http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-finantarea-campaniilor-electorale/ […]

[…] Disperat sa livreze, conform promisiunii pentru care ar fi putut fi reales in 2009 drept Guvernator al BNR, a intervenit pe piata valutara fara a steriliza, asa cum au facut celelalte bănci centrale din lume. Detalii despre miza in http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-finantarea-campaniilor-electorale/ […]

3estuary
13-01-2022 la ora 1:07 am

2compulsory

COMENTEAZA