BNR si aurul la Londra, cat sa iasa de o ciunga (cu linkuri active)

5 iulie 2016 • General

Pretul aurului creste. Stirea aici http://m.hotnews.ro/stire/21131137. Cu atat este mai valoros sa gasesti pe cineva sa iti dea aurul spre buna pastrare.

Vestea buna prezentata de presa din Romania este ca BNR a dus 60% din rezerva de aur a Romaniei la Londra si nu in Mumbai, India ( ca sa nu mai vorbim de Moscova, Rusia). Inseamna ca cineva a validat ca aurul are o anumita calitate si e in lingo-uri, nu este aur in bijuterii si alte podoabe.

Pentru a vizualiza cum arata atata aur este util urmatorul site. Asa pot vedea si ziaristii plimbati de guvernator daca au vazut TOT or puteau fi usor fentati de volumul corespunzator unei tone de aur:
http://demonocracy.info/infographics/world/gold/gold.html

Vestile proaste sunt mai multe si continua in restul opiniei.

Piata tranzactiilor cu aur fizic este extrem de opaca. BNR oricum nu este supravegheata corespunzator nici in ce priveste gestionarea rezervei statului nici a cheltuielilor discretionare “din profit”.

Pentru a exemplifica opacitatea pietei si motivatia, cat de o ciunga a BNR, de a tine aurul fizic in Londra, merita mentionat ca in 2013 Banca Centrala a Germaniei a fost nevoita in urma unui control al Curtii de Audit (ce a mentionat exact opacitatea utilizarii aurului) sa retraga aurul depozitat la Paris si partial cel depozitat la New York. Link aici http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/investing/gold/9805693/Gold-price-on-the-rise-How-to-invest-in-bullion.html

Este o practica frecventa in tarile bananiere ca potentatii locali sa vanda avutia nationala or sa faca “servicii” strainilor cu dare de mana si/sau influenta. La schimb liderii bananieri primesc finantarea scolii copiilor in strainatate si articole laudative in presa straina. Cu articolele respective se lauda la locali cate contacte au si cat de apreciati profesional sunt. Desigur aparitia unui astfel de articol costa tara cat toata publicatia, daca luam in consideratie cat se lasa pe masa la negociere.

Tranzactiile cu rezerva de aur fac parte din arsenalul de instrumente aflat la dispozitia unei banci centrale.

Tranzactiile Nu sunt transparente, Nu se liciteaza si se realizeaza prin negociere.

Volumele sunt foarte mari ceea ce permite negocieri voit slabe din partea categoriei banci centrale din tari emergente si fara control independent.

Pentru a avea o idee de sume, la un curs al aurului de 1 346 dolari pentru o uncie, valoarea unei tone de aur este de aproximativ 39,3 milioane de dolari. N.B. Nu acesta a fost maximum recent al pretului aurului.

60 de tone de aur reprezinta aproximativ 2,36 miliarde de dolari.

La sumele acestea comisioanele pentru ciunga sunt de zeci de milioane de dolari. Paguba pentru statul roman, rezultatul negocierii voit slabe este de sute de milioane de dolari. Curtea de conturi si Parlamentul se uita dupa fraude de sute de dolari, dar la BNR merg probabil pe incredere.

An dupa an, se aduna paguba si ciunga.

De exemplu acum Venezuela face swapuri cu Citibank si Deutsche Bank pentru a obtine valuta necesara importurilor. Pentru a intra in acorduri de swap cu aceste banci, in prealabil Venezuela a trimis aurul la Banca Reglementelor Internationale (BIS). Link-urile aici https://next.ft.com/content/ff152baa-ee4f-11e4-98f9-00144feab7de#axzz4DQOuRCGv,  aici http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0VE1AT, 

Exista mai multe instrumente care pot fi folosite pe pietele de aur, ghidul de la Londra putand fi consultat aici http://www.lppm.com/files/otcguide.pdf.

Pentru o introducere in pietele pe care se tranzactioneaza materii prime o buna introducere poate fi gasita aici https://www.amazon.com/Mastering-Commodities-Markets-step-step/dp/0273768123

Imprumutul de aur fizic este una dintre cele mai folosite instrumente de catre BNR. Detalii despre cum functioneaza aici http://unstats.un.org/unsd/nationalaccount/AEG/papers/m2repurchase.pdf.

BNR poate da aurul cu imprumut atat bancilor centrale si precum si probabil unor banci comerciale favorite, informatie trata drept secret bancare Desigur acestea nu pot avea decat cuvinte de lauda despre BNR mai ales ca nici nu le vine sa creada cati bani fac pe “relatia” BNR.

Aceste banci folosesc aurul imprumutat sa il vanda direct in piata pentru a obtine lichiditati, sa garanteze linii de credit, sa intre in tranzactii de swap contra valuta.

In conditii de stress in piete unele banci comerciale si chiar banci nationale dau bani buni pentru a putea imprumuta aur.

Probabil ca la un moment dat o Institutie cum e Curtea de Conturi or Parlamentul Romaniei va decripta cat primeste BNR pentru a permite imprumutarea rezervei nationale de aur si desigur pe ce se duc banii obtinuti: masini, softuri, chermeze, protocol, marketing si publicitate.

Detalii despre imprumuturile de aur fizic facut de banci similare BNR catre banci comerciale, pentru a le ajuta aici https://next.ft.com/content/c2b92910-40fe-11e1-b521-00144feab49a#axzz4DQOuRCGv
Un alt instrument popular pentru BNR este swapul pe aur.

Despre istoria swapurilor pe aur. http://www.zerohedge.com/news/2014-11-15/how-central-banks-use-gold-swaps-boost-their-gold-holdings

In cazul swapurilor pe aur este relevanta situatia pietei la termen.

Despre contango, backwardation si implicatiile tranzactiilor bancilor central aici http://www.sunshineprofits.com/gold-silver/dictionary/contango-gold/ si aici http://www.gata.org/files/TomFischer-GoldContango.pdf.

Asa cum spuneam si intr-o emisiune recenta la Antena 3, piata la termen pe aur se poate misca din contango in backwardation si inapoi. In aceste momente, pentru a decide cam cati bani a pierdut BNR (in afara comisionului dus pe ciunga) este important de stiut in ce conditii de piata s-au facut tranzactiile.

Despre miscarile curbei forward la aur aici https://www.bullionstar.com/blogs/koos-jansen/new-york-and-london-gold-in-backwardation/ si aici https://www.bulliondesk.com/gold-news/gofo-gold-lending-rates-swing-to-contango-as-spot-price-hits-3-mth-high-88125/.

Cum nu stim cand si in ce conditii se “ocupa” BNR de rezerva de aur parcata in Londra, nu putem spune cat pierde la tranzactie or cat poate fi ciunga.

Este de presupus totusi ca o entitate a statului roman, independenta de BNR, stie exact pe mana cui a fost lasata rezerva de aur: banca centrala, banca comerciala, contract de depozitare, de imprumut, de swap. Intr-o lume “rautacioasa” nu ai vrea sa te prinda Brexitul cu complicatii legale, de jurisdictie or de instrument…

Povestea aurului romanesc este mult mai intortocheata si nu se rezuma doar la BNR si afacerile cu banci sau la Rosia Montana.

BNR stie de ce si pe ce. http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/1188278
 




Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

27 Comentarii

[…] nivelul salariilor de la noi ramane in continuare, comparativ cu tarile din Vest, foarte scazut, dar mentinerea situatiei te conduce automat la taieri drastice de la investiile publice – lucru […]

Sofia
06-07-2016 la ora 5:58 am

Menținerea salariilor la un nivel penibil de mici este un semn de umilință , barbarie si dispreț față de cetățenii româniei . Mă refer atât la unii angajați din sistemul de stat , dar mai ales in sistemul privat. Se vanvura falsa idee cs vezi doamne băncile au dat credite mai mari într-o perioada s-au alta pe motiv de dobânzi mai mici si alte aiureli . Nu !!! Cetățenii fie tineri ori mai vârstnici sunt împinși spre a se împrumuta întrucât nivelul de salarizare si pensiile civile sunt la nivel de asistat social . Cum explică cineva o situație in care deși un tânăr lucrează 8-12 ore pe zi primește un salariu între 1000 si 1500 lei pe lună ???, Un torționar primește o pensie de 7000- 9000 si mai mult , in condițiile in care orice funcție ai putea avea , orice performanta la privat nu prea primești un salariu de aceste dimensiuni. Nici guvernanții nu au pe hârtie se care să concureze cu pensiile torționarilor si altor privilegiați . Până nu se va crea un sistem din care să dispară hoția ,minciuna.ipocrizia , să se schimbe mentalitatea ca poți face orice si nu răspunzi cs ești mai presus de lege , romania nu se va ridica de jos . Privitor la aurul româniei , sperăm ca indiferent cine a luat decizii in numele si pentru tara dar in sensul trădării , pentru trădare să răspundă
. De data aceasta vor lua o mare teapa toți cei cu metri cubi de euro furați si convertiți in aur , probabil că moneda de referință va fi una la care infractorii nici nu visează
Ca un exemplu cantitatea de vin dintr,-o tara ,ori cantitatea de plante medicinale , ori alte instrumente astfel că vor da un lingou pe o felie de pâine și un ceai care să le calmeze nebunia de care dau dovadă.

Sofia
06-07-2016 la ora 6:44 am

Sper ca Domnul Ghetea să fie nevoit să-si ducă ghiulul la o casă de amanet , să primească uriașă suma de 1ban pe el , iar cu unghia aia de la degetul mic să-l zgarie pe fata pe Isărescu . Oricum nu va curge sânge chiar dacă bea tot vinul din propria-i podgorie la cat botox a primit , nu mai mișcă nici un mușchi. Atât de devalorizat să fie cam cat a devalorizat sistemul susținut de ei ipotecile la creditele acordate si apoi vândute către săgețile lor pe un preț de nimic . Au jucat viețile oamenilor la pariuri .

AristotelCostel
06-07-2016 la ora 5:49 pm

Obiectivul e “BNR” la brutărie? 😀

Rocky
06-07-2016 la ora 7:53 pm

Dl Isar, chiar si pentru un cititor neavizat, aceasta “opinie” este, ca sa fiu amabil, o idiotenie la granita dintre impostura si teoria conspiratiei. Pentru unul avizat, pare clar ca ati uitat sa va luati medicamentele.

turturescu
06-07-2016 la ora 8:42 pm

cine verifica ce face BNR-ul cu aurul națiunii? reprezentanții BNR nu răspund in niciun fel.

AristotelCostel
07-07-2016 la ora 4:46 pm

Gândacul de bucătărie al BNR, analfabetul economic Oanță, lovește securistic la temelia… barei:

“Fără a dispune de talentul necesar unei astfel de îndeletniciri, desigur respectabilă, dl.Lucian Isar publică, de o bună vreme încoace nişte mini-panseuri având drept fir roşu conducător atacul la adresa Băncii Naţionale a României. ”

“acumularea de frustrări trebuie să îşi găsească debuşee”

“Pentru orice observator cât de cât atent este evidentă însă tonalitatea mult prea agresivă apărută în textele promovate de dl. Isar de când în sânul clasei politice au apărut iniţiativele legislative ce urmăresc să submineze independenţa băncii centrale. ”

“articolaşe”

“afirmaţii aiuritoare”

“textulețul”

“nu mai vorbim de potenţiale costuri legale” (A M E N I N Ț A R E S E C U R I S T Ă!!! 🙂

“ceva logică servim şi noi la public?”

BNR începe campania de_denigrare, atacul fiind cea mai bună apărare, Oanță neoferind niciun răspuns, ci o simplă bășcălie pseudojurnalistică în interesul stăpânilor lui care l-au luat sub aripă la BNR.

De departe cele mai jignitoare afirmații ale gândacului de bucătărie Daniel Oanță, purtătorul de microbi BNR, sunt cele legate de nevinovăția comitetului sovietic neales și iresponsabil care ar fi trebuit să decidă și să aprobe orice în România. Vezi Doamne, propunerea securistă a BNR-ului s-ar fi bucurat de votul parlamentarilor care sunt reprezentații poporului, deci comitetul stalinist ar fi fost democratic.

P.S. Rocky Bombalău de mai sus e Oanță.

AristotelCostel
07-07-2016 la ora 4:51 pm

Banca Centrală a Sloveniei confirmă anchetarea guvernatorului Bostjan Jazbec

Oanță… se strânge lațul!!!

AristotelCostel
07-07-2016 la ora 6:06 pm

E win-win, fie acționarii au fost furați prin decizia lui Bostan, 🙂 fie Nova Ljubljanska și-a trișat acționarii sub “supravegherea” BNS.

Totul a fost făcut pentru liniștea… sistemului bancar. Ce bine prindea acum o Europă federală în care mandatul poliției locale să nu fie valid în instituția… republicii imperiale. 😀

P.S. Bail-out-ul datează din 2013, Bostan, ex senior advisor with the IMF, a fost ales guvernator în primăvara lui 2013. Curat teoria conspirației, iar gândacii de bucătărie sunt o invenție și o închipuire a frustraților ilogici, desigur.

[…] Instrumentele ce pot fi folosite de BNR pentru a obtine venituri suplimentare din detinerea de aur fizic au fost prezentate in opinia (acum cu linkuri active) http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-aurul-la-londra-cat-sa-iasa-de-o-ciunga/ […]

[…] Instrumentele ce pot fi folosite de BNR pentru a obtine venituri suplimentare din detinerea de aur fizic au fost prezentate in opinia (acum cu linkuri active)http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-aurul-la-londra-cat-sa-iasa-de-o-ciunga/ […]

[…] Citiţi mai multe pe blogul economistului Lucian Isar chiar aici –> BNR si aurul la Londra, cat sa iasa de o ciunga […]

[…] BNR si aurul la Londra, cat sa iasa de o ciunga (cu linkuri active) […]

Ion Corbu
19-08-2016 la ora 11:42 pm

Republica BNR este mai tare decât statul român! Şi este deasupra acestuia şi are puteri discreţionare.
BNR face politica monetară şi ţine sub control inflaţia. BNR autorizează funcţionarea băncilor şi acordă împrumuturi de ultimă instanţă. Prin urmare, BNR este operator activ (jucător) în piaţa monetar bancară. BNR este reglementator. Adică “legiuitor” al pieţei bancare. BNR supraveghează piaţa monetar bancară. Prin urmare, este şi arbitru. Şi, practic, nu dă socoteală nimănui. Prezintă periodic nişte rapoarte publicului şi Parlamentului.

Din punct de vedere managerial, este de neadmis ca o entitate să fie şi reglementator, şi supraveghetor şi operator, adică, jucător şi arbitru. Aşa se explică faptul că în câţiva ani, deşi economia a funcţionat bine, a exportat mult (de ex. 2014 a exportat cca 51 mld euro, de vreo 5 ori mai mult decât în cel mai bun an al lui Ceauşescu) leul s-a devalorizat cu cca 50%.

Ce ar trebui făcut? Înfiinţarea de urgenţă a unei entităţi autonome de supraveghere a pieţei monetar bancare, inclusiv a BNR. Pentru că BNR nu funcţionează cu îngeri sau cu zei. Ci cu oameni. La fel de imperfercţi ca toţi oamenii. Ori piaţa de capital, piaţa asigurărilor, a fondurilor sunt supravegheate de ASF.. O entitate independentă care nu este şi jucător în acele pieţe. Este reglementator şi supraveghetor-arbitru. De ce oare piaţa monetar bancară să fie supravegheată de un jucător, fi el şi unul mai special, cum este BNR? Ar fi oare corect ca BVB să fie supraveghetor-arbitru al pieţei de capital? Evident că nu. Aşadar, ori se înfiinţează cât mai repede o entitate de supraveghere a pieţei monetar-bancare (ASPMB) ori se acordă prerogative ASF pentru a supraveghea şi această piaţă. Pentru a se pune capăt arbitrariului, lipsei de transparenţă şi control din acest domeniu.

ZALMOXIS
30-08-2016 la ora 2:49 pm

Domnule Isar ai gresit la calcule bre!!!…cat zici ca face o tona de aur la 1346 usd/oz????…))))

Lucian Isar
30-08-2016 la ora 3:19 pm

O tona (scurta) sau o tona metrica (ton si metric tonne in engleza) daca vorbim de aur?

ZALMOXIS
30-08-2016 la ora 3:30 pm

Ai gresit bre la uncie nu la tona!!!…cat ai pus uncia in grame??)))

Lucian Isar
30-08-2016 la ora 3:37 pm

Revin cu intrebarea O tona (scurta) sau o tona metrica (ton si metric tonne in engleza) daca vorbim de aur?

ZALMOXIS
30-08-2016 la ora 4:35 pm

Vezi bre Lucica ai calculat folosind uncia …pentru faina in loc de umcia Troy care se foloseste pentru cantarirea metalelor pretioase….tu te ai lansat in tot felul de analize fara sa stapanesti baza, ceea ce ar trebui sa recunosti ca nu i chiar ok….iti mai dau un pont…uita te atent cum a evoluat glr ul de prin 2002 si ai sa ai surprize…asa ca mai usor cu pianul pe scari……nu i chiar cum scrii tu pe aici pe blog…viata nu i ca n filme Lucica….

ZALMOXIS
30-08-2016 la ora 4:37 pm

1000 de kg Lucian…1000 kg….sau…32000 Tr.oz.))))

Lucian Isar
30-08-2016 la ora 4:51 pm

E fix asa cum zic. Si in 2003 vad ca a iesit pe plus. Ghinion dupa.

“venituri din operaţiuni cu metale preţioase (504 miliarde lei), reprezentând dobânzi încasate în aur (16,8 miliarde lei) şi venituri realizate din operaţiuni cu metale preţioase (487,2 miliarde lei).” Raport anual BNR 2003

ZALMOXIS
30-08-2016 la ora 7:39 pm

Esti neserios coane Lucica m am lamurit!((((…avea dreptate Manoilescu…orice am face nou romanii nu vom scapa niciodata de meteahna asta….nu i deloc FIX cumzici e asa cum zic eu….ai incurcat FIX unciile si FIX bagi strambe aiurea…Lucica vezi ca o sa te bata Doamne Doamne caci n au frate dreptate neam…dar NEAM!!!..Pacat bre speram sa fii mai altfel dar n sia

ZALMOXIS
30-08-2016 la ora 7:40 pm

Esti neserios coane Lucica m am lamurit!((((…avea dreptate Manoilescu…orice am face nou romanii nu vom scapa niciodata de meteahna asta….nu i deloc FIX cumzici e asa cum zic eu….ai incurcat FIX unciile si FIX bagi strambe aiurea…Lucica vezi ca o sa te bata Doamne Doamne caci n au frate dreptate neam…dar NEAM!!!..Pacat bre speram sa fii mai altfel dar m am inselat!!!….see u!!)))

Lucian Isar
30-08-2016 la ora 7:44 pm

Sunt convins ca este tot ce puteati sa faceti dar managementul v-a incomodat. Se intimpla

1equally
13-01-2022 la ora 1:51 am

1private

COMENTEAZA