Bacșisul românesc, ferestrele newyorkeze si marea evaziune

13 mai 2015 • General

Evaziunea fiscală in Romania este estimată in intervalul 15-30 miliarde de euro anual.

Oricâte probleme ar avea unii decidenți cu fiscalizarea manunchiului de usturoi vândut pe prispa sau cu bacșișul de 3 lei, aceste subiecte de maxim interes intra “dupa virgula”.

Ca sa ajungi la estimările respective se ia in calcul evaziunea cu vaporul, conducta, garnitura de tren, basculanta, prețurile de transfer, procese pierdute cu noncombat, hotărâri si ordonanțe ale guvernului.

Ca si exercitiu doar, câte legături de usturoi ar reprezenta taxele neplătite daca ar fi suspendate taxele vamale la importurile din sa zicem China pentru doar 3 luni la începutul lui 2007?

Campania pornita de ANAF este interesanta si sugereaza toleranta zero pentru evaziunea fiscala. Ceva similar a fost experimentat in New York in anii ’90, pornind de la ipoteza ca eliminarea oricarei forme de vandalim ( de aici metafora cu ferestrele sparte) reuseste sa diminueze numarul si magnitudinea infractiunilor grave.

In cazul ANAF-ului rezultatul este mixt si nu a generat sustinerea populara experimentata in NY deoarece sunt neglijate din considerente necunoscute cel putin 2 aspecte:
– nu exista nici un fel de rezultat major vizand marea evaziune, ceea ce este perceputa de populatie ca fiind un demers asimetric si o prigoana selectiva;
– angajatii ANAF sunt in continuare sub remunerati comparativ cu complexitatea si tentatiile activitatii depuse.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

mandrucasuntroman
13-05-2015 la ora 9:17 pm

În urma campaniei Anaf rezulta doua concluzii irefutabile:
este o instituție care susține industria interna din domeniul auto, semnalelor luminoase și textil.
toți funcționarii sunt supraponderali și lasă impresia ca fac parte dintr-o grupare care venerează zeul “Donar Kebab”

ADRIAN
14-05-2015 la ora 6:10 am

Chiar daca MAREA EVAZIUNE este TOLERATA si se scurge in BUZUNARELE LOR, dottore, prin GRAJDANII aserviti, ne anunta ca, la nivel INTERGALACTIC, avem cresterea cea mai mare a PIB si ca vom depasi planul cincinal. Avand in vedere maretele realizari, si EU sunt mândru că/s român.

ac
14-05-2015 la ora 10:19 am

gratie ANAF avem șanse sa vedem si in 2015 zile de naștere pe stadion, amante urmărite de poliție etc…vorba cântecului “si inc-o data noi gandim la fel, simtim la fel, si nimeni n-are cum sa ne doboare….nici lumea nu mai pare mare”

Un lucru interesant… « Motanul Incaltat
15-05-2015 la ora 1:16 am

[…] sunt mecanisme de cooperare – cooperarea trebuind sa se faca in mod liber – iar ceea ce avem se dovedeste destul de greoi de aplicat, amplificat si de multa birocratie de la Bruxelles, […]

COMENTEAZA