Aurul BNR in strainatati si vanzarile in lipsa

13 iulie 2016 • General

BNR a dus cea mai mare parte din rezerva de aur in strainatati.

Sursa este reprezentata de rapoartele anuale ale BNR incepand cu 2010!

Un alt exces al BNR sa plateasca cu 2 000 euro pe luna un angajat la comunicare care nici macar rapoartele anuale nu le parcurge. Probabil ca respectivul angajat chiar a crezut dezinformarea Guvernatorului BNR publicata si aici potrivit caruia ba ar fi aur in strainatate ba nu ar fi http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/7549859

Pentru creduli motivul mutarii aurului in strainatati este acela de evaluare independenta desi auditul fizic se poate face si in tara. Desigur dupa evaluare, pentru un motiv nestiut inca BNR a decis sa tina aurul tot in strainatati.

Motivul deloc netransparent pentru care BNR a intarziat cu ani repatrierea aurului este legat de posibilitatea de a tranzactiona aurul (simbol XAU) daca este depozitat in Londra (putea sa aleaga si alte locatii dar si alegerile acestea sunt pe prietenii si nu numai).

Instrumentele ce pot fi folosite de BNR pentru a obtine venituri suplimentare din detinerea de aur fizic au fost prezentate in opinia (acum cu linkuri active) http://lucianisar.com/uncategorized/bnr-si-aurul-la-londra-cat-sa-iasa-de-o-ciunga/

Dimensiunea sumelor este relevanta pentru estimarea ciungai. Un premiu in revista The Banker (prestigioasa) este estimat (o investitie intr-o relatie personala cu un potentat din economii emergente) la 50 000 euro. “Investitia” in relatie este trecuta ca si cheltuieli de marketing. Maruntis pentru tranzactii cu notional de 2,4 miliarde de dolari.

Aurul fizic detinut de banci centrale este imprumutat direct sau prin intermediul altor instrumente de tip swap (simplist privit, pana la urma un depozit cu colateral).

Cei care doresc aur fizic sunt companiile din industria extractiva si speculatorii pe aur, banci sau fonduri.

Randamentul la imprumuturile de aur variaza destul de mult de 9,9% in 1999 la 2,7% in 2008. Despre nivele pe parcursul ultimilor ani si legatura cu dobanda Libor se discuta in link-ul de aici http://dailyreckoning.com/the-gold-lease-story-you-havent-heard/

Despre structura randamentului la care se da cu imprumut aurul, intr-un material tehnic aici http://www.mit.edu/~zhuh/LeZhu_goldleaserates.pdf.

Unul din procedeele de speculatie pe aur care genereaza cerere de aur fizic este vanzarea in lipsa (“short sale”). Aurul fizic, ca si anumite emisiuni de titluri or de actiuni, poate fi extrem de cautat in anumite conditii de piata.

Desi pozitiile deschise se rostogolesc (acesta este motivul pentru intarzierea repatrierii aurului de catre BNR), din cand in cand apar situatii in care investitorii cer livrarea aurului fizic. Daca aceste momente se suprapun peste pusee de cerere asiatica, cererea de aur fizic explodeaza. In aceste momente poti licita in piata publica cata ciunga vrei ca sa iti dai cu imprumut aurul national.

Cineva care a vandut aur fara sa il detina va fi dispus sa plateasca oricat se cere pentru a imprumuta aur fizic, pentru a putea sa il livreze la scadenta contractului.

Miscarile de pret pe aur in sus si in jos sunt la nivel de zeci de procente in anumite perioade. Daca la aceasta volatilitate se opereaza in marja, efectul de levier, este usor de inteles de unde interesul pentru a “fideliza” un detinator de rezerva de aur, mentinuta in Londra.

Maniera de arbitraj pe aur, problemele si disparitatile care apar din manipularea pietei aurului poate fi consultata aici https://books.google.ro/books?id=oqRjVLacgp0C&pg=PA163&lpg=PA163&dq=gold+lending+and+short+selling&source=bl&ots=XQmZOGcsjQ&sig=P3wGaYFrKmVjbf82_cmMLXRoM8E&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjf2_3lo-vNAhWCVRQKHTKKCMY4ChDoAQgcMAE#v=onepage&q=gold%20lending%20and%20short%20selling&f=false

Curtea de Conturi se ocupa de deconturile pentru vacante ale angajatilor BNR.

In cazul in care ar da un ochi pe managementul detinerilor de aur ale BNR din ultimii 26 de ani ar avea Mari surprize. Pentru asta ar trebui sa tina cont si de un truc de raportare contabila care este descris in link-ul de aici (chiar daca aurul este cedat o anumita perioada ca si imprumut or swap este raportat pentru exterior drept facand parte, nemiscat, din rezerva de aur): http://www.cheatsheet.com/stocks/lets-talk-about-gold-leasing.html/?a=viewall

In rest problemele sunt simplu de identificat.

Cati bani face contrapartida anual pe BNR, atata pierde statul Roman si atata este plafonul maximal de ciunga.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

DA
13-07-2016 la ora 6:51 am

iNTERESANTE informatii !!!!. Nu pot sa nu recunosc ca am ras cu lacrimi …..Ma gandesc la astia din BNR , ce pastile ar vrea sa luati pentru a nu mai scrie . Sa fiti sanatos si sa va traiasca familia intr-o tara adevarata.

LuciLucescuLONDRA
14-07-2016 la ora 4:59 am

BNR trebuie naționalizată COMPLET! De la BNR sunt ale poporului doar sediul, mobila și computerele! ACTIVITATEA DE A TIPĂRI BANI precum și SENIORAJUL (peste 50 de miliarde de euro anual) SUNT SUB MONOPOL PRIVAT!
Dobânda de referință trebuie să fie ZERO!
Cursul leu-euro trebuie să fie SUVERAN adică în interesul poporului! 1 euro trebuie să fie schimbat pentru 1 RON!
Mai presus de toate SISTEMUL REZERVELOR FRACȚIONARE trebuie desființat! Băncile Comerciale trebuie să crediteze DOAR CÂȚI BANI AU DISPONIBIL FIZIC de la deponenți și acționari! În acest moment volumul de credite depășește de 200-300 de ori MASA DE BANI FIZICI!
Fără aceste reforme monetare NU VA EXISTA NICI O SCHIMBARE în SCLAVIA ÎN CARE SE ZBAT ROMÂNII!

Mugur
27-07-2016 la ora 10:09 pm

BNR are interese private asemenea tuturor bancilor centrale
Toate bancile centrale sunt controlate la varf de acelasi grup mic de oameni/bancheri(cateva familii) Cartelul mafiot al bancilor centrale. Isarescu esti doar un subaltern in toata structura asta mondiala.
Aurul fizic nu-l mai vedem vreodata(poate doar pe hartie) asemenea si Germania si multe alte tari.
Extista de multi ani o campanie furibunda de ”mutare” a aurului de pe glob in seifuri private si pierderea urmelor prin birocratie sau dezinformare. Cineva se pregateste pt criza ce urmeaza.
Unul dintre motivele pt care Libia a fost invadata a fost si dorinta de a creea acolo o banca centrala aflata sub influenta celor mai sus amintiti.
Recomand: All Wars Are Bankers’ Wars
https://www.youtube.com/watch?v=5hfEBupAeo4

[…] Aurul BNR in strainatati si vanzarile in lipsa […]

1brandon
12-01-2022 la ora 11:20 pm

3cleanse

COMENTEAZA