Aur: Isarescu nu reuseste sa se acopere si pentru perioada 2006 – 24 octombrie 2008!7 noiembrie 2016 • General

Nu se mai gaseste originalul deciziei semnate de Isarescu in 2006 prin care Romania nu mai primeste dobanda la aur! 

Desi exista un proces curios, explicat in finalul opiniei, de modificare a legii Curtii de Conturi, Isarescu nu a scapat de supravegherea pe utilizarea aurului in perioada 2006-24.10.2008.Dupa cateva incercari de rescriere a istoriei s-a ajuns la concluzia ca nu poti scrie acum, in 2016, o decizie ca si cum ar fi avut loc in 2006, care sa acopere evenimentele de piata si situatiile intimplate in ultimii 10 ani. Altfel spus criza, evolutia pretului la aur si a dobanzilor la leasingul de aur pe parcursul ultimilor 10 ani ar fi presupus revizuirea deciziei luata de Isarescu in 2006 de mai multe ori in ultimii 10 ani.Cum nu poate fi rescrisa in mod util pentru nevoile actuale, decizia a fost pierduta!

O intimplare neobisnuita de tipul disparitiei contractului cu Bechtel, dar cu beneficiar unic, Isarescu. Schimbarea proiectului de tara Iliescu-Isarescu impus in Romania, asemeni Rusiei lui Yieltsin, in anii ’90-’92 face ca pe langa rescriere istoriei, la moda sa fie si calcularea anilor pana la prescrierea anumitor fapte.In cazul aurului Romaniei, Isarescu a decis in 2006 sa nu mai ia dobanda pe aurul plasat in strainatate. In plus pe timpul crizei, aurul blocat dar fara sa primeasca dobanda, nu a putut fi folosit pentru finantare la costuri reduse. Per total in 10 ani Romania a pierdut 10 ani. 


Strategia de “fuga”


Isarescu ar fi dorit ca pe 28 octombrie 2016 sa fie el anuntat si nu Kristalina Georgieva drept Chief Executive Officer al International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) si al International Development Association (IDA). Exact ca si in cazul lui Gabriel Oprea, partenerii americanii au fost informati in timp util ca Isarescu trebuie sa ramana in Romania pentru a raspunde la o serie de intrebari referitoare la fapte care inca nu sunt prescrise. 

Strategia de fuga nu a iesit desi a lansat informal dorinta de a fi pasuit cu intrebarile pana in decembrie 2016. 


Strategia de acoperire a activitatilor pe aur si managementul rezervei ( a se citi bonus in criza)


Isarescu de-a lungul timpului a reusit sa blocheze intrebarile si explicatiile.Prin achizitionarea de poze cu personalitati venite in tara pe modelul Ponta Blair sau in virtuatea functiei ocupate, a fost usoara livrarea catre opinia publica din Romania a unei recunoasteri internationale dincolo de Varna si punctual pana unde avea intrare cate un investitor in imobiliare in cautare de finantare locala e.g. Spania.Explicatiile in presa au fost blocate prin propaganda platita din bani publici timp de 26 de ani. Pe langa raspunsul public Isarescu mai poate fi chestionat, de data aceasta formal, de 3 entitati conform legislatiei din Romania: 


- Curtea de Conturi a Romaniei 

– Comisiile parlamentare 

– Parchetele. In cazul evitarii Curtii de Conturi a Romaniei, “lucrarea” a fost laborioasa si avand ciudatenii asupra carora veti decide singuri, a produs o bresa din 2006 pana in 24 octombrie 2008. Instrumentele utilizate pentru evitarea comisiilor parlamentare si a celorlalte entitati,  desi multiple, sunt rudimentare comparativ cu “lucrarea” de la Curtea de Conturi a Romaniei. Despre protectia prin angajati am scris in opinia http://lucianisar.com/uncategorized/isarescu-isi-asigura-protectie-prin-angajari/


Despre interventiile pentru credite, informatia este deja in domeniul public in urma plangerilor penale la DNA, deja mediatizate.


Studiu de caz a “lucrarii” de eliminare a controlului Curtii de Conturi a Romaniei asupra rezervei de aur a Statului Roman pastrata la BNR


Pentru a intelege cazna de evitare a Curtii de Conturi a Romaniei avem nevoie de recurs la memorie. 
 
Doar ca si trivia, in Germania, Curtea de Audit a Germaniei a cerut imperative Bundesbank repatrierea aurului pe motive de transparent.

Desigur in cazul lui Isarescu transparenta este chiar cea mai mica problema.Acest recurs la istorie deschide noi intrebari legitime privind rolul lui Isarescu in proiectul Rosia Montana, in inchiderea minelor si in pierderea poansonului de aur. Prin Decretul 244/1978 se stabilea ca rezerva de aur este tinuta de Banca Nationala a Republicii Socialiste si era intangibila, cu exceptia situatiei in care se dadea un decret de catre Consiliul de Stat.
 
Acest decret 244/1978 a fost abrogat de OUG 190/2000 care la articolul 3 stabilea obligatia BNR de a informa Guvernul si Parlamentul despre situatia rezervei de stat de metale pretioase.
 
Controlul cu privire la operatiunile efectuate cu rezerva de stat de metale pretioase se facea de organe de control din cadrul BNR (art.11).
 
Aceasta prevedere a fost modificata cu ocazia republicarii Ordonantei 190/2000 in Monitorul Oficial din 29 ian 2004 si la alin. 2 din art. 11 se precizeaza ca, controlul operatiunilor cu metale pretioase se face de catre ANPC.

Tot prin aceasta modificare initiata chiar de Premierul de la acea data Isarescu a inceput declinul industriei aurului in Romania. Introducerea TVA-ului la aur a reprezentat o alta piedica administrata simultan industriei. Ca si element anecdotic contractul problema in cazul Rosia Montana Gold Corporation prin care se permite nu doar explorarea ci si exploatarea pe un perimetru de multe ori mai mare decat contractual initial, este semnat tot de Isarescu. In aceeasi perioada Isarescu trimite si un document catre Ministerul Economiei in care informeaza ca BNR nu mai cumpara aur pe motiv de inexistenta a spatiului de depozitare.

Ce spune consilierul lui Isarescu, Vasilescu, despre acel momentul istoric “„Ideea cu monopolul la BNR era dintr-un decret din 1978, care a rămas în vigoare până în 2000, când guvernatorul pe atunci premier a scos o OUG în care a propus ideea să facem în România o agenţie de evaluare a aurului. Nu ştiu ce s-a întâmplat în Parlament, ce învârteli s-au făcut, că un întreg capitol din OUG din 2000 a dispărut şi a apărut ANPC ca o direcţie care să se ocupe de evalurea aurului, marcare. Noi (BNR – n.r.), între timp, am pierdut posibilitatea de a marca”.

Link aici http://m.digi24.ro/stiri/economie/impartial-de-cat-aur-are-nevoie-bnr-137078
 
Atat art. 3 precum si art. 11 au fost abrogate prin Legea 458/2006.

Incurcatura pentru Isarescu apare pentru simplul fapt ca desi legea apare in 2006 si el s-a grabit sa decida sa nu mai ia deobanda pe aur tot in 2006, Legea nu va fi promulgata de Basescu decat in 24 octombrie 2008!
 
In prezent obligatia de a prezenta catre Guvern si Parlament a unui raport cu privire la situatia rezervelor de aur subzista doar atunci cand ,,există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs. “
 
Nu exista in domeniul public (desi aceasta informare este de interes public) informatia potrivit careia Isarescu a facut o astfel de informare cand aducea motive pentru a contracta cu FMI un credit de 4 ori mai mare decat necesar.

Pasii “lucrarii” de excludere a aurului de la controalele Curtii de Conturi a Romaniei
 
Cu privire la atributiile Curtii de Conturi de verificare a rezervelor de aur, in varianta initiala a Legii 94/1992 privind statutul Curtii de Conturi se preciza la art. 17 ca, Curtea de Conturi putea verifica constituirea, utilizarea si gestionarea fondurilor de tezaur. Atributie exercitata si asupra BNR. (art.18) .
 
Art. 31 din Legea 101/1998 privind Statul BNR face trimitere la aurul detinut in tezaur in tara sau in depozit in tara. De aici ar rezulta ca inclusiv rezerva de aur face parte din fondurile de tezaur la care se refera art. 17 din Legea 94/1992 cu privire la care Curtea de Conturi poate efectua controale.
 
Art. 17 din Legea nr. 94/1992, mai exact litera b) nu a mai fost preluat de varianta Legii 94/1992 republicata in anul 2009, el fiind modificat anterior republicarii prin Legea 217/2008.


Elemente amuzante privind cazna lui Isarescu de a evita controlul Curtii de Conturi apar din consultarea parcursului legislativ al Legii nr. 217/2008 care a modificat art. 17 lit. b in care vorbeste despre tezaur. 
 


Proiectul de lege este  nr. 185/2007 Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi si poate fi consultat aici 
 


Link aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=8248
 

Analiza parcursului legislativ pentru scoaterea din joc a Curtii de Conturi a Romaniei


Din analiza parcursului legislativ a proiectului reies urmatoarele:
 


1.      In forma initiatorului(ca si amanunt de contur acesta a ajuns vicepresedinte la Curtea de Audit)  nu era prevazuta modificarea art. 17 lit. b, cu privire la art. 17 se mentiona doar faptul ca la art. 17 se abroga literele g1  si h 
 


2.      In varianta adoptata de Camera Deputatilor nu era prevazuta modificarea art. 17 lit. b, cu privire la art. 17 se mentiona doar faptul ca la art. 17 se abroga literele g1  si h
 


3.      In 04.06.2008 apare ca a fost adoptata de Senat dar nu mai este anexata varianta ca in cazul Camerei Deputatilor 
 


4.      In forma pentru promulgare apare pct. 23 care prevede ca ,, La art. 17, partea introductiva si litera b) vor avea urmatorul cuprins 
 
Art. 17 În cadrul competenţelor prevăzute la art. 16, Curtea de Conturi îşi desfăşoară atribuţiile specifice asupra următoarelor domenii:
b) Constituirea şi utilizarea celorlalte fonduri publice componente ale bugetului general consolidat;”
 
Se mentine la pct.24 articolul privind abrogarea literelor g1  si h
  


5.      Exista o cerere de reexaminare a legii semnata de Traian Basescu in baza careia legea este retrimisa la Camera Deputatilor 


6.      In varianta votata de Camera Deputatilor dupa reexaminare, in 09.09.2008, este mentinut punctul 23 care viza modificarea art. 17 lit.b 

7.      In 17.09.2008 este votata si de Senat – nu este anexata varianta 


8.      In 24.10.2008 este promulgata prin Decret 1001/2008

! In rezumat cu toate eforturile, Curtea de Conturi a Romaniei este responsabila sa verifice ce l-a determinat pe Isarescu sa renunte la dobanda pe aur in perioada 2006 – 24 octombrie 2008 si prejudiciul rezultat!

Desigur este de interesul celorlalte entitati mentionate sa explice de ce Romania are un cost de oportunitate de 500 milioane de dolari in perioada 2006-2016 prin decizia lui Isarescu. Dificila prescrierea pentru fapte ce produc efecte in prezent!

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

14 Comentarii

Marin Alexandrescu
07-11-2016 la ora 12:18 pm

Parlamentul doarme.

Dante
07-11-2016 la ora 2:59 pm

Inducerea neîncrederii în rezerva de aur a BNR reprezintă defăimarea României

EK
08-11-2016 la ora 8:10 am

In expunerea de motive a L458/2006 nu se menționează nimic legat de BNR sau urgenta eliminării obligativității de informare a Parlamentului si Guvernul in legătura cu rezervele de metale prețioase. http://www.cdep.ro/proiecte/2006/600/20/8/em628.pdf
Cum a dispărut art. 3 si 11? sau mai bine…de ce? Pana la urma cine verifica cum este gestionata rezerva de metale prețioase a statului?

Escu Sovi
08-11-2016 la ora 12:27 pm

O MAI FI VREO REZERVA! ALTFEL NU SE EXPLICA DE CE A ȚINUT ISĂRESCU CU DINȚII SA AIBE NUMAI EL CONTROLUL REZERVEI DE AUR!

#marin
08-11-2016 la ora 8:58 pm

E înțepenit si bun de băgat in groapa 🙂

Marian....
09-11-2016 la ora 10:14 am

O adresa de e mail pentru a discuta …in privat exista sau o modalitate de a contacta detinatorul blogului?….

loco
09-11-2016 la ora 6:04 pm

ne cerem scuze, acest blog este strict doar pentru a arunca cu gunoi in isarescu.
pentru alte detalii , doar pe vreausafiuguvernator@gmail.com

bursa
09-11-2016 la ora 6:32 pm

Totodată, în cazul în care doriți sa ii umpleți frigiderul de carne domnului Mugur macroprudentialul Isărescu puteți sa ii expediați doleanțele si mesajele de dragoste pe guvernator@bnr.ro
In cazul in care sunteți mai conservatori doar vizitându-l la Alia Apartments puteți sa aplicați metoda spit in the face .

Sebastian Bodu
09-11-2016 la ora 7:21 pm

Legat de aur se spune ca si in România se petrec fenomene similare cu cele din Triunghiul Bermudelor. Cei mai buni specialiști sunt Traian Basescu si Mugur Isărescu. Unu cu o flota altul cu o rezerva de aur.

Lucian Isar
10-11-2016 la ora 6:37 am

Scuze, eram beat cand am scris articolul…

Lucian Isar
10-11-2016 la ora 7:03 am

Troll next level

Felicitari pentru parcurgerea opiniei

Sunt informatii de Interes

Salvati la dosar

Spor la contractarea vinului cu bancile, nu il beti ca sa va faceti curaj

Daniel Zamfir
10-11-2016 la ora 7:46 am

Mă gândeam eu că doar la beție poți scrie asta. Ai cam sărit calul…

Lucian Croitoru
10-11-2016 la ora 7:52 am

Multe greșeli se fac la beție. Si Lacrimioara parea mai drăguța.

@Croitoru
10-11-2016 la ora 9:34 am

Hai lasa asa ai spus si despre femeile de servici din BNR….

COMENTEAZA