Aur: despre argintul “radioactiv” si bugetul de stat imprumutat la 14%, in criza

5 octombrie 2016 • General

Nici pana acum nu am aflat exact cum s-a justificat in 2006 semnatura lui Isarescu prin care Romania nu mai primeste de 10 ani dobanda pe aurul mutat in Londra. Polonia si Bulgaria primesc dobanda.

Pana si Romania in 2002 vorbea de cat de utila este dobanda primita in schimbul plasamentului temporar al aurului in strainatate. “În 2001, BNR a câștigat din dobânzi pentru aur peste 5 milioane de dolari. Nu e mult, dar nici puțin. Este vorba totuși de 150 de miliarde de lei, bani folositori țării obținuți fără nici un risc.”.

Intre timp, pana sa ajungem sa discutam despre vanzarea argintului, aflam ca cele 614 tone de argint au fost schimbate pe aur.

Probabil ca sa nu intrebam cat a pierdut Romania la schimbarea argintului in aur aflam proactiv o poveste cu argintul radioactiv al Romaniei.

“Un timp, România a vândut în străinătate mari cantităţi de argint. Apoi, exportul a fost stopat din cauza unei întâmplări nefericite. Institutul condus de Elena Ceauşescu a făcut o serie de experienţe, folosind izotopi radioactivi într-o încercare de a restrânge pierderile tehnologice la extracţia de argint. Radiaţiile erau slabe. Dar în lingourile de argint realizate prin această metodă s-au adunat concentraţii mari de substanţă radioactivă. Din nefericire, specialiştii institutului n-au sesizat pericolul. Lingourile rezultate din aceste experienţe au circulat pe piaţa internaţională, unde s-a descoperit că sunt contaminate. În consecinţă, în anii ’80, argintul românesc nu a mai avut căutare nicăieri în lume. ” Adrian Vasilescu in Ziarul Bursa

BNR nu ar fi incalcat legea daca ar fi contractat un credit de la Banca Reglementelor Internationale garantand cu aur.

Argumentatia de legalitate este foarte simplu de urmarit.

Daca nu ar fi legal sa se finantat contra aur atunci nu este legala nici finantarea bugetului de stat avand in spate creditul de la FMI parcat la BNR.

In spatele acestui credit care este echivalentul economic si financiar exact al imprumutului cu colateral aur, BNR a finantat bugetul de stat si a capusat simultan bugetul de stat prin doua canale:

– finantarea achizitiei de titluri de stat prin operatiuni de tip repo in suma echivalenta
– Imprumuturi de tip club loan in suma exacta si cu discutie pregatitoare. Suma finantata era egala cu ce anume se eliberat din rezerva minima obligatorie.

Costul datoriei s-a adunat la deficitul bugetar astfel incat la un moment dat in criza doar costul dobanzilor depasea 2% din PIB.

O dobanda mai mica mai ales in cazul unui stat care are propria moneda ar fi redus presiunea pe bugetul Statului si desigur evitat scaderea salariilor sau cresterea taxelor.

Capusarea bugetului prin finantarea la dobanzi Mari (14-14,25% in noiembrie-decembrie 2008 si 11% in 2009) se regaseste in participarea la profit a Guvernatorului BNR si desigur in profitul bancilor comerciale.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

13 Comentarii

anonim
05-10-2016 la ora 7:30 am

Vestitul credit luat din Volksbank de Isarescu a fost in franci!

Lucian Isar
05-10-2016 la ora 8:39 am

Se insista ca in lei desi nu cred ca doar nu a depreciat cursul doar ca sa plateasca mai putin

Radu
05-10-2016 la ora 8:40 am

Cred ca le convine mutarea discutiei spre aur 🙂 Mai bine ar explica de ce cand era clar ca SUA va intra in criza au permis grad de indatorare de 70% .Acolo e marea buba.Daca ziceau nene nu permitem credite in valuta decat cu avans mare pt a acoperi o posibila depreciere a valorii ipotecii si cu grad de indatorare mic, sa zicem 20% , alta era situatia acum.Pana la urma masurile disperate pe care le-au luat in 2009-2010 au fost consecinta unei situatii create inainte de 2008 prin decizii gresite .Moral era sa spuna cineva am gresit si sa-si depuna demisia de onoare.

Ek
05-10-2016 la ora 10:08 am

Dl. Isar sunteți răutăcios si nu vedeți esentialul!
In loc sa ii lăudați pe “baietii noștri” ii atacați
mișelește sub centura.
Uitați ca datorită eforturilor supraomenești depuse de colectivul de experți din BNR s-a reusit scoaterea din tara a 600 tone argint radioactiv.
Baietii astia merita o medalie nu sa fie atacati!

angajat BNR
05-10-2016 la ora 10:58 am

Dragi colegi! Acum stim toți din ce cauza Vasilescu strălucește in întuneric.
In acest sens, in sediul din strada Doamnei sunteți rugaţi să: rămâneţi calmi, adăpostiţi membrii familiei dumneavoastră, adăpostiţi animalele, închideţi ferestrele şi uşile, încercând ermetizarea acestora cu birotica din dotare, inchideti gurile de aerisire, instalaţiile de ventilaţie sau de climatizare.

[…] Fac rotatia cadrelor cu clientela politica. Captura statului, cum ar zice Lucian Isar. […]

Alien
06-10-2016 la ora 5:23 am

“Vox clamantis in deserto” din pacate… 🙁
Dupa toate gafele munomentale, alba-neagra cu aurul, RMO si cursul valutar tare imi e ca singura cale de a scapa de “El Guvernatore” va fi tot “iesirea naturala din sistem”! Pe principiul ca in Romania pana si de impozite mai scapi!
Si cel mai probabil tot “cine trebuie” va fi pus in loc, ca deh, “sa nu se strice sistemul”…

AristotelCostel
06-10-2016 la ora 5:33 am

@Aliens

Croitoru e singurul capabil să ocupe această poziție.

Dorel
06-10-2016 la ora 6:18 am

Am avut 614 tone argint l-am dat la schimb cu 8,9 tone aur, 1/68,98! Cică argintul ar fi fost radioactiv…..dupa care, brusc, nu a mai fost radioactiv! Eterna si fascinanta Românie.

Catalin
06-10-2016 la ora 11:43 am

O intrebare fara raspuns: din ce motive a fost descurajata achizitia titlurilor de stat de catre cetateni fiind favorizate bancile, in special in perioada in care dobanzile oferite pe titluri erau foarte mari?

Lucian
06-10-2016 la ora 12:28 pm

La 11.25 in 2009 ar fi investit multe persoane fizice

anderssonhampus8@gmail.com
13-10-2016 la ora 8:06 am

Oferta de împrumut de bani

Buna ziua Sunt un anumit în colaborare cu banca
Laurentian ajută personnne toate au nevoie de finanțare și meu
Condiții sunt simple și transferul de bani de la meu asigură proprietatea sa
Am bancă acordarea de fonduri de la 2.000 € la 50.900.000 € pe termen lung și
Pe termen scurt ultima rambursare. Pentru a atentia te-ai blocat
descoperire de cont vă aflați în tine sunt o mare
dificultate financiară; Sunt dispus să vă ajute, oferindu-vă
La orice popor oportunitati aflate în nevoie, cu o rată foarte
Affordable va rog sa ma contactat prin e-mail:anderssonhampus8@gmail.com

3manipulate
12-01-2022 la ora 11:53 pm

3popularity

COMENTEAZA