Aur: De cand cu veniturile lui Isarescu comunicatele BNR sunt mai credibile?

8 septembrie 2016 • General

Declarartiile lui Isarescu in conferinta de presa si suita de comunicate BNR pe subiectul veniturilor in criza nu au facut decat sa demonstreze pana unde pot merge cu dezinfromarea in spatele unei informatii tinute la secret.

Desi prin lege datele trebuiau sa fie publice BNR a decis sa nu publice veniturile pana cand nu au fost dati in vileag legal, de ANI.

Pe tema aurului din rezerva statului roman o sa credem comunicatele BNR dupa ce Isarescu desecretizeaza:

1) Decizia din 2006 prin care Statul Roman nu mai primeste venituri din mentinerea de aur fizic in strainatate;

2) Decizia prin care a fost intoarsa decizia initiala de repatriere a aurului.

Pana atunci credem informatia data de Fondul Monetar International, ultima data actualizata pe 18 mai 2016, potrivit careia Romania detine aur in rezervele international a in valoare de 4261,47 milioane dolari greutate de 103,5746 tone metrice.

Cat se afla si unde credem doar dupa ce Isarescu desecretizeaza informatia asa cum o fac alte tari ca Germania, Franta etc.

Link aici https://www.imf.org/external/np/sta/ir/IRProcessWeb/data/rou/eng/currou.htm

A se compara temeinic cu comunicatele BNR pe subiect.

ETICHETE: , ,

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

27 Comentarii

anonim
08-09-2016 la ora 5:32 pm

Aurul,aurul, unde-i aurul, vreau sa vad aurul , nu cred pana nu vad aurul!!! Tralaliu…

Costel
08-09-2016 la ora 5:39 pm

Cand se dorește management de top performant, sa ii dai guvernatorului 10k luna e cumva firesc.
Dar sa crească salariul acestuia de la 13 la 21k din nimic și necontrolabil este absurd si de tara bananiera.

Lucian
08-09-2016 la ora 5:51 pm

Luciane, de macroeconomie si de banking contemporan mai scriem si noi ceva? Te-ai discreditat total cu aberatiile scrise in ultima vreme.

Trei
08-09-2016 la ora 5:56 pm

Auoleu Costele ce faci?? Nu mai adu vorba de venituri ca Isar vrea sa uite lumea de alea 40 k pe luna ce vrei sa nu-l mai creada nimeni? Acu i cu aurul nu vezi? Aurul nu se stie unde e nu se stie NIMIC!!! Daca a ascuns Isarescu auru pe undeva Costel? Daca e vrajeala ca i la Bank of England? Tu stii ce nesigur e acolo?? De cand cu Brexitu toate tarile iau auru d acolo. Si noi sa credem comunicatele BNR bai tata bai? Nu , sa credem FMI care are sursele lui! Sa luam auru sa l numere Isar lingou cu lingou! Poate i iese triplu ca la veniturile lui Isarescu si atunci ne-am scos! Deci ramai la ur Costele!

Anonim
08-09-2016 la ora 6:27 pm

I zi Isare ce nu crezi din ce zcrie mai jos?

“Constatăm cu îngrijorare că, de câteva luni, sunt răspândite informaţii false, diversiuni şi comentarii tendenţioase legate de rezerva internaţională a României, cu deosebire rezerva de aur, fără ca datele oficiale pe care BNR le pune la dispoziţie să fie consultate şi menţionate. Astfel de informaţii care distorsionează adevărul, sunt preluate pe larg în mass-media, incitând la neîncredere în rezerva de aur a ţării.
Cu titlu exemplificativ, în cursul unei emisiuni de televiziune (“Exces de putere”, difuzată pe postul Antena 3 în ziua de 2 septembrie a.c.), discuţiile care s-au purtat în legătură cu rezerva de aur a ţării au vizat o temă falsă, fabricată pe baza unor informaţii incorecte şi a unor comentarii fără suport faptic, evidenţiate prin mesaje scrise pe banda afişată pe ecranul televizorului în timpul emisiunii, de genul: “69 de tone aur, lipsă! Document incendiar”, “Incredibil! Secretul aurului BNR scos din România”.
Moderatorii şi invitaţi ai emisiunii au acreditat ideea că parte din rezerva de aur a dispărut, gravă şi absolut de neînţeles fiind ignorarea comunicatului pe care BNR l-a emis doar cu o zi înainte, la 1 septembrie 2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=12058), care prezenta valoarea la zi a rezervei de aur aceasta fiind de 103,7 tone, nivel care se menţine din anul 2007.
De altfel, BNR emite la începutul fiecărei luni un comunicat legat de rezerva de aur a României şi, de asemenea, prin rapoartele sale anuale pe care le prezintă Parlamentului României (http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx), instituţia noastră oferă informaţii detaliate în legatură cu rezerva internaţională şi rezerva de aur publicând totodată, pe website-ul băncii, începând din anul 2000, comunicate cu privire la evoluţia acestora.
Asemenea emisiuni TV preiau fără verificare, fără nici un suport real, diversiuni lansate dintr-o unică sursă pe care BNR a calificat-o deja, printr-o declaraţie de presă din data de 9.08.2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=11996), ca atac inclusiv la reputaţia băncii centrale. Şi totuşi, acest atac continuă şi astăzi cu acuzaţii la fel de năucitoare şi lipsite de orice referinţă la realitate (“Aur: ce ascunde semnătura lui Isărescu din 2006, Pierderi succesive jucând Aurul ţării”.) Emisiunea menţionată, din 2 septembrie a.c., s-a bazat din păcate în mare parte pe asemenea referiri mai vechi, în totalitate false.
În acest context, ţinând cont de mandatul BNR în domeniul asigurarării stabilităţii financiare, administrării rezervelor internaţionale ale Românie şi, de asemenea, de sprijinire a politicii economice generale a statului, banca centrală atrage atenţia asupra preluării fără discernământ a unor astfel de informaţii incorecte. Nu este vorba despre o simplă dezinformare, ci de punerea în discuţie a credibilităţii statului român ca atare. Costul acestei discreditări nu este doar unul legat de imaginea BNR. Costul acestei discreditări se poate răsfrânge asupra statului român ca atare, prin slăbirea poziţiei sale pe pieţele internaţionale şi implicit prin riscul de a creşte costurile de împrumut ale statului şi ale companiilor publice şi private din România, prin afectarea stabilităţii cursului de schimb şi a stabilităţii financiare. BNR are datoria să atragă atenţia asupra acestui risc!
Reamintim că atât comunicatele Băncii Naţionale, cât şi rapoartele sale anuale de activitate, certificate de evaluatori internaţionali, sunt la dispoziţia oricărei persoane interesate de tema respectivă. Cei care doresc să abordeze aceste subiecte au astfel toate informaţiile la dispoziţie, iar oricine discută pe această temă are datoria, dacă vrea ca discuţia să fie validă, să se refere la documentele prezentate. Mai mult, din dorinţa de a clarifica acest subiect, pe blogul BNR http://www.opiniibnr.ro/ au fost publicate mai multe articole legate de strategia de administrare a rezervelor internaţionale şi de aur:
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/158-doua-clarificari-privind-valoarea-aurului-si-nivelul-veniturilor-salariale-la-bnr
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/153-despre-risc-si-randament-in-administrarea-rezervei-de-aur-a-tarii
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/145-despre-administrarea-rezervei-de-aur-a-romaniei
BNR îşi manifestă disponibilitatea de a dezbate orice teme de interes, pe baza unor argumente şi informaţii certe, din perspectiva realităţilor economice, nu a unor speculaţii fără suport.”

BF
08-09-2016 la ora 7:03 pm

@ Lucian si minus Trei

Diferenta intre borasca testoasa cu ochelarii la spate si voi este ca daca la testoasa ii arati o declaratie de venit a lui guv. la bnr in fata si o publicare votata de parlament din acelasi an broasca testoasa intelege ca bnr minte intentionat. Voi nu vreti, si nu vreti sa vedeti cu nici cu ochelarii pusi in fata!

Sa facem exercitiul testosei pe voi ca sa puteti contrazice!

Tema: Guvidul isi ia pensia de pensionare prin nepensionare:

Fragment din declaratia bnr 07.09. 2016
“Din punct de vedere legal, menționăm faptul că acordarea indemnizației de pensionare de către BNR nu este condiționată de depunerea dosarului de pensionare. ”

Fragment din raportul aprobat de parlament al bnr 2014 (anul primei de ne/pensionare):
” În baza Contractului colectiv de muncă în vigoare, Banca plătește la pensionare angajaților săi o indemnizație de pensionare care este calculată în funcție de salariul la data pensionării. Contractul colectiv de muncă este în fiecare an aprobat de către Consiliul de administrație.”

Concluzie: poate in 2016 este legal sa iei indemnizatia pe baza varstei de pensionare dar in 2014 sigur trebuia sa te pensionezi ca sa iei prima caci este indemnizatie de pensionare si nu indemnizatie de nepensionare.

Testoasele intelege sigur! Restul lumii intelege?

ek
08-09-2016 la ora 7:04 pm

despre aur si Isarescu….domnul fost premier actual guvernator a impus TVA la achitai de metalele prețioase 😉

catavencul
08-09-2016 la ora 7:25 pm

Acest paragraf se regăsește in rapoartele BNR din 2008,2009,2010,2011,2012, 2013,2015
“În baza Contractului colectiv de muncă în vigoare, Banca plătește la pensionare angajaților săi o indemnizație de pensionare care este calculată în funcție de salariul LA DATA PENSIONĂRII. Contractul colectiv de muncă este în fiecare an aprobat de către Consiliul de administrație.”
Guvi e pensionat.

Deliu
08-09-2016 la ora 7:37 pm

@ek

Domnule Orasanu….Guvernatorul este pensionat din 2014.Deci conform articolului citat de dvs.era indreptatit sa incaseze acei bani.

Octavian Pelin
08-09-2016 la ora 8:00 pm

Nu e domne pensionat!!!! conform legii poti la cerere sau tacit sa suspenzi pensia.Pensia se plăteste doar începând cu data deciziei de pensionare. Nu se plateste retroactiv. Citiți domnul legea ca numai neadevăruri aruncați in presa. Indemnizația de pensionare nu este achitata din fondul public de pensii, angajatorul vireza sumele si este treaba titularului ce face cu ei. Scrie in lege domnule analist economic.

AristotelCostel
08-09-2016 la ora 8:28 pm

@Octavian Pelin

Sunt sigur că ai citit legea.

Să zicem că Isărescu ar fi rămas însărcinată, bag-o la exerciții, iar angajatorul lui, PaNaRaMe, plătește indemnizație de creștere a copilului după nașterea sfințișorului.

Dacă Făt Frumos se naște în format drept, rece și trist, practic, cum ar veni, mort, PaNaRaMe plătește indemnizația de creștere a copilului?

E moral, maistre, să încasezi indemnizație de creștere a copilului mort?

P.S. Deci, cum să încasezi indemnizație de pensionare fără să te pensionezi?

Octavian Pelin
08-09-2016 la ora 8:45 pm

Indemnizație de pensionare reprezinta un termen utilizat in interiorul BNR . Poate sa numească si “ultima prima”sau prima de pensionare. Este alegerea lor cum sa se numească. Nu are treaba cu pensionarea efectiva. Sunt fonduri constituite special pentru asa ceva si reprezinta recunoașterea angajatorului pentru munca depusa in instituție. Mai sunt instituții care au prima de pensionare si chiar si la privat se acorda.

BF
08-09-2016 la ora 9:05 pm

@ octavian pelin

Extras din legea pensiilor ci acelasi principiu al testoasei cu ochelari la spate (urmariti unde apare cuvantu ‘nu’ ):

Capitol 1, art.2, punctul h)+i)
h) principiul imprescriptibilitatii, potrivit caruia dreptul lapensie nu se prescrie;
i) principiul incesibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau partial,

Cum face guv sa nu-si ia pensia retroactiv de la vasta cand a facut limita legala de pensionare? Cere parlamentului sa modifice legea ca el sa beneficieze de anularea pensiei imprescriptibile pana la ziua din viitor cand isi va depune dosarul?

Dorim argumentatii din lege si nu cu indicatie generala spre lege.

BF
08-09-2016 la ora 9:13 pm

@ octavian pelin

Conform legilor din ro, sensul cuvintelor din legi se interpreteza conform del lex ro.

Prin urmare cand faci raport anual si trimiti la parlament si catre o tara intreaga si notezi: ” Banca plătește la pensionare angajaților săi o indemnizație de pensionare” nu poti sa revi sa zici: stai ca la bnr aceste cuvinte au alt inteles ca la bnr se vorbeste limba bnr-ist si nu romana din dex.

Pe acelasi principiul o sa apara maine un mupptetz de la bnr si o sa zica: ” Ronanie proasta cum ati inteles ca aurul e tinut la Londra? In limbajul bnr Londra inseamna IRAN! Bai ce prosti sunteti ca nu vorbito bnr-eza… ”

Cam asta face bnr de 26 de ani in continu! Ne-am saturat!

BF
08-09-2016 la ora 9:17 pm

@ semanticii bnr

Stiu! Sorry! Am omis un ‘u’ la sfarsitul cuvantului ‘continuu’ nu va lasati impiedicati in intelegetea textului de aceasta gresala.

Mihai
08-09-2016 la ora 9:48 pm

Hoții din BNR ! Rusineeeeeeee banditilor!Ați furat banii romanilor!
Ați dus aurul țării în Anglia cu aprobarea Parlamentului din România?
DNAul ce face ,doarme,nu se autosesizeza?
Ce,BNRul ,Isărescu pe e banca lui taicatu?Hotule!
În loc să construim Autostrăzi în România tu ți-ai făcut salariul de 40.000 de euro intr-o lună!Eu în Diaspora dacă câștigăm 24.000 euro pe an,om cu diplomă,calificat în România!iar tu luai 40.000 euro intr-o lună,hotule!

BF
08-09-2016 la ora 10:11 pm

@ aristotel

Exemplu bun dar inexact. In spiritul corectutudinii fata de comunicare bnr permit sa rectific exemplul:

Isa ramane gravid, arata burta mare infasata si-l numeste copil pentru circa 3 zile cat sa mearga sa depuna actele pt. Alocatie. Ulterior, statul sau asociatia privata a mamelor la care a facut deja contributie ii plateste INTEGRAL IN AVANS toata alocatia pana la varsta 18 ani ca prima de nastere cu succes.

Dupa 5 ani isa la o verificare de rutina este gasit ca de fapt nu creste, nu are copil dar motiveaza ca intentioneaza sa faca unul in viitor si ca nu va mai cere alta alocatie si ca in fapt acum 5 ani cand a luat alocatia a fost indus in eroare de o super balonare generata de un vin de Dragasani cu dopul mucegait.

E drept sa incaseze toata alocatia in avans fara sa existe mimima conditie a nasterii efectuate?

Desigur, nasterea dorintri dr cash suplimentar in avans nu este identica cu nasterea la maternitate, dar seamana totusi semantic.

BF
08-09-2016 la ora 10:27 pm

@ Mihai

Ia-o incet! ca-i condamni pe lucruri minore si astfel scade increderea in justitieeee…

Sa-ti explic rapid: aceste personaje au generat criza din Ro pentru care tu ai fost nevoit sa pleci. Au actionat monetar contra economiei reale si au prelungit criza. Au permis drenajul de sute de milioane de dolari din banii statului prin falimentarea supravegheata a mai multor banci, au supraindatorat populatia prin creditare in monede exotice, au conspirat sustinerea de clauze abuzive in contractele de credit prim care foarte multi romani au fost deposedati de proprietati, au incuviintat existenta mafiilor de recumparare a prprietatilor executate pe sume de nimic, au trimis persoane in anchete si destituiri din banci fara fapte reale, orice actiune care o fac este acoperita de articolul 25 care le ofera IMUNITATE in fata legilor, etc, etc

Oricare o alegi din textul de mai sus e mai grava decat un salariul de 13-23-37-40 mii/ luna.

nelamuritul
09-09-2016 la ora 3:48 am

@BF
Tare asta cu “au supraindatorat populatia prin creditare in monede exotice”. Ia explica-ne tu, ca tara din UE, cum sa dea Romania o lege (sau BNR o norma) prin care sa le impuna bancilor sa nu mai crediteze in franci elvetieni? Daca tot esti specialist… Cand tu nu ai voie nici la morcovi sa faci discriminare intre produsele UE si cele autohtone, crezi ca s-ar putea face la bani?

nelamuritul
09-09-2016 la ora 3:59 am

@BF
Si daca tot esti pe aici si la acest subiect, mai spune-ne cum de nu s-a putut face asta (interzicerea creditelor in chf) in Ungaria si in celelalte tari care au destule credite in chf si se vaita si ele acum, dar la noi se putea si Isarescu n-a vrut pentru ca era prieten cu bancile. Te rog, ai cuvantul.

Lucian Isar
09-09-2016 la ora 4:51 am

Politica de creditare din Romania nu a fost din 2007 si pana acum aliniata la standardele europene Asa cum Se invoca la discutia referitoare la creditele in franci elvetieni.

Spre exemplificare Romania a avut pana dupa 2012 norme de restructurare a creditelor si provizionare diferite, maniere de validare a produselor si contractelor de credit (de aici Devine interesanta implicarea BNR in discutia despre clauze abuzive complet non europene, a modificat conditiile de eligibilitate dupa plac ba avans 70% ba amortize de risk valutar (cu toate aceste exemple va dau cateva exemple ce putea Sa faca si Nu a facut cand era momentul).

Mai mult BNR putea simplu Sa Nu Mai intarzie prin lobby agresiv aplicarea directivelor europene. La franci elvetieni MIFID suna cunoscut?

In prezent BNR este varf de lance in a Nu Se implementa in Romania o directiva Europeana privind protectia consumatorului. E interesant Sa fii European doar cand europeni trimit hartii de sustinere salariala

Lucian Isar
09-09-2016 la ora 4:53 am

Nu cred ca trebuie acuzat Isarescu de prea multa stiinta in perioada respectiva.

Cei din Ungaria si-Au asumat creditele in franci elvetieni si acum Nu mai Au acelasi guvernator.

In plus cei din Ungaria Nu aveau rubedenii cu veniturile legate strict de piata imobiliara in perioada exceselor de creditare.

Deliu
09-09-2016 la ora 5:09 am

Luciane , Orasane nu luati painea de la gura lui Piperea!!!Fiti boieri vreti sa ciuntiti gloria luptatorului cu bancile? Chiar asa Lucian pe cand erai vice la Bancpost ti-au cazut greu bonusurile din crediterea in franci? Ca stii ca Bancpost are f multe d astea.A am uitat tu erai la Trezorerie faceai banu din speculatii si atacuri pe leu.

Lucian Isar
09-09-2016 la ora 5:35 am

Da Piete Globale si Corporate. Suna interesant pe ce teme vei avea posibilitatea sa comentezi?

nelamuritul
09-09-2016 la ora 5:39 am

Din ce stiu MIFIDU’ se refera in principal la informarea clientilor in legatura cu riscuri, costuri etc. Ce riscuri existau la chf in 2006-2007? Acum, dupa ce faptul e consumat, toti stim ca francul e o moneda de refugiu, nu de creditare, dar pana in 2008 cine stia? Si daca-i spuneai clientului ca exista riscul valutar la chf, dar el nu vazuse o situatie in care acest risc sa se manifeste, cat de credibil erai? In acea perioada lucram intr-o banca mai rezervata ca grad de indatorare…veneau clientii si ne bateau obrazul ca pleaca la banca de peste drum, ca aia le dadea cu 2.000 chf mai mult. Era o frenezie fara margini. Dupa mine (care nu sunt specialist) singura modalitate prin care bnr putea interveni sa limiteze creditele in chf era sa le faca mai atractive pe cele in lei, dar asta insemna sa duca roborul prin mecanismele pe care le are undeva pe la 5%. Daca teoretic ar fi fost posibil (in perioada aia in care daca nu aveai credit nu erai in randul lumii) sa iei credit in lei cu 5%, cate milioane de indatorati credeti ca am fi avut acum? Si cum stateam cu balanta de plati, ca 80% cred se duceau pe importuri, toata lumea voia televizoare si masini straine?

Lucian Isar
09-09-2016 la ora 5:50 am

eiiiii acu e acu
in 2006-2007 existau aceleasi riscuri pe care le vezi materializate acum
acum se numeste materializarea riskului existent anterior
de asta exista literatura care sa oprezinte cazuri similare din alte zone geografice in alte perioade istorice
ca doar nu doresti sa stai 26 de ani guvernator ca sa faci chiar toate greselile

AristotelCostel
09-09-2016 la ora 9:28 am

“doar nu doresti sa stai 26 de ani guvernator ca sa faci chiar toate greselile”

Ăsta-i punctul forte al lui Isărescu, a făcut toate prostiile de câteva ori, a acumulat grămezi de experiență.

P.S. Mă întreb cât e sporul de vechime în BNR. au tot dreptul la spor de vechime, dar cine le dă dreptul să se împută-n posturi?

COMENTEAZA