Aur: Banca Centrala a Poloniei subliniaza necinstea lui Isarescu

26 septembrie 2016 • General

Banca Centrala a Poloniei este o banca transparenta.

Banca Centrala a Poloniei sustine ca Isarescu este necinstit in afirmatiile legate de aurul Romaniei.

Banca Centrala a Poloniei admite ca tine aurul la Londra tocmai pentru ca poate fi tranzactionat in piata si ca rezultat primeste dobanda pe aurul pastrat la Londra.

Tot Banca Centrala a Poloniei spune ca daca l-ar tine la NY sau in tara nu ar primi nimic pentru ca aurul nu ar fi aruncat in piata asa cum se intimpla la Londra.

Daca tii aurul intr-o piata care produce bani pe aurul pastrat acolo si pentru care alte Banci Centrale primesc venituri, de ce ai refuza sa primesti si tu? Isarescu nu raspunde la o intrebare simpla cum a evitat si raspunsul la veniturile anuale.

Romania nu primeste dobanda pe aurul pastrat la Londra de 10 ani.

Acesta este motivul pentru care este necinstit in declaratii Isarescu referitor la aurul Romaniei incepand cu 2006?

Banca Centrala a Poloniei justifica de ce pastreaza aur la Londra. Isarescu stie si el? Daca stie, este un om bogat.

1. “It can be assumed that the gold that has been placed on the market at any time is precisely the gold that is held by the central banks in London”

“Se poate presupune ca aurul plasat in piata in orice moment este exact aurul pastrat de Bancile Centrale in Londra”

2.” One of the aims of purchasing gold in the 1990s was to obtain an income from storing it …the right place for this is the London market. Since we chose that market, the Bank of England, the entrap bank, is undoubtedly the most appropriate place to store the gold. We could have also kept the gold in Piloand. however, if we had transferred it to Poland, we couldn’t have done anything with it” .. it has value when it is on a market on which it can be traded”.

“Unul din scopurile principale pentru care am cumparat aur in anii ’90 a fost sa obtinem venituri din pastrarea acestuia …are valoare cand sta intr-o piata in care poate fi tranzactionat”.

Isarescu are cateva raspunsuri de dat dupa afirmatiile Bancii Centrale a Poloniei.

Link aici
https://www.nbp.pl/en/publikacje/bankoteka/Bankoteka_4_September_2014_internet.pdf

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

17 Comentarii

Marc M
26-09-2016 la ora 6:01 am

Curtea de Conturi e in vacanta?

Lucian Isar
26-09-2016 la ora 6:15 am

Cea condusa de Vacaroiu?

ek
26-09-2016 la ora 10:24 am

Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID)

Aljosa Asanovic
26-09-2016 la ora 2:23 pm

Ne facem ca nu intelegem, doar de dragul latratului pe net, pt a spera la functii viitoare.

Orice institutie care investeste are un “buget total de risc”. Acest buget de risc este format din bugetul de risc de piata si bugetul de risc de credit, care include riscul de contrapartida .

Per total aceste doua bugete se masoara prin indicatori de tipul VaR, ES99 etc atat pt riscul de piata cat si pt cel de credit(atentie, INCLUSIV cel de CONTRAPARTIDA !) care ne spun cam cat putem pierde in decurs de un an cu o anumita probabilitate.

La nivelul bancilor centrale, raportul dintre acest buget de risc si capitalul bancii este recomandabil sa fie subunitar, pt a nu avea surpriza de a sterge tot capitalul bancii din riscurile asumate din detinerea de active.

https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2011/html/sp110615.en.html#4

Din acest motiv pe care SUNT CONVINS CA IL INTELEGI, un anumit buget de risk FIX pentru riscul de credit trebuie distrbuit intre cele mai bune alternative de investitii.

Sigur ca se poate plasa aur la contrapartide private si castiga o mica dobanda.
Insa aceasta consuma din bugetul de risc aprobat.
Alternativ, BNR a ales, asa cum a explicat, sa plaseaze depozite in bani la dobanzi mai mari, folosind bugetul de risc in acest scop. Daca ar fi plasat aurul si nu cash-ul, cash-ul ramanea neremunerat, ba chiar la dobanzi negative mai mari decat costul storage-ului de aur. De ce nu se plaseaza amandoua deodata ? Pt ca nu ar permite bugetul de risc.

All together now : “La un buget de risc fix, BNR alege cea mai rentabila investitie, chiar daca asta inseamna ca aurul va sta neplasat si se va plati storage cost, pt ca PER TOTAL asa e mai eficient”.

De ce nu este mutat aurul in tara sau la NY unde ar avea cost de storage 0, daca tot nu se plaseaza ?
Probabil pt ca tot costul cu mutatul si tracasatul nu ar justifica mutarea, in conditiile in care e posibil ca plasamentele de aur sa re-devina, in viitor, din nou rentabil IN TERMENI RELATIV fata de alte alternative.

7Doors
26-09-2016 la ora 2:34 pm

POLONIA,UKRAINA,ROMANIA sa se unească după modelul BENELUX-ului doar asa putem ajunge la standardele lor.Implementat sistemul PARLAMENTAR elvetian testat de zeci si sute de ani.

Lucian Isar
26-09-2016 la ora 2:38 pm

10 ani se aduna argumente sa il muti

Ma bucur ca evolueaza argumentatia desi insuficient

Putem vedea argumentatia deciziei nerevazute din 2006?

Ek
26-09-2016 la ora 3:03 pm

Curtea de Conturi ar putea foarte usor sa soluționeze aceasta disputa dar nu are timp. In prezent cercetează dispariția unei sticle de “ochii lui Dobrin” din gestiunea RAPPS.

EMIL RADOI
26-09-2016 la ora 3:40 pm

DOM ISAR, SUNTETI, IN MASURA,SAL PUNETI, LA PUNCT PE ACEST SORICEL, DE ISARESCU ,CARE A FACUT TOATE JOCURILE ,ACESTOR NEOCOMUNISTI SI A INVIRTIT BNR-UL PE DEGET TIMP DE 27 DE ANI ACEST OM A FOST UN GHINION PE CAPUL ROMINILOR, ATITEA, ANI SI, SEA BATUT, JOC DE ACEST POPOR SARMAN. SI NEAJUTORAT EL NU ARE SCRUPULE PENTRU CA STITI,PREA BINE CARE ESTE MENIREA SI,SCOPUL ACESTOR GUVERNANTI. NU SA FACA ,BINE CI SA FACA, RAU ,SI ,FOARTE RAU, PENTRU POPORUL ROMINIE, DUMNEAVOASTRA, STITI ,CARE SUNT TOATE DEREGLARILE, SI, TOATE MINCIUNELE CARE SUNT FACUTE, DE ACEST OM ESCROC CE A FACUT EL PENTRU TARA ASTA A DUSO IN PRAPASTIE, SI, A LASATAO, ACOLO EL AR TREBUI SA PLATESACA, PENTRU FAPTELE,CARE LEA FACUT, ACESTUI POPOR AMIRIT, SI ,SUPARAT, SAI ,CERETI, ACESTUI MAGNAT CARE SA FACUT, PE SPATELE, ACESTUI POPOR SA PLATEASCA, SI, SA INAPOIEZE, TOTI, BANI CARE, AU FOST SUSTRASI, DE EL SI, DE ACOLITI, SAI .MAI DEPARTE EU VA DORESC MULT SUCCES IN LUPTA PE CARE O VETI DUCE CU ACEST DUSMAN AL POPORULUI PENTRU CA VA FI FOARTE GREA DAR SA STITI CA POPORUL SE VA RUGA PENTRU DUMNEAVOASTRA CA SAL INVINGETI DUMNEZEU SA VA AJUTE DACA VETI FACE ACEST LUCRU PENTRU POPORUL NOSTRU SI VETI FI INVINGATOR SA DEA DOMNU AMIN!!!

Daniel Oanta
26-09-2016 la ora 5:09 pm

@Lucian

Nu eu sunt cetateanul…Poate reusiti sa-l linistiti pe fanul dl.Aristotel care ma tot injura periodic la dvs pe blog. Chiar daca asta va face placere. Seara buna!

Daniel Oanta
26-09-2016 la ora 5:48 pm

@Lucian Isar

In caz ca foloseste la ceva puteti verifica dupa IP…Eu sunt de ceva vreme plecat din tara. Cetateanul certat de catre dl Aristotel in numele meu este probabil in tara…

cetateanull
26-09-2016 la ora 6:13 pm

Confirm ca nu este domnul Daniel Oanta utilizatorul numelui cetateanull.

Felicitari sincere domnului Aljosa Asanovic! Ma bucur sa vad o argumentatie elaborata si obiectiva din interiorul bancii aici pe blog (si nu doar pe opiniibnr.ro).

Neajunsul celor care scriu pe blogul bancii (opiniibnr) este ca nu sunt specialisti si nu pot veni cu argumente tehnice (explicate totusi pe inteles) ca ale domnului Aljosa Asanovic.

Pana la urma este in interesul tarii ca administrarea rezervei internationale sa fie facuta si mai ales PERCEPUTA ca fiind realizata intr-o maniera corecta si profesionista.

O seara buna tuturor!

Mugur Isarescu
26-09-2016 la ora 6:22 pm

@Lucian Isar
Buna seara, nici eu nu sunt “cetateanul”…sunt in concediu…cu toata agitația din ultima vreme….pierdeam indemnizatia de vacanta pe 2016 daca nu imi luam vacanta acum.
Seara buna!

Daianu Dan
26-09-2016 la ora 6:53 pm

Buna seara Lucian, nu am legătura cu pseudonimul “cetățeanul”. De frica sa nu pierd postul din BNR nici nu mai deschid internetul.
O seara plăcuta.

AristotelCostel
27-09-2016 la ora 5:38 am

E vorba de un șablon.
Pseudoargumentația, logica șchioapă, amenințarea, ironia ieftină, toate la un loc nu pot fi decât opera cetățeanului Oanță, prototipul bugetarului de tip nou, cocoțat de sistemul securist undeva… pe rămurică.

[…] BUCUREŞTI, 26 sept — Sputnik. Banca Centrală a Poloniei admite că ţine aurul la Londra tocmai pentru că poate fi tranzacţionat în piaţă, şi ca rezultat primeşte dobândă pe aurul păstrat la Londra, scrie economistul Lucian Isar pe blogul său. […]

Dragos
29-09-2016 la ora 11:49 am

Greu de spus ce e mai comic, “articolele” sau comentariile cititorilor…

[…] Banca Centrală a Poloniei admite că ţine aurul la Londra tocmai pentru că poate fi tranzacţionat în piaţă, şi ca rezultat primeşte dobândă pe aurul păstrat la Londra, scrie economistul Lucian Isar pe blogul său.  […]

COMENTEAZA