Aderarea Romaniei la euro in 2015: cand interesul personal poarta fesul public
O repostare din 2012. De pare ca iar Isarescu isi cauta o traiectorie de fuga dupa ratarea cu Banca Mondiala.
Cum poti afecta economia reala a Romaniei doar pentru un job poti intelege doar ca iti aprobi singur o prima de pensionare de 114 mii euro fara sa te pensionezi.
Din declaratiile recente ale decidentilor si din programul anual de convergenta, se pare ca Romania insista sa adopte euro in 2015.
In aceste conditii, parafrazandu-l pe G. Orwell, principala indatorire devine reafirmarea evidentelor.
Aderarea Romaniei la Uniunea Monetara in 2015 este o mare si costisitoare greseala pentru economia reala..
Aderarea Romaniei la Uniunea Monetara in 2015 este o mare si costisitoare greseala pentru economia reala.
Intrarea nepregatita din punctul de vedere al economiei reale va avea consecinte negative importante pentru Romania.
Un proces prea rapid de convergenta nominala la criteriile de la Maastricht nu face decat sa dauneze economiei reale si nu este nici pe departe un cost necesar unui scop mai inalt.
Aderarea la euro in 2015 este pozitionata de o maniera manipulatorie ca fiind un deziderat similar cu aderarea la Uniunea Europeana ori la NATO.
Nimic mai gresit.
Criteriile nominale de convergenta pot fi usor manipulate. De exemplu, inflatia poate fi prabusita prin masuri ce afecteaza cererea interna ca de exemplu limitari si discriminari la creditare, dobanzi mari, rezerve crescute, taieri de salarii si pensii, cresteri de taxe, amanari de modificare a preturilor administrate. Deficitul poate fi jucat asa cum au mai facut o si alte tari in trecut si care acum sufera.
Aderarea la euro in 2015 este pozitionata de o maniera manipulatorie ca fiind un deziderat similar cu aderarea la Uniunea Europeana ori la NATO. Nimic mai gresit.
Daca grecii pot sa spuna ca nu au stiut ce diferenta poate sa faca aderarea la Zona Euro fara pregatirea economiei reale, noii candidati nu mai au aceasta scuza.
Mecanismul zonei euro nu este inca pus la punct. Deficientele au fost evidentiate pe larg in literatura si preluate de presa.
Tari avansante in intelegerea noilor realitati si superioare din punctul de vedere al calitatii deciziilor economice, ca de exemplu Polonia si Cehia, amana aderarea la euro.
Tari avansante in intelegerea noilor realitati si superioare din punctul de vedere al calitatii deciziilor economice, ca de exemplu Polonia si Cehia, amana aderarea la euro.
Aspectele negative ale fortarii vitezei de convergenta nominale si costurile pentru economie ce depasesc avantajele, au fost evidentiate de numerosi economisti, pe larg.
Cu o tinta pusa prea aproape, un arcas dovedit a rata si in alte cazuri ( anticiparea crizei, masuri de repornire a economiei si diminuare a efectelor crizei) isi infige sageata in picior.
Daca nu exista motivatie economica in folosul natiunii pentru aderarea prea timpurie in 2015, probabil ca exista una la nivel personal.
Chiar daca nu intram in zona euro in 2015, economia sufera momentan de pe urma unui proces prea rapid de convergenta nominala doar pentru satisfacerea a 3 interese personale.
In realitate nu exista doar una, ci trei motivatii personale pentru care economia romaneasca sufera intr-o perioada de convergenta accelerata la zona euro si va suferi in zona euro:
1) data de intrare in mecanism fiind atat de apropiata, comitetul realizat cu acest scop poate justifica remuneratia si frecventa intilnirilor si deciziile luate;
2) dupa cum a reiesit din declaratiile de presa, exista multa “incarcatura” logistica legata de procesul de aderare si prin urmare nu se pot amana negocierile de antamare a firmelor de transport etc.;
3) mandatul actualei conduceri expira in 2014 si ar prefera sa bifeze si aceasta ultima capitulare, Romania renuntand in lipsa de performante la independenta politicii monetare mult inainte ca economia reala sa fie pregatita.
Chiar daca nu intram in zona euro in 2015, economia sufera momentan de pe urma unui proces prea rapid de convergenta nominala doar pentru satisfacerea a 3 interese personale.
Restul e doar manipulare in stil orwellian.
2 Comentarii
COMENTEAZA
Blog roll
My links
- BMW Stiftung Herbert Quandt
- Cluj IT
- Doctoral School of Finance and Banking, ASE Bucharest
- Faculty of Mathematics and Computer Science, Bucharest University
- Harvard Business School
- Mathematical Institute, University of Oxford.
- Princeton Institute for Advanced Studies
- Santa Fe Institute
- University of Chicago Booth School of Business
[…] s-au mai facut si dupa Criza din 2008 situatia a devenit dificila si ramane in continuare asa. Nici in 2008-2009 solutiile gasite la nivel de BNR nu au fost dintre cele mai fericite. Dimpotriva. Noi […]
3reprisal