28,4 milioane de euro Prime BNR in criza si taierea salariilor romanilor

31 iulie 2016 • General

Salariile Romanilor au fost taiate in 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut ca nu a fost ideea lor).

Propunerea de reducere a pensiilor nu a trecut de Curtea Constitutionala.

Greselile de politica monetara si de credit au facut ca Romania sa revina la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfarsitul lui 2008 de abia la sfarsitul anului 2014. O criza prelungita.

In toata aceasta perioada de criza, BNR a dat bonusuri de performanta.

Aproximativ 28,4 milioane de euro pe intreaga perioada de criza.

Economia reala a fost afectata major si a pierdut pe langa companii si locuri de munca si 28% din PIB (42 miliarde de euro) in crestere reala.

Bonusul incasat de BNR este de 0,7 la mie din performanta “negativa”, 1 milion de euro la 1,5 miliarde de euro de Produs Intern Brut pierdute.

Inainte de criza, deloc surprinzator, BNR a facut profit sporadic. In 26 de ani, majoritatea anilor sunt pe pierdere, acoperiti de la bugetul de stat.

Unii angajati BNR considera ca li se cuvine bonusul pentru auto-apreciata performanta, desi conform legii, singurul criteriu de performanta al BNR a fost ratat in 11 din ultimii 12 ani.

Bonusurile acordate pe ani, platite in anul imediat urmator:

– 2009, 7 milioane euro bonus (link aici http://www.dailybusiness.ro/mobil/stiri-finante-banci/bnr-castig-brut-de-4-6-mld-lei-in-2009-mai-mult-decat-toate-bancile-la-un-loc-38231)
– 2010, 28,3 milioane ron bonus (link aici http://www.manager.ro/articole/financiar-bancar/bnr-a-facut-profit-net-de-1_41-miliarde-de-lei-10531.html)
– 2011, 6,6 milioane ron bonus (link aici http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/12677191)
– 2012, 14 milioane Ron bonus (link aici http://www.economica.net/mobile/cea-mai-speciala-banca-salariile-angajatilor-bnr-au-crescut-in-ciuda-pierderilor-de-1-miliard-de-lei_83144.html)
– 2013, fara bonus datorita pierderii dar au crescut salariile cu 17 milioane ron (link aici http://www.economica.net/mobile/cea-mai-speciala-banca-salariile-angajatilor-bnr-au-crescut-in-ciuda-pierderilor-de-1-miliard-de-lei_83144.html)
– 2014, 28,7 milioane Ron bonus plus fond propriu pentru investitii (link aici http://m.gandul.info/financiar/profitul-bnr-din-2014-dublu-fata-de-cel-al-celei-mai-profitabile-banci-comerciale-din-romania-cat-castiga-un-salariat-bnr-14501001)

BNR rateaza singurul obiectiv din statut.
BNR a afectat economia reala dramatic prin greselile intentionate de politica monetara si de credit.

350 mii de companii au intrat in insolventa pe fondul crizei artificial declansate, amplificate si prelungite. Bonusul de performanta sta bine in limuzinele de 1 milion de euro (5 bucati).

1 milion de euro bonus pentru aproximativ fiecare punct procentual de PIB pierdut in acesti ani (1% PIB reprezinta aproximativ 1,5 miliarde de euro). Merita, asa cum spunea angajatul BNR.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

16 Comentarii

AristotelCostel
31-07-2016 la ora 7:37 am

Trebuie să apară Oanță să pretindă argumente. Realitatea nu argumentează nimic, este pur și simplu… ghinion. BNR îi poate chema în instanță pe toți cei care spun adevărul.

Lucian Isar
31-07-2016 la ora 8:08 am

Link-urile cu datele publice sunt active in dreptul fiecarui an, argumente peremptorii.

Adpres Media - Adpres.net
31-07-2016 la ora 1:59 pm

[…] postarea lui Lucian […]

EK
31-07-2016 la ora 4:26 pm

Romania – jocuri de interese”. O carte interviu, realizata in 1998 de jurnalistul Gheorghe Smeoreanu cu fostul prim-ministru Nicolae Vacaroiu.

despre FMI, BM si BNR:

“Am privatizat 2800 de unitati si, ma rog, se poate comenta ca au fost multe sau ca au fost putine, dar criteriul nu a fost numarul lor ci oportunitatea de a le privatiza, cresterea productiei, a calitatii acesteia in conditii superioare de profitabilitate. Nu mi-as fi putut permite in nici un caz sa scot la privatizare societatile cele mai profitabile, sa scot la vanzare fabricile de ciment care faceau doua sute de miliarde profit pe an si sa le dau unui investitor strategic. Trebuie sa spun ori de cate ori am prilejul ca aceste societati trebuiau scoase la momentul oportun la privatizare, respectiv cand ar fi existat conditii de participare a capitalului autohton la acest proces si prin oferta publica si in orice caz printr-o formula adecvata care sa conduca la spargerea monopolului. Mai ales ca la fabricile de ciment – ca sa raman doar la acest exemplu – nu era nevoie de investitii deosebite, poate de cateva milioane de dolari ca sa fie cumparate filtrele pentru a diminua poluarea. Am realizat ca este o crima sa dai din mana societatile cele mai profitabile, sa faci ceea ce a spus la un moment dat Florin Georgescu despre ceea ce se intampla acum, respectiv ca <>. Mi se cerea atunci – si iata ca dupa aceea s-a si realizat – sa facem privatizarea la norma, conform unui plan, fara sa privesc in perspectiva, sa vad in ce masura este profitabil pentru economia nationala”.

“Am avut discutii destul de dure cu guvernatorul Bancii Nationale, discutii care nu au dat rezultate. Sigur, Banca Nationala n-a spus nu, de altfel o si ajutasem sa poata iesi pe o astfel de piata, cu ajutorul ambasadorului nostru in Japonia, domnul Dijmarescu, cu care am colaborat personal pentru a intra in legatura cu societatea financiara Nomura. Nu s-a spus deci un <> ferm, dar m-a deranjat enorm – si o spun pentru prima oara – faptul ca in urma acestei discutii intr-un cerc restrans, care avea un caracter oarecum confidential, reprezentantul misiunii FMI a venit urgent la Bucuresti. Cineva il informase ca premierul forteaza iesirea pe piata privata de capital.”

EK
31-07-2016 la ora 4:32 pm

“La începutul anului 1997, Guvernul şi Banca Naţională au acceptat, sub presiunea FMI, punerea în aplicare a două măsuri – deprecierea leului de la 4.035 lei/USD la 8.500 lei/USD şi majorarea dobânzilor la credite de la 70% pe an la peste 200% pe an, măsuri care au provocat punerea în situaţia de a falimenta a majorităţii societăţilor comerciale, indiferent de forma de proprietate. Efectul s-a regăsit în căderea serioasă a veniturilor bugetare, obligând Ministerul Finanţelor să emită pe bandă rulantă noi titluri de stat, cu dobânzi uriaşe, chiar şi de 400%. Sigur că în atare situaţie băncile comerciale au redus operaţiunile de creditare a economiei, cumpărând titluri de stat, unde realizau profituri de 4-5 ori mai mari. Şi iată cum, după ce ne-au criticat vehement, într-un singur an, 1997, datoria publică a ajuns la peste 18 mii de miliarde.

Şi acum să discutăm despre o a doua acuzaţie. S-a spus că eu am ţinut cursul de schimb pe loc. Absurd, fiindcă Banca Naţională nu-mi era subordonată. S-a trecut însă la această devalorizare masivă – şi opinia mea este că ea a fost realizată de Banca Naţională în înţelegere cu FMI – care a fost una dintre cele mai mari gafe posibile ale actualei guvernări.”

AristotelCostel
31-07-2016 la ora 6:05 pm

@EK

În campania pentru alegerile din 1996 Adrian Năstase vorbea despre o inflație cu două cifre dacă “de dreapta” ar fi ajuns la putere.
Din citatele tale rezultă clar interesul FMI-BM-masonerie-frăția micilor securiști de a băga economia în faliment pentru privatizarea pe 2 lei a… monopolurilor. Te-ai concentrat pe… fabricile de ciment. Băncile românești erau un obiectiv ceva mai strident.
După ani și ani informațiile se leagă frumos, agenturilii au dat tonul, Securitatea ceaușistă a pus în în practică scenariul “democratic”, “de dreapta” câștigând alegerile din 1996 cu mesajul populist al… creșterii salariilor.
Estimările lui Adrian Năstase au fost întrecute de realitate și cum nimeni nu e profet în țara lui… a făcut și niște pârnaie, fiind condamnat tocmai de mafia securistă pe care credea că o va conduce. 😀

Ek
31-07-2016 la ora 7:17 pm

@aristotelcostel

Sunt afirmațiile din 1998 ale domnului Nicoale Vacaroiu.
Faza e pe bune 100%

http://www.worldcat.org/title/romania-jocuri-de-interese-carte-interviu-de-gheorghe-smeoreanu-al-60-lea-prim-ministru/oclc/231809824?ht=edition&referer=di

Nu cred ca e chestie de masoni-iluminati-calorifere debransati etc, baietii nostrii au vândut țara pe bani de țigări. Au facut si ei un ciubuc.

Panait Solzaru
01-08-2016 la ora 10:03 am

Banuiesc ca aceste discutii sunt menite doar pentru REZOLVAREA diferendelor intre diferite persoane sau grupuri de persoane care au acces la informatiile esentiale ale economiei romanesti nu si pentru a solutiona problemele societatii asa cum ar fi normal.De ce daca s-au cunoscut aceste probleme nu s-au luat masurile necesare pentru evitare saqu de ce nu a fost informata corect opinia publica. Se asteapta cam de fiecare data sa se deterioreze complet situatia si numai dupa aceia se intervine cu comentarii acide, cand este tardiv. De fapt ar trebui sa nu ne miram prea tare deoarece acest aspect se intalneste cam in toate sectoarele vietii sociale. Este bine sa se stie ca guvernantii nostri ca dealtfel si parlamentarii stiu numai sa hamaie nu sa si rezolve problemele stringente ale societatii. Imi pare rau sa o spun dar nu am de ales, in prezent Romania este ca o groapa de gunoi in care se considera ca orice gunoi poate conduce tara cu dezinvoltura si ca pe umerii acestora stau solutiile de propasire a ROMANIEI. Complet gresit si cu cat timpul trece cu atat situatia se agraveaza. TREZITI-VA DRAGI ROMANI CAT MAI ESTE TIMP

[…] că cei de la BNR au primit comisioane pentru împrumuturile făcute de statul român la FMI, economistul Lucian Isar scrie pe blogul său că în plină criză, la BNR s-au acordat prime de zeci de  milioane de […]

Barbu Ioana
02-08-2016 la ora 8:43 pm

Daca este adevarat, JOS PALARIA Lucian Isar!
Felicitari! Interesante comentariile.

eva
03-08-2016 la ora 3:19 pm

Felicitari domnule Isar!..sunteti printre foarte putinele persoane in masura sa argumenteze astfel de lucruri..

[…] total până la 2% din tot profitul. Cum profitul nu e deloc mic, bonusurile sunt apreciabile. Or, numai pentru 2014, BNR a distribuit salariaților 28,7 milioane lei ca bonus, ceea ce echivalează cu o medie de […]

DA
10-08-2016 la ora 9:30 am

Si la BNR au fost taiate salariile cu 25%! Jocurile pe care le fac cei ca dumneavoastra……………De ce nu se spune si ce face bine BNR? De ce intotdeauna este chemare pt ce nu merge? Dar ce merge???? Cine ar fi in stare sa stea in locul lui Isarescu????? Deja totul este politic………sau de mai demult!

Olga
15-08-2016 la ora 8:26 am

Salariu de baza poate ca a fost taiat dar bonusurile in nici un caz;apropo,ce face asa bine BNR-ul?

REGULA DE 3 SIMPLA
22-08-2016 la ora 3:49 pm

SALARIUL TOTAL AL GUVERNATORULUI BANCII CENTRALE SPANIOLE este de 160000 EUR
SPANIA are un AIC mediu per capita de 88 iar ROMANIA de 58 cu regula de trei simpla rezulta ca salariul guvernatorului ROMANIEI ar trebui sa fie cu tot cu indemnizatie de conducere de max 8787eur pe luna…
Sa fie dupa rezultate domnule Dr in economie ISARESCU raportat la indicatorii de performanta a RO. Creste AIC per capita mediu al ROcreste si salariul scade AIC per capita scade si salariu. DUPA REZULTATE…

2disciplines
12-01-2022 la ora 9:37 pm

1business

COMENTEAZA