Oul sau gaina: repornirea creditarii sau cresterea economica

25 iunie 2013 • All, Banking at Large

De cand a blocat BNR creditarea in Romania in Noiembrie 2008, printr-o serie de norme de creditare originale si prin colmatarea canalului dobanzilor, a aparut si dezbaterea pe tema ce anume va fi prima data, creditarea sau cresterea economica.

Cum era de asteptat, probabil surprinsi de ziaristi fara teme facute, unii corifeii ai economiei romanesti s-au grabit sa anunte ca reinceperea creditarii va debuta dupa ce Romania va inregistra crestere economica.

Aceasta parere, desi incorecta si fara legatura cu cercetarile economice si practica, a prins la public.

Aceasta parere pare plauzibila daca se neglijeaza bariera existenta si introdusa de BNR, care blocheaza pornirea creditarii.

Intrebarea (si implicit rationamentul din spate) este si gresit formulata deoarece legatura intre repornirea creditarii nu este cu cresterea economica inregistrata ( un indicator referitor la trecut) ci cu cresterea economica anticipata.

Altfel spus decizia de repornire a creditarii va fi luata in masura in care finantatorii anticipeaza crestere economica si chiar si o “surpriza “ pozitiva.

Altfel spus decizia de repornire a creditarii va fi luata in masura in care finantatorii anticipeaza crestere economica si chiar si o “surpriza “ pozitiva.

In masura existentei unei piete normale, fara bariere artificiale in fata creditarii, creditarea ar reporni in momentul anticiparii revenirii cresterii economice si nu dup ace aceasta crestere economica a fost inregistrata !

In Romania majoritatea bancilor au prezenta regionala. Alocarea portofoliilor de creditare, a expunerilor au si o componenta legata de tara, de starea economiei.

Altfel de spus bancile la nivel de portofoliu faca un pariu macro, privind evolutia viitoare a economiei in care crediteaza. Despre perspectiva de portofoliu pe care o au bancherii am mai vorbit in opinia “Creditul de consum … si da-i si lupta”

Bazat pe teoria de agent, managementul bancilor este direct interesat de evolutia pretului actiunii institutiei.

Pretul actiunilor este corelat cu anticiparea privind cresterea economica. Suplimentar la entitatile cu prezenta in mai multe tari pretul actiunilor este influentat de anticiparea privind cresterea economica pe pietele in care sunt prezente. Cu cat ponderea activitatii externe este mai mare cu atat pretul actiunii este mai putin sensibil la anticiparea cresterii economice din tara de origine.

Anticipari privind o crestere economica puternica in viitor determina o performanta buna a actiunilor in perioada prezenta.

Aceste concluzii reprezinta un rafinament la un studiu empiric mai vechi care sugera ca nu exista corelatie intre cresterea PIB-ului si rentabilitatea actiunilor, si a fost publicat de Jim O’Neill and all. “Linking GDP Growth and Equity Returns”.

In concluzie este in interesul managementului bancilor internationale sa aloce sume mai mari ca si expunere catre tarile unde exista anticipari de crestere economica. Anticiparile de crestere economica vor influenta pozitiv pretul actual al actiounilor de a caror evolutie le este legata compensatia. Suplimentar, dat fiind ca expunerile nu sunt infinite conteaza ritmul de crestere generat de o economie comparativ cu cel al tarilor cu care concureaza pentru bani.

Creditarea va reporni, in conditiile normalizarii pietei de creditare in Romania prin eliminarea restrictiilor impuse de BNR, atunci cand vor exista anticipari de crestere economica pentru Romania si nu doar stagnare. Chiar si in cazul prognozelor de stagnare suprizele pozitive pot reprezenta un declansator pentru repornirea creditarii.

imagine de pe thisishowtodostuff.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Ionut Orghei
26-06-2013 la ora 11:23 am

In acest moment bancile se zbat sa atraga depozite oferind dobanzi duse la extrem, insa strangularea creditarii de catre BNR nu face decat sa trimita majoritatea bancilor pe minus la sfarsitul anului.
Solutiile pentru deblocarea creditarii trebuiesc gasite pentru a stimula cresterea economica si nu invers.

Lucian Isar
26-06-2013 la ora 11:42 am

normele de creditare, restructurare si provizionare originale introduse de BNR sunt cele care limiteaza circuitul banilor si echilibrarea pietei in functie de ciclul economic
solutia e simpla elimina ce a pus original BNR fata de exmplu Polonia si isi revin lucurile la normal
anticiparile si potentialul nemonetizat al economiei Romaniei face restul

valahul
27-06-2013 la ora 8:23 am

Creditul (de consum) nu face decit sa aduca in prezent o cheltuiala viitoare, altfel spus sa poti cheltui azi venitul din viitor.
Teoretic banca isi asuma riscul ca debitorul sa nu isi poate achita datoria.
Problema e ca, in practica, banca isi transfera pierderile populatiei (chiar si celor ca nu-s clientii bancii respective, dobanzi interbancare mai mari, bail-out, etc.).
De aceea eu sint de acord cu limitarea creditarii. Cred ca e mai bine sa traim in limita venitului pe care il avem.
Poate asa oamenii ar fi mai constientii ce conditiile / saracia in care traiesc.
Capitalist ar fi ca bancile (actionarii lor) sa fie lasate sa falimenteze, obligate printr-un mecanism automat sa isi asume pierderile. Leverage 1. Bancile comerciale separate de cele de investitii.

Similar pentru creditul pentru firme. Bancile trebuie sa isi asume pierderile, nu sint de acord ca deponentii sa fie anuntati ca firmele creditate de banca au falimentat, ca pretul imobilelor au scazut si banii s-au pierdut. Conditiile creditarii nu le sint complet transparenta deponentilor, iar acordul explicit pro-fiecare-credit al deponentilor lipseste.

2nazareth
13-01-2022 la ora 1:16 am

3answered

COMENTEAZA