Octombrie 2008: Email-ul mistificat

28 mai 2013 • All, Banking at Large

In Octombrie 2008, o serie de povesti urbane au fost lansate si mentinute de BNR pentru a da un caracter de veridicitate montajului media privind “atacul” si eroismul angajatilor, scenaristii “Wag the dog” ar fi avut multe de invatat.

Cum putini aveau acces la informatia reala si erau motivati in diferite moduri sa nu vorbeasca, propaganda BNR folosea aceste crimpee pentru a da o tenta de adevar scenariului.

Una dintre aceste informatii diseminate neoficial in media este legata de email-ul circulat intre trezorieri.

Toata presa, precum si ceilalti formatori de opinie la care are acces BNR, a flat de acest email. Deloc surprinzator, nu au vazut si continutul email-ului ci au primit doar “relatarea” BNR asupra continutului.

Acest email a fost trimis de catre Presedintele din acel moment al asociatiei profesionale a dealerilor din Romania , ACI Romania, catre cei 10 trezorieri si reprezentantul BNR ( seful de serviciu pe care l-am mentionat intr-o postare anterioara legata de telefoanele care au ajuns doar la 5 banci din 10). Pentru cine nu a urmarit discutiile pe aceasta tema nu este vorba de mine.

Textul email-ului poate fi gasit in baza opiniei.

Acest email face apel la Codul de Conduita al ACI Romania (traducere buna dupa cel international) care dezavueaza practica numita “market spoofing” care consta in manipularea pietei prin publicarea in pagina de fixing ( Robor in acest caz) a unei cotatii care este diferita de cea de piata.

Simultan email-ul face referire si la un accord realizat intre banci cu participarea BNR ( vechi de citeva saptamini la momentul evenimentelor) de a face din Robor un indice transparent si relevant prin obligatia asumata de bancile participante de a tine pret ferm cotatia din pagina Robor pentru 15 minute si pentru 5 milioane de lei pe fiecare scadenta cotata in pagina, practic o forma de “put your money where your mouth is “.

Toata presa, precum si ceilalti formatori de opinie la care are acces BNR, a aflat de acest email. Deloc surprinzator, nu au vazut si continutul email-ului ci au primit doar “relatarea” BNR asupra continutului.

Practic pentru a evita cotatii in afara pietei, bancile care formau pretul si-au asumat obligatia cu citeva saptamini inaintea evenimentelor de a cota preturi “live”, la care se putea tranzactiona in pagina de fixing Robor in intervalul de stabilire a nivelului de fixing, pentru a nu exista dubii privind legatura intre fixing si piata.

Din email reiese clar ca unele banci cotau in afara pietei, aratand cotatii scazute in pagina Robor ( pe placul BNR care incerca in fel si chip sa isi mascheze greseala de a scoate lichiditatea din piata) desi erau dispuse in cotatiile reale sa plateasca mult mai mult atat pentru a atrage depozite de la clienti precum si de la alte banci. Mai reiese si ca cele care tineau cotatii scazute in pagina o puteau face si ca sa ascunda ca aveau probleme de lichiditate.

Acest email, inteles gresit de catre seful de serviciu din BNR care l-a si primit ( exista circumstante atenuante deoarece era in engleza si facea referire la un Cod de Conduita, o conditie eliminatorie a examenului de certificare pentru un dealer) a fost rastalmacit si folosit atat pentru a acuza respectivul trezorier si Presedinte de Asociatie profesionala ( pentru a ii lua locul) dar si pentru a da credibilitate acuzatiilor de actiuni de manipulare a pietei si a cere ajutorul Consiliului Concurentei. Consiliul Concurentei a avut bunul simt sa il citeasca si sa il si inteleaga spre deosebire de mistificatorii din BNR.

Seful de serviciu din BNR a ajuns “erou” in BNR in urma mistificarii continutului acestui email si a traseului prin care i-a parvenit. Probabil ca in emotia care l-a cuprins contactand doar 5 din 10 banci care contribuiau la formarea Robor a uitat acordul mentionat in email la care a participat in calitate de reprezentant al institutiei BNR.

Email-ul contine si date reale din perioada respectiva si face mentiuni la conditiile dramatice de lichiditate dupa greseala de management a BNR.

Din textul email-ului am scos doar mobilul respectivului trezorier si semnatura.

Respectivul trezorier a fost singurul “obligat” de BNR (practic au facut presiune pe banca unde lucra deoarece nu aveau nici mijloacele nici motivele sa lucreze altfel decat pe sub masa) sa paraseasca sistemul in acel moment ( restul de 3 mentionati au cedat doar coordonarea (pentru vice) /managementul (pentru trezorieri) departamentelor de trezorerie raminind in banci o perioada dupa evenimente) desi comportamentul lui a fost ireprosabil. Ulterior, la 4 ani de la evenimente ( intre timp a tacut si a terminat unul din primele 10 MBA-uri din lume) s-a reangajat ca si trezorier la alta banca dar BNR din nou a “obligat” noul angajator sa il schimbe.

In cazul altui trezorier proeminent, banca la care lucra, la citiva ani de la incident, a mentionat explicit in decizie ca aceasta se bazeaza pe “divergente cu BNR”.


Hi everybody,

I’m trying to persuade you to use the ROBOR for the reason it was
created, to have a more reliable benchmark. I know that market nowadays
is illiquid, I know there are outstanding amounts to be received, I know
of all problems that you have because I have them aswell.

But I thought today that it is not helping anybody to quote 14 bid 50
offer level and then deal at anything between 30 and 100.
I talked to a few of you today, some I didn’t reach, some phone numbers
I don’t have (mine is 0722……)

Without any problem we can quote for the ROBOR our position, be it
15-35% or 50-70 or 100-130%. We all habe bigger ammounts to place or to
borrow and we cannot do it at the best level. Nowadays it’s a challenge
to even square a position longer then overnight. Worst that can happen
is to get 9 other banks giving you 5 mio RON at your bid, or have 9
other banks borrow at your offer.
If you don’t want to lend and are short, please don’t put 15% bid and
then bid in the market 50% or 90%

If you are afraid of the customers, don’t worry, they did find out the
market did raise as we compete more or less on the same cash rich
customers and trade deposits at 20-30 and 40% levels.

I know this will not bring liquidity back, it will not re-establish
lines or bring back the funds due to be received. But none of the
problems mentioned has anything to do with us quoting some real quotes
in ROBOR. Or if we can’t do that let’s just simply declare we can’t do
that, stop quoting for ROBOR and let the NBR calculate as they see fit.

Right now we’re just not doing anything but be afraid and don’t do
anything. I’m sure we can do it better

Thanks


imagine de pe www.famousquotesabout.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

20 Comentarii

Despre ROBID-ROBOR | FlorinCitu
28-05-2013 la ora 10:35 am

[…] Lucian Isar a publicat astazi un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata. […]

Regiuni.com | Cum functioneaza ROBID-ROBOR
28-05-2013 la ora 11:19 am

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata. Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte din grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi pun preturiel in pagina. Timp de 15 minute aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu era implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui. …..citeste mai mult […]

Cum functioneaza ROBID-ROBOR | LiMiT
28-05-2013 la ora 11:20 am

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata.  Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte din grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi pun preturiel in pagina. Timp de 15 minute aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu era implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui. […]

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata.  Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte din grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi pun preturiel in pagina. Timp de 15 minute aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu era implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui. […]

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata.  Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte din grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi pun preturiel in pagina. Timp de 15 minute aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu era implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui. […]

[…] Isar este invitatul meu, astazi, de la ora 18.10, la Money TV. Pe blogul sau, Lucian Isar a inceput o serie de dezvaluiri privind episodul octombrie 2008, cel in care […]

Cum functioneaza ROBID-ROBOR
28-05-2013 la ora 12:59 pm

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala hubbub piata.  Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte hubbub grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi joke preturiel in pagina. Timp de 15 notation aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu epoch implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui. […]

Cum functioneaza ROBID-ROBOR
28-05-2013 la ora 2:13 pm

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata.  Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte din grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi pun preturiel in pagina. Timp de 15 minute aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu era implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui. […]

[…] Lucian Isar a publicat marti un e-mail care a fost trimis in Octombrie 2008 catre toti participantii la ROBID –ROBOR. Pe scurt e-mailul cerea transaprenta iar preturile (dobanzi de fapt) folosite la ROBID –ROBOR sa reflecte situatia reala din piata.  Cum funtioneaza ROBID-ROBOR? In fiecare zi la ora 11:00 bancile care fac parte din grupul celor care afiseaza preturi pentru ROBID –ROBOR isi pun preturiel in pagina. Timp de 15 minute aceste preturi nu pot fi schimbate. O clarificare, BNR nu era implicata in ROBID-ROBOR decat ca observator pana in momentul cand a dat o lege prin care a pus o limita superioara pentru ROBOR, scrie Florin Citu pe blogul lui.Citeste tot articolul: economie.hotnews.ro […]

bogdan
30-05-2013 la ora 5:11 pm

Totusi, care e numele celui care a scris mailul?

Lucian Isar
30-05-2013 la ora 6:59 pm

Are acelasi prenume ca si semnatura ta

[…] Despre dobanzi mai multe in “Octombrie 2008: Email-ul mistificat” […]

[…] 16) cine a cerut eliminarea angajatilor din banci daca nu impartaseau aceleasi pareri cu Guvernatorul BNR referitor la criza si la reactia BNR la criza, amanunte in “Octombrie 2008: Email-ul mistificat” […]

[…] Cele 5 banci care au manipulat piata au fost cele contactate de catre angajatul BNR sa tina aceleasi dobanzi in ecran 18% cu 24%, in conditiile in care dobanzile se tranzactionau la peste 100%. Situatia de piata dupa ce BNR a scos lichiditatea din sistem este descrisa de email-ul care a circulat intre trezorieri si care este publicat aici “Octombrie 2008: Email-ul mistificat” […]

[…] Cele 5 banci care au manipulat piata au fost cele contactate de catre angajatul BNR sa tina aceleasi dobanzi in ecran 18% cu 24%, in conditiile in care dobanzile se tranzactionau la peste 100%. Situatia de piata dupa ce BNR a scos lichiditatea din sistem este descrisa de email-ul care a circulat intre trezorieri si care este publicat aici “Octombrie 2008: Email-ul mistificat” […]

[…] Octombrie 2008: Email-ul mistificat […]

[…] Octombrie 2008: Email-ul mistificat […]

Ramon
07-09-2016 la ora 5:27 pm

cîtă credibilitate poate avea un politician român ?

Lucian Isar
07-09-2016 la ora 5:30 pm

Plaja de credibilitate este foarte mare

1stuttgart
12-01-2022 la ora 11:53 pm

3researchers

COMENTEAZA