Eximbank intra in golania privatizarii CFR Marfa?

12 iunie 2013 • All, Banking at Large, Money matters

Aceasta nu este o intrebare retorica si sa speram ca raspunsul este transant, NU !

Statul a anulat peste 400 milioane de euro in datorii pentru ca CFR Marfa sa fie cumparata curata.

Statul permite, la “negocieri bilaterale”, ca banii sa nu vina toti de la bun inceput ci sa fie platiti esalonat.

Practic acesti bani, datorita posibilei esalonari, pot fi generati de cumparator doar vanzand active si fier vechi existent in patrimoniul CFR Marfa, pentru ca evaluarea a fost facuta sa zicem eufemistic “pe fuga”.

Au tinut cont evaluatorii, cei care au stabilit pretul de pornire, de stergerea totala a datoriilor? Daca decizia a fost luata ex-post, suna a cadou.

Ar fi culmea ca si in aceste conditii, in care care statul anuleaza datoriile si mai lasa si active mult peste valoarea ceruta, CFR Marfa sa mai fie cumparata (si pentru putinul aport initial) cu bani imprumutati tot de la stat, prin Eximbank.

Ar fi culmea ca si in aceste conditii, in care care statul anuleaza datoriile si mai lasa si active mult peste valoarea ceruta, CFR Marfa sa mai fie cumparata (si pentru putinul aport initial) cu bani imprumutati tot de la stat, prin intermediul Eximbank.

Mai ales ca in Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (CIFGA) de Eximbank este reprezentat si Ministerul Transporturilor.

Banii sunt fungibili. Eximbank poate da cu imprumut/garantie pe baza careia se poate trage un credit (in lipsa restrictiilor explicit monitorizate) unei entitati angajata sa zicem intr-o achizitie externa si acestia sa se intoarca printr-o tranzactie intra-companie si sa fie folositi la privatizarea CFR Marfa.

Fara o monitorizare corecta a utilizarii banilor, dificil de realizat fara vointa la o banca de stat, comunicatele de presa nu au nici o valoare.

Sa speram ca Eximbank nu finanteaza o astfel de “inginerie” in care iei de la stat cu bani de la stat ca in Rusia anilor ’90 !

imagine de pe zerohedge.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Alex
13-06-2013 la ora 9:03 am

Au spus ca nu – din cate am citit ieri – http://www.money.ro/eximbank-neaga-sprijinul-acordat-gfr-pentru-achiziprc-c8prc-9bia-cfr-marfa_1249701.html

Dar nu poti stii niciodata.

Lucian Isar
13-06-2013 la ora 9:48 am

Fara monitorizare cum vezi miscarea banilor intre entitati din grup ?

Lucian Isar
13-06-2013 la ora 9:49 am

dureaza citeva secunde sa deschizi si sa inchizi un cont si sa faci o poza ….

Alex
13-06-2013 la ora 2:13 pm

Probabil ca asa e. Eu nu inteleg cat de departe merg iluminatii – avand in vedere ca apar derapaje de extrema dreapta in Romania in ultima vreme. Ultima stire cu “Guvernul Romaniei a ratat 3 din 5 tinte dar vrea Acord FMI” mi se pare un semn clar ca suntem din nou in 92-96. Doar ca nu mai jucam pe mize zero, nu mai avem ce amaneta/vinde (fara sa se prinda prostii) si nu mai sunt “easy money” la nivel global…

[…] mai scris in De ce un “Deutsche Bahn” nu a participat la “privatizarea” CFR Marfa? / P.S.1, “Eximbank intra in golania privatizarii CFR Marfa?”, “Negotiauctions” si “privatizarea” CFR Marfa, CFR Marfa pe topogan ! Cum sa califici […]

[…] sa califici cistigatorul prin descalificare, “Negotiauctions” si “privatizarea” CFR Marfa, Eximbank intra in golania privatizarii CFR Marfa?, De ce un “Deutsche Bahn” nu a participat la “privatizarea” CFR Marfa? / P.S.1, Golania CFR […]

COMENTEAZA