Europenii se indreapta rapid catre salvarea bancilor din banii deponentilor

9 iunie 2013 • All, Banking at Large, Money matters

Colapsul Lehman, “cat pe ce” –ul AIG si criza bancara Irlandeza nu au stimulat autoritatile europene sa aiba o strategie clara in ce priveste salvarea bancilor, mai ales a celor cu impact sistemic.

Dezvoltarile din Cipru se pare ca au grabit negocierile interstatale si deja au aparut primele propuneri concrete. Directia aleasa confirma parerile scapate accidental de diferiti oficiali europeni.

Banca Reglementelor Internationale a lansat propria abordare explicata in opinia “A template for recapitalising too-big-to-fail banks” ce poate fi consultata aici.

Versiunea europeana asupra acestei problematici va aparea in urmatoarele saptamini deoarece inca exista diferente de pozitionare si abordare intre tarile europene. DIrectiile majore deja s-au cristalizat.

Scopul principal este de a nu mai afecta situatia financiara a guvernelor si a nu folosi banii contribuabililor pentru salvarea bancilor.

Aceste propuneri se adauga conditionarilor suplimentare cerute de normele Basel III. Aplicarea acestor norme presupune existenta de capital suplimentar, calitate superioara a structurii capitalului si desigur stocuri de lichiditate care sa absoarba mai bine socurile.

Propunerile vizeaza modul de capitalizare a bancilor cu probleme din banii deponentilor, utilizarea de companii distincte, fonduri pentru acoperirea costurilor operationale si desigur extinderea caselor de decontare in toate tarile europene.

Cel mai probabil, pentru a respecta ordinea de senioritate a diferitilor creditori capitalul subordonat si deponentii mari si detinatorii de obligatiuni vor fi afectati imediat dupa indestularea completa din capitalul institutiei de credit. Se pleaca de la premiza ca deponentii cu sume mici si intreprinderile mici trebuie protejati. Se evita pe cit posibil consumarea fondurilor de garantare a depozitelor ( care sunt oricum subdimensionate). In consecinta, depondentii cu sume mari avand capacitatea de a achizitiona servicii de trezorerie competetente vor participa la capitalizare imediat dupa capitalul subordonat.

La nivel de active probabil vor fi lasate afara doar derivativele care nu trec prin casele de compensare.

Propunerea Bancii Reglementelor Internationale este si de a transfera tot, pe parcursul unui sfarsit de saptamina, intr-o noua companie pentru a avea o idee clara a expunerii. Ideea va fi probabil preluata si de decizia europeana. Aceasta noua structura are menirea de a fi vinduta ulterior intr-un interval scurt de timp si de a acoperi din suma rezultata pierderile deponentilor care au contribuit la capitalizare.

Insitutiile care lipsesc in cazul Romaniei este o casa comuna de compensare si un fond national care sa acopere costurile operationale cu astfel de operatiuni. Binenteles ca noul fond va fi alimentat tot din banii deponentilor.

Partea buna este ca hazardul moral pentru anumite categorii de deponenti este eliminat iar acestia vor trebui sa aiba o atitudine pro-activ critica asupra competentei anumitor bancheri.

Partea prosta este ca vor creste costurile pentru servicii bancare si ca in continuare deponentii nu beneficiaza de transparenta din partea institutiilor financiare ca sa poata sa isi poata exprima o parere avizata. Singurii care au access la informatii sunt departamentele de supraveghere dar care cand nu isi fac treaba ori situatia le depaseste intelegerea, prefera sa utilizeze arsenalul de comunicare pentru a directiona vina in alta parte.

imagine de pe www.dgcmagazine.com

ETICHETE: , ,

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Teri V. Branch
13-06-2013 la ora 1:53 am

Zona Euro asteapta o “contraoferta” din partea autoritatilor cipriote, a declarat un responsabil european pentru AFP. “Asteptam o contraoferta cu efect echivalent”, a declarat oficialul pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

COMENTEAZA