Contaminarea: riscul legat de resetarea la cursuri istorice a creditelor in franci

24 ianuarie 2015 • Banking at Large

In lumea financiara resetarea unui contract la un pret istoric este atent monitorizata si sanctionata. Aceasta poate sa ascunda o greseala punctuala, o problema operationala mai ampla, o frauda, o eludare normelor, taxelor etc.

Bancile care au decis sa reduca dobanzile cu de exemplu 1,5% ar fi putut in teorie sa fi resetat cursul pastrand acelasi echivalent monetar cu cel generat de reducerea spreadului de dobanda (aceeasi pierdere/cost de oportunitate in functie de perspectiva).

Problema care ar aparea in cazul resetarii la un curs istoric pe fondul unui salt al cursului de schimb este legata de posibilitatea contaminarii portofoliul de finantari in euro. Si cei finantati in euro au resimtit un salt de peste 20% al monedei in care este exprimat creditul.

Romania este o tara incomplet eurizata ce a avut o tinta de adoptare a euro pentru 2015, resetata recent pentru 2019. Pe acest fond portofoliul de finantari in euro este prea mare pentru capacitatea de absorbtie a capitalurilor institutiilor financiare iar tinta de adoptare prea indepartata.

Rezolvarea problemei cursului de schimb va trebui rezolvata la nivelul fiecarei banci in parte dar cu o diminuare a asimetriei de putere de negociere intre banci si clienti, obtinuta prin introducerea Legii Insolventei Personale.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA